F1: Vettel három büntetőpontra került az egyfutamos eltiltástól

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2019.09.08. 17:50
Nem úszta meg a futamon kapott tíz másodperces stop & go büntetéssel Sebastian Vettel a monzai versenyen bemutatott veszélyes manőverét. A sportfelügyelők három büntetőpontot is kiosztottak a német pilótának, aki így éppen ennyi egységre került attól, hogy egy futamon ne vehessen részt.

Sebastian Vettel az Olasz GP hetedik körében megforgott, és összeért Lance Stroll-lal, amiért a sportfelügyelők tíz másodperces stop & go büntetéssel sújtották. A Ferrari versenyzője le is töltötte ezt a futamon, ám nem úszta meg ennyivel a veszélyes manővert.az Olasz GP hetedik körében megforgott, és összeért Lance Stroll-lal, amiért a sportfelügyelők tíz másodperces stop & go büntetéssel sújtották. A Ferrari versenyzője le is töltötte ezt a futamon, ám nem úszta meg ennyivel a veszélyes manővert.

A leintés után ugyanis további három büntetőpontot kapott, amivel már összesen kilencnél jár az elmúlt egy évben. Ha október 19-éig összegyűjt még hármat, eléri a 12 pontot, ami egyfutamos eltiltást jelent a számára. A büntetőpontok tekintetében egyébként Vettel „vezet”, nála több egységet senkinek sem osztottak ki az utóbbi időben.

Legutóbb – még a fenti rendszer bevezetése előtt – Romain Grosjean kapott eltiltást versenyen való indulástól. A francia pilóta nem vehetett részt a 2012-es Olasz Nagydíjon, mivel egy futammal korábban, Belgiumban hatalmas balesetet okozott a rajtnál.

A futamot követően egyébként Vettel „áldozata”, Lance Stroll is kapott két büntetőpontot a licencére, mert az ő visszatérését is veszélyesnek minősítették, mivel Gaslyt az Ascari-sikán kijáratánál a sóderágyba kényszerítette.

Még egy esetben büntettek a felügyelők: Alexander Albon is begyűjtötte pályafutása első F1-es büntetőpontját, mivel a Magnussennel szembeni küzdelemben levágta az egyik sikánt, így előnyre tett szert, s azt nem adta később vissza.

A BÜNTETŐPONTOK ÁLLÁSA
Sebastian Vettel
9
Romain Grosjean7
Lance Stroll7
Esteban Ocon*6
Fernando Alonso*
6
Max Verstappen 5
Daniel Ricciardo
5
Szergej Szirotkin*
4
Antonio Giovinazzi
4
Sergio Pérez
3
Stoffel Vandoorne*
2
Brendon Hartley* 2
Danyiil Kvjat
2
Carlos Sainz Jr.1
Pierre Gasly
1
Kevin Magnussen
1
George Russell
1
Lewis Hamilton
1
Alexander Albon
1
*: nincs a mezőnyben 2019-ben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik