F1: Vettel, Hamilton és másik két nyertes Bahreinből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.16. 20:58
null
Sebastian Vettel és Lewis Hamilton versenyről versenyre távolodik a riválisoktól <br />– nem kérdés, hogy első számú pilóták csapataiknál (Fotók: AFP)
Sebastian Vettel és Lewis Hamilton a Bahreini Nagydíjon nyomatékosította csapatával, hogy a világbajnoki címért folyó küzdelemben csak rá számíthat. Bár a Ferrari-pilóta nyert, a Mercedes háromszoros világbajnoka is győztesnek érezheti magát, hiszen szimbolikus győzelmet aratott a pole-ból induló Valtteri Bottas felett. A finn mellett a versenyt jól kezdő, fékhiba miatt kieső Max Verstappen a nap másik nagy vesztese, valamint Carlos Sainz Jr., aki Lance Stroll kilökéséért három rajthelyes büntetést kap az Orosz Nagydíjon.

 

NYERTESEK

Sebastian Vettel a Bahreini Nagydíj időmérőjén mindkét Mercedestől kikapott, de a rajtnál meg tudta előzni Lewis Hamiltont, majd a bokszkiállások során Valtteri Bottason is átverekedte magát, és végül megszerezte idei második győzelmét. A Ferrari versenytávon képes harcba szállni a Mercedesszel, és ezt a bombaformában lévő Vettel győzelmekre is tudja váltani.

„Nagy nap, imádom, amit csinálok. A csapat összeszedett volt, az autó gyors, nyomás alatt tudtam tartani Valtterit, de mivel nem hibázott, nem tudtam támadó helyzetbe kerülni. A korai kiállás ezúttal bejött. Erről beszéltem szombaton, hogy ha jó érzés vezetni az autót, az vasárnap nagy előnyt jelenthet. A végén nem szakadtam meg a gyors körökért, tudtam, hogy Lewis közelít, de csak annyit hoztam ki a kocsiból, amennyit kellett" – mondta Vettel, jelezve, hogy volt még tartalék a Ferrariban.

Lewis Hamilton Vettellel szemben elbukott ugyan, a Mercedesen belül kulcsfontosságú csatát nyert meg, amivel megerősítette, hogy a világbajnok csapatnál ő az igazi menő. A versenytempója sokkal jobb volt Bottasénál, az utolsó etapban a lágy gumikon olyan hajrát mutatott be, amit régóta nem láthattunk F1-es futamon, hiszen az előző években spórolni kellett a gumikkal, amire az idén nem nincs szükség akkora mértékben.

Egyedül a bokszutcai kihágása miatt szomorkodhat Hamilton, öt másodperces büntetést kapott Daniel Ricciardo feltartásáért, a végén emiatt nem lett szoros a Vettel elleni csatája. Annyiban viszont szerencsés, hogy megúszta öt másodperc plusszal, és nem kapott áthajtásos büntetést.

„Az én hibám volt az eset, bocsánatot kérek a csapattól az elvesztegetett időért – mondta Hamilton, aki megköszönte Bottasnak, hogy kétszer is gálánsan elengedte. – Valtteri úriember volt, hálás vagyok érte."

13. BAHREINI NAGYDÍJ
ÁPRILIS 14., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Vettel 1:32.679
2. szabadedzés: 1. Vettel 1:31.310
ÁPRILIS 15., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:32.194
pole: Bottas 1:28.769, 2. Hamilton 1:28.792
ÁPRILIS 16., VASÁRNAP
1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Bottas
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 30., 14.00: Orosz Nagydíj
Május 14., 14.00: Spanyol Nagydíj
Május 28., 14.00: Monacói Nagydíj

Felipe Massa remek versenyzéssel, újabb hatodik hellyel köszöntötte fel a 75 éves Sir Frank Williamst. Kiváló rajtja után belekerült az élmezőny csatáiba, és bár végül Daniel Ricciardóval és Kimi Räikkönennel sem csatázhatott egyenlő félként, megerősítette, hogy a középmezőny élén a Williams található.

„Tökéletes rajt után nagy verseny volt. Az elején Kimit és Danielt is megelőztem, és bár ahogy haladt a verseny, mindketten visszaelőztek, biztos vagyok benne, hogy Frank szép születésnapi ajándékot kapott, ez a hatodik hely olyan nekünk, mint egy győzelem" – mondta Massa.

Sergio Pérez tovább nyújtotta pontszerző sorozatát, zsinórban a 13. alkalommal zárt az első tízben, ráadásul olyan autóval, amely az időmérőkön nem tartozik a legjobbak közé. A Force India a Williamst megelőzve negyedik a konstruktőr-vb-ben, ami annak köszönhető, hogy mindkét pilótája mindhárom eddigi futamon pontot szerzett.

VESZTESEK

Valtteri Bottas még nem volt ennyire csalódott 3. helyezés után
Valtteri Bottas még nem volt ennyire csalódott 3. helyezés után

Valtteri Bottas képtelen volt győzelemre váltani a pole pozícióját, Bahreinben ráadásul egyértelműen nem volt azonos szinten Vettellel és Hamiltonnal. A verseny elején az egész élbolyt feltartotta, később kerék a kerék elleni csatában bukott el Vettel ellen, majd kétszer is el kellett engednie Hamiltont.

„Sokkal többet reméltem ettől a versenytől, csalódott vagyok. A verseny elején a gumik nyomásával volt probléma, de később sem voltam elég gyors ahhoz, hogy a győzelemért csatázhassak – mondta Bottas. – Lewis elengedése? Versenyzőként ez a legrosszabb szituáció, de néha előfordul. Nem esik jól, de tény, hogy nem voltam elég gyors."

Max Verstappen Hamilton Mercedesét támadta a verseny elején, a Red Bull a Bottas által feltartott mezőnyben igencsak biztatóan kezdte a Bahreini Nagydíjat. A holland Vettelhez hasonlóan korán kereket cserélt, alávágva a két Mercedesnek, és jó helyzetbe hozva magát ahhoz, hogy a biztonsági autós időszak után ő is a Mercedesek elé kerüljön.

Csakhogy fékhiba miatt a bokszból kijövet kicsúszott, és feladta a futamot.

„Hiába léptem a fékpedálra, beesett, a hátsó fék nem fogott, és kimentem egyenesen a pályáról. A Mercedesek elé, a második helyre kerültem volna Sebastian mögé, ki tudja, mi lett volna? Biztos, hogy rengeteg pontot buktunk el" – mondta Verstappen, akinek csapattársa, Ricciardo azt mondta, az első kerékcserékig valóban hitt benne, hogy Red Bull nyerheti a futamot, de ez a reménye lágy gumikra váltva pillanatok alatt szertefoszlott.

Lance Stroll a harmadik F1-es futamát is feladta, miután ütközött Carlos Sainz Jr.-ral, aki kerékcseréje után a pályára visszatérve próbálta meg megelőzni a belső íven. Távolról indított akciója nem lett sikeres, Stroll ugyanis nem számított rá, helyt sem hagyott, így a Toro Rosso oldalba kapta a Williamset.

„Totálisan szétrombolta az autómat, egyenesen belém jött – mondta Stroll. – Vagy hatvan méterrel előrébb voltam nála a fékezési zóna elején, bevetődött, amikor kanyarodtam. Láttam a videót is erről, nevetséges. Láttam, amikor kijön a bokszból, de nem számítottam rá, hogy támadni fog, főleg nem a kanyar közepén."

Lance Stroll továbbra sem ért célba F1-es futamon – ezúttal a túlságosan merész Carlos Sainz Jr. fosztotta meg az élménytől
Lance Stroll továbbra sem ért célba F1-es futamon – ezúttal a túlságosan merész Carlos Sainz Jr. fosztotta meg az élménytől

Sainz is biztos benne, hogy nem ő hibázott.

„Tudtam, hogy szoros lesz a kanyar Lance-szel, próbáltam a belső íven fordulni, de talán nem látott. Nem blokkoltak le a kerekek, nem szélesítettem volna ki a kanyart, ha helyet hagy, elférünk ketten – mondta Sainz. – Nem baj, hogy befordult, de ha csatázol valakivel, helyet kell hagynod neki. Ha a külső íven fordul, valószínűleg visszaelőz, mert jobb a kigyorsítása. Talán tényleg nem látta, hogy jövök."

A sportfelügyelők végül a spanyolt találták hibásnak, az Orosz Nagydíjra három rajthelyes büntetéssel sújtották, és két büntetőpontot is beírtak a „jogsijába". Hétnél tart, ha 12 hónapon belül 12-t összegyűjt, egy versenyről eltiltják.

Fernando Alonso már showműsort csinál a Honda-motor gyengélkedéséből, a tv-közvetítésben bejátszott rádióbeszélgetései során újra szidta a hajtóművet. Elmondta, hogy riválisai egy egyenesben 300 méteres hátrányból előzik meg, hogy ilyen gyenge motorral még sohasem versenyzett, és a végén azt mondta a mérnökének, hogy azt csinál, amit akar. A végén kiállt, a csapattal ugyanis megegyezett, ha nem áll pontszerző helyen, így tesz.

„Nem élveztem a csatákat, mert az egyenesekben tehetetlen voltam. Közel álltam a pontszerzéshez, de nem voltam annyira jó, mint Ausztráliában és Kínában. Pontosan tudjuk, mi az autó gyengéje. Az Orosz Nagydíj is nagyon nehéz lesz" – panaszkodott a spanyol, akinek csak akkor jelent meg széles mosoly az arcán, amikor az Indy 500-ról kérdezték.

Csapattársa, Stoffel Vandoorne el sem tudott rajtolni motorhiba miatt („Nem tudom, hogy szerencse vagy balszerencse ez neki" – jegyezte meg Alonso), 41 kört tett meg az egész hétvégén. Neki is van humorérzéke, amit a Twitteren mutatott meg: „Futok egyet, ti mivel töltitek a délutánt?"

 

 

BAHREINI NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (57 kör, 308.238 km)
1.
Sebastian Vettel
német
Ferrari
1:33:53.373
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 6.660 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Mercedes 20.397 mp h.
4. Kimi Räikkönen finn Ferrari 22.475 mp h.
5. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-TAG Heuer 39.346 mp h.
6. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 54.326 mp h.
7. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1:02.606 p h.
8. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 1:14.865 p h.
9. Nico Hülkenberg német Renault 1:20.188 p h.
10. Esteban Ocon francia Force India-Mercedes 1:35.711 p h.
11. Pascal Wehrlein német Sauber-Ferrari 1 kör h.
12. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 1 kör h.
13. Jolyon Palmer brit Renault 1 kör h.
14. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 3 kör h.
FELADTÁK megtett körök
Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 50
Lance Stroll kanadai Williams-Mercedes 12
Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 12
Max Verstappen holland Red Bull-TAG Heuer 11
Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 8
NEM INDULT
Stoffel Vandoorne belga McLaren-Honda
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Sebastian Vettel 2 3 3 68
2. Lewis Hamilton 1 3 3 61
3. Valtteri Bottas 2 3 38
4. Kimi Räikkönen 3 34
5. Max Verstappen 1 2 25
6. Daniel Ricciardo 2 22
7. Felipe Massa 2 16
8. Sergio Pérez 3 14
9. Carlos Sainz Jr. 2 10
10. Romain Grosjean 1 4
10. Kevin Magnussen 1 4
12. Esteban Ocon 3 3
13. Nico Hülkenberg 1 2
13. Danyiil Kvjat 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari 102
2. Mercedes 99
3. Red Bull-TAG Heuer 47
4. Force India-Mercedes 17
5. Williams-Mercedes 16
6. Toro Rosso-Renault 12
7. Haas-Ferrari 8
8. Renault 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik