F1: több mint 10 ezer koronavírusteszt az Osztrák Nagydíj előtt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.06.23. 10:09
null
Ausztriában kezdődik idén a világbajnokság (Fotó: AFP)
A jövő hétvégi Formula–1-es világbajnoki idénynyitó osztrák futamon és az egy héttel később ugyanott rendezendő második versenyhétvégén is 10-12 ezer koronavírustesztet végeznek el.

 

A vizsgálatok lebonyolításával megbízott biotechnológiai vállalat, az Eurofins Genomics már a héten elkezdi a munkát a spielbergi Red Bull Ring környékén, ahol kedden (ma) felállították az első két tesztelési állomást.

Az F1 idei szezonja a világjárvány miatt négy hónapos késéssel indul, a versenyeket ugyanakkor zárt kapuk mögött és szigorú higiéniai előírások mellett rendezhetik csak meg.

„Mindenki, aki a pályán dolgozni fog, ez összesen háromezer embert jelent, csak négynapos vagy annál korábbi negatív koronavírusteszt birtokában végezheti a munkáját” – nyilatkozta az osztrák hírügynökségnek Siegfried Schnabl, az Eurofins Genomics ausztriai és kelet-európai régióért felelős üzletvezetője.

Jövő hétfőtől a cég megnöveli a kapacitását és 20 tesztelési állomással végzi a munkát a versenypályán és annak közvetlen környezetében.

„Nagyjából 50 fős csapattal dolgozunk, amely rutinszerűen vizsgálja a Formula–1-es csapatok tagjait és a Nemzetközi Automobil-szövetség delegált képviselőit. Mind az öt napon mindenki legalább egyszer tesztelve lesz” – mondta Schnabl.

A levett mintákat egy Münchentől 30 kilométerre keletre található laborba szállítják, ott hét napon keresztül 24 órán át vizsgálják ezeket, így lehetőség nyílik arra, hogy egy nap alatt akár 25 ezer mintát is elemezzenek, az eredmények pedig 16–24 órán belül rendelkezésre állnak.

A tesztek elvégzése Schnabl tájékoztatása szerint névtelenül és az összetévesztés veszélyének kizárásával történik, ugyanis minden megvizsgált személyt egy vonalkóddal azonosítanak majd a minta levételekor.

Az Eurofins Genomics nemcsak az osztrák futamokra, hanem a július 17–19-én rendezendő Magyar Nagydíj hétvégéjére is megbízást kapott a nemzetközi szövetségtől (FIA).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik