ZSOLDOS BARNA 2019.12.01 22:47 Frissítve: 2019.12.01 22:47

Félig üres – Zsoldos Barna jegyzete

Hol vannak már azok évek, amikor az idényzáró egyet jelentett a pattanásig feszült helyzetekkel, az idegtépő vb-fináléval és a lehengerlő izgalmakkal?

A Formula–1-es világbajnokság sajnos sorozatban harmadszor is csendben, tét nélkül csengett le Abu-Dzabiban, pedig amikor a naptár átfordult 2019-re, tényleg reménykedhettünk abban, hogy sokáig emlékezetes évad kezdődik. A Ferrari a megelőző két évben egyre jobban megszorongatta a Mercedest, a téli teszteken pedig olyan formában nyitott, hogy a világsajtó máris kikiáltotta favoritnak. Aztán márciusban jött a várva várt idénykezdet, vele együtt pedig a hideg zuhany, hiszen kiderült, a jósolt párharcnak nyoma sincs, a 2008 óta bajnoki ínséggel küszködő maranellóiak így biztosan újabb évet vesztegettek el.

Megdöbbentő, hogy ilyen gazdag erőforrásokkal büszkélkedő csapat miként tud újra meg újra mellényúlni, mindenesetre nem túl szigorú kijelenteni: összességében a Ferrari okolható a feledhető évadért. A Red Bull-Honda átmeneti éve miatt ugyanis lehetőségek terén kizárólag az olaszoknak volt reális esélye a trónfosztásra, ám míg tavaly versenyzőfronton adódtak problémák, az idén az autó nem nőtt fel a feladathoz. A nyári szünetig a Mercedes 12 versenyből tízet megnyert, így az izgalmasabb folytatás már csak sebtapasznak volt jó. Persze annak mindenképp örülhetünk, hogy láttunk fordulatos, kiszámíthatatlan versenyeket, ám ennyire egyértelmű bajnoki helyzetben a pohár ilyen futamok esetében is sokkal inkább félig üres, semmint félig teli. A Ferrari brutális motorerejéből fakadó őszi feltámadása egyfelől túl későn jött, másfelől a csapat még ekkor is műveleti hibák egész sorával dobott el magától kecsegtető lehetőségeket, míg a Mercedes akkor is kihozta helyzetéből a maximumot, amikor már nem az övé volt a leggyorsabb autó.

Az összkép tehát mindenképp lehetne rózsásabb, de a Formula–1 az elmúlt évtizedekben már annyi szép pillanattal ajándékozta meg rajongóit, hogy az emberből még egy laposabb idény végén is újra meg újra előjön optimista énje. Jövőre alig változnak a szabályok, így mind a Ferrari, mind a Red Bull egy az egyben hasznosíthatja a 2019-es tanulságokat, vagyis most tényleg nem csak üres frázis, hogy minden adva van a háromcsapatos bajnoki csatához. A remény tehát él – bízzunk benne, hogy ezúttal nem csupán márciusig...

2020.08.14 14:46:15

F1 I. SZ.

A világbajnok csapatnak ezúttal is meggyűlhet a baja a gumikkal a meleg aszfalton.

2020.08.14 10:43:18

F1 I. SZ.

Az első edzésen csak Verstappen legjobb köre volt egy másodpercen belül Bottasékéhoz képest.

2020.08.11 20:32:47

F1 MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Tökéletesen működő vállalkozást építettek fel Verstappen köré, és nem tűnik utópisztikusnak a felvetés, hogy egyszer ő lesz minden idők legjobban kereső holland sportolója.

2020.08.09 12:33:53

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A Red Bull versenyzője hatalmas győzelmet aratott a Mercedes párosa előtt A 70. Évforduló Nagydíján.

2020.08.08 13:56:19

F1 H. L.

A finn 63 ezreddel előzte meg a britet • Verstappen a keményen rajtolhat • Vettel már a Q2-ben kiesett.