F1 2012: Hét különböző győztes, hét különböző második

Vágólapra másolva!
2012.06.13. 11:26
null
Grosjean (balra) lett az idei szezon 7. második helyezettje – Hamilton még nem is zárt ebben a pozícióban (Fotó: Reuters)
A Kanadai Nagydíjon nem csupán a hetedik különböző győztest ünnepelte a Formula–1 2012-ben, hanem a hetedik második helyezettet is. A harmadikok közül is csak Lewis Hamilton tudott ismételni, még az év elején. A mostani volt az F1 első GP2-es dobogója, de Hamilton Sebastian Vettellel és Fernando Alonsóval egyszerre továbbra sem osztozott a pódiumon. A Kanadai Nagydíj számokban.

 

A Kanadai Nagydíjon is folytatódott a 2012-es Formula–1-es idény sokszínűsége, a sportág történetében először hét különböző győztessel indult az évad. Az idén elsőként negyedszer a dobogóra álló Lewis Hamilton 18. győzelmével Kimi Räikkönent érte utol az örökranglista 14. helyén.

Hamiltonnak ez volt az ötödik Kanadai Nagydíja: az elsőn, 2007-ben nyert, aztán 2008-ban a boxban nekiment Räikkönennek, és kiesett. Miután 2009-ben nem volt Kanadai GP, 2010-ben nyert, tavaly viszont Jenson Buttonnal ütközve kiesett. Az idén újabb győzelemmel folytatta a sormintát.

A változatosság nemcsak a győzteseknél érezhető, még a második helyen sem végzett két alkalommal valamelyik pilóta, és a harmadik pozíciót is csak Hamilton szerezte meg egynél többször: az idény elején zsinórban háromszor.

A leggyorsabb körök tekintetében véget ért a nagy változatosság, a Bahreini GP után Montrealban is Sebastian Vettelé lett a versenyen futott legjobb kör. A német pályafutása 11. leggyorsabb körével Hamiltont érte utol az örökranglista 28. helyén. Vettel a pole pozíciók tekintetében is beért egy brit világbajnokot: 32. edzéselsőségével Nigel Mansell-lel holtversenyben 5. a vonatkozó rangsorban.

A mostani volt az első olyan dobogó a Formula–1 történetében, amelyen három, a GP2-ből a Formula–1-be avanzsáló versenyző pezsgőzhetett. Hamilton 2006-ban, Romain Grosjean 2011-ben nyerte meg a sorozatot, Sergio Pérez 2010-ben második lett. Az életkorokat tekintve ez volt minden idők 16. legalacsonyabb átlagéletkorú első három helyezettje. Legutóbb a 2008-as Szingapúri GP-n volt ennyire fiatalos a pódium (Alonso, Rosberg, Hamilton).

Fernando Alonso, Vettel és Hamilton továbbra sem állt így hármasban F1-es dobogón.

A Lotus idei negyedik dobogós helyezésének köszönhetően visszavette a Ferraritól a konstruktőr-vb 3. helyét. A tavaly még Renault néven induló gárdánál csak a McLaren pilótái álltak többször dobogón 2012-ben.

Alonso 18 verseny után először rosszabb pozícióban fejezte be a versenyt annál, mint amelyen elkezdte. A korábbi 18-on kétszer megőrizte, 16-szor javított helyezésén. Ezúttal a 3. helyről indulva lett 5., de zsinórban 19-edszer is pontot szerzett úgy, hogy 17-szer a legjobb öt között zárt.

Michael Schumacher az idény első hét futamából ötöt adott fel technikai hiba miatt – ugyanannyit, mint a 2001-es, 2002-es, 2003-as, 2004-es és 2005-ös idény 87 futama alatt.

AZ IDEI FUTAMOK LEGJOBBJAI
győztes 2. hely 3. hely leggyorsabb kör
Ausztrál GP Jenson Button Sebastian Vettel Lewis Hamilton Jenson Button
Malajziai GP Fernando Alonso Sergio Pérez Lewis Hamilton Kimi Räikkönen
Kínai GP Nico Rosberg Jenson Button Lewis Hamilton Kobajasi Kamui
Bahreini GP Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Romain Grosjean Sebastian Vettel
Spanyol GP Pastor Maldonado Fernando Alonso Kimi Räikkönen Romain Grosjean
Monacói GP Mark Webber Nico Rosberg Fernando Alonso Sergio Pérez
Kanadai GP Lewis Hamilton Romain Grosjean Sergio Pérez Sebastian Vettel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik