F1: Vettel átgázolt Pérez szerződésén; Norris dalra fakadt

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 14:16
Lewis Hamilton győzelmével ért véget a kaotikus Toszkán Nagydíj. Bár nem valószínű, hogy a mezőny visszatér Mugellóba a következő években, a versenyen – amit kétszer szakították félbe, és a biztonsági autót is ennyiszer kellett a pályára küldeni – több dolog is történt, ami miatt akár örökre emlékezetes marad. Már a szabadedzések előtt eldőlt egy négyszeres világbajnok jövője, s hiába próbált kedveskedni a Mercedes a Ferrarinak, Maranellóban továbbra sem stimmel minden. Alexander Albon első dobogós helyezését ünnepelhette a Formula–1-ben, George Russellnek azonban még a pontszerzés sem jött össze. Íme, az F1-legek a Toszkán GP-ről!

BIZTOSSÁ VÁLT, AMIT EDDIG IS TUDNI LEHETETT. Gyakorlatilag azóta téma volt Sebastian Vettel érkezése a Racing Pointhoz, hogy a Ferrarinál az idény előtt bejelentették a négyszeres világbajnok távozását. A mugellói hétvége előtt – éppen a Ferrari 1000. F1-es nagydíjhétvégéjén – végül nyilvánosságra hozták Sergio Pérez szerződésbontását, így senkinek sem okozott meglepetést, amikor másnap Vettel érkezését is bejelentették. Bár a Racing Pointnál Pérez szerződését éppen tavaly hosszabbítottak meg újabb három évre, a történtek is megmutatják, hogy a Formula–1 világa olykor mennyire kegyetlen.BIZTOSSÁ VÁLT, AMIT EDDIG IS TUDNI LEHETETT. Gyakorlatilag azóta téma volt Sebastian Vettel érkezése a Racing Pointhoz, hogy a Ferrarinál az idény előtt bejelentették a négyszeres világbajnok távozását. A mugellói hétvége előtt – éppen a Ferrari 1000. F1-es nagydíjhétvégéjén – végül nyilvánosságra hozták Sergio Pérez szerződésbontását, így senkinek sem okozott meglepetést, amikor másnap Vettel érkezését is bejelentették. Bár a Racing Pointnál Pérez szerződését éppen tavaly hosszabbítottak meg újabb három évre, a történtek is megmutatják, hogy a Formula–1 világa olykor mennyire kegyetlen.


SZÉP GESZTUS A MERCEDESTŐL. Jubileumi futamon és helyszínen, ráadásul idén először nézők előtt ünnepelhetett a Ferrari. Igaz, a maranellóiak idei teljesítménye alapján szinte lehetetlennek tűnt, hogy a futam végén ezt a dobogón állva tegyék meg, ám a Mercedes – és persze a balesetet okozó versenyzők – gondoskodott róla, hogy egy piros autó mindenképp vezesse a mezőnyt legalább néhány körig.


ILYEN RÁDIÓPRÓBÁT SEM HALLOTTUNK MÉG. Amikor egy versenyző autóba ül, természetesen nem árt leellenőrizni olyan dolgokat, mint hogy mondjuk jól működik-e a csapatrádió. Lando Norris azonban ezt kissé furcsa módon tette az első szabadedzésen, amivel gondoskodott róla, hogy ismét bekerüljön a hétvége mémeit összegyűjtő cikkünkbe.

Card

NEM JÖTT ÖSSZE A SIMA RAJT. Összesen három állórajtot láthattunk az F1 történelmének első Toszkán Nagydíján, s balesetekből sem volt hiány. Már a futam első körében a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, az újraindítás után pedig négyen ütköztek össze nagyon csúnyán. A balesetben érintett volt Carlos Sainz Jr., Kevin Magnussen, Nicholas Latifi és Antonio Giovinazzi, őket és további nyolc versenyzőt részesítettek megrovásban a sportfelügyelők, amiért nem megfelelően indultak el a safety caros újraindítás után.

RÄIKKÖNEN ÚJABB DÜHKITÖRÉSE. Öt másodperces időbüntetéssel sújtották Kimi Räikkönent, amiért szabálytalanul hajtott be a bokszutcába a futam alatt, és valószínűleg sokan nem lettek volna a mérnök helyében, akinek ezt közölnie kellett a finn versenyzővel. Ugyanis hiába próbálta finoman jelezni Räikkönennek, hogy a büntetést majd hozzáadják az idejéhez a verseny végén, az alfás pilóta dühöngve és minél hamarabb szerette volna megtudni, hogy miért is kapta a büntetést.


Card

AKKOR ÉS MOST. F1-es karrierje első dobogós helyezését ünnepelhette Alexander Albon, aki a harmadik pozícióban látta meg a kockás zászlót a múlt hétvégi versenyen. A 24 éves pilóta tavaly csatlakozott a mezőnyhöz, az alábbi két kép között pedig 11 év telt el. Az első még 2009-ben készült, amikor (az akkor már világbajnok) Lewis Hamiltonnal először találkoztak, a második pedig akkor, amikor a brit versenyző gratulált a Formula–1 újabb dobogós helyezettjének.

Card


RUSSELL TOVÁBBRA IS PONT NÉLKÜL ÁLL. Rögtön az első körökben hat versenyző számára ért véget a verseny, később pedig újabb két pilóta volt kénytelen idő előtt feladni a Toszkán GP-t. Így összesen 12-en értek célba, akik közül a szabályok értelmében csupán ketten távoztak pont nélkül Mugellóból. Közülük az egyik George Russell, aki így még mindig nem szerzett pontot a királykategóriában.

TOSZKÁN NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis Hamilton
britMercedes
2. Valtteri Bottas finn Mercedes 4.880 mp h.
3. Alexander Albon thaiföldi Red Bull-Honda 8.064 mp h.
4. Daniel Ricciardo ausztrál Renault 10.417 mp h.
5. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 15.650 mp h.
6. Lando Norris brit McLaren-Renault 18.883 mp h.
7. Danyiil Kvjat orosz AlphaTauri-Honda 21.756 mp h.
8. Kimi Räikkönen* finn Alfa Romeo-Ferrari 28.345 mp h.
9. Charles Leclerc monacói Ferrari 29.770 mp h.
10. Sebastian Vettel német Ferrari 29.983 mp h.
11. George Russell brit Williams-Mercedes 32.404 mp h.
12. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 42.036 mp h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 42 feladta
Esteban Ocon francia Renault 7 fék
Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 6 karambol
Carlos Sainz spanyol McLaren-Renault 5 karambol
Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 5 karambol
Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 5 karambol
Max Verstappen holland Red Bull-Honda 0 karambol
Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 0 karambol
*5 másodperces időbüntetés
A VB-ÖSSZETETT ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Lewis Hamilton 6 7 9 4 190
2. Valtteri Bottas 1 7 8 1 135
3. Max Verstappen 1 6 6 1 110
4. Lando Norris 1 8 1 65
5. Alexander Albon 1 7 63
6. Lance Stroll 1 7 57
7. Daniel Ricciardo 6 1 53
8. Charles Leclerc 2 4 49
9. Sergio Pérez 7 44
10. Pierre Gasly 1 1 5 43
11. Carlos Sainz 1 5 1 41
12. Esteban Ocon 5 30
13. Sebastian Vettel 5 17
14. Danyiil Kvjat 4 10
15. Nico Hülkenberg 1 6
16. Kimi Räikkönen 1 2
17. Antonio Giovinazzi 1 2
18. Kevin Magnussen 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 325
2. Red Bull-Honda 173
3. McLaren-Renault 106
4. Racing Point-Mercedes* 92
5. Renault 83
6. Ferrari 66
7. AlphaTauri-Honda 53
8. Alfa Romeo-Ferrari 4
9. Haas-Ferrari 1
10. Williams-Mercedes 0
* A Racing Point-Mercedes csapatától 15 büntetőpont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik