nemzetisport.hu 2018.02.22 15:28 Frissítve: 2018.02.22 16:30

F1: tíz év után újra címet nyerne – megérkezett az új Ferrari!

A Mercedest követően a Ferrari is bemutatta új konstrukcióját, amely az SF71-H kódjelet, és az elmúlt évtizedek egyik legvörösebb festését kapta. A Scuderia Sebastian Vettellel és Kimi Räikkönennel a volán mögött a csapat történetének harmadik leghosszabb nyeretlenségi sorozatát megtörve, 2008 után először hódítaná el a konstruktőr-világbajnoki címet.

 

Megérkezett az SF71-H

Az olasz istálló bár tavaly csökkentette a Mercedes fölényét, és sokszor tűnt úgy, hogy összességében a legjobb autóval gurult a pályára, mégis cím nélkül zárta a  szezont. Az olaszok legutóbb 2008-ban ünnepelhettek konstruktőri bajnokságot, míg az egyéni kiírást eddig utoljára egy évvel korábban, 2007-ben zárta az élen, Kimi Räikkönen révén.

Azóta 2010-ben, illetve 2012-ben került a legközelebb a gárda a diadalhoz, azonban mind a két esetben a jelenleg már a maranellóiakat erősítő Sebastian Vettel foszlatta szerte Fernando Alonso reményeit.

A német 2015-től alkot szétválaszthatatlan duót a vörös színekben idáig utolsóként megkoronázott Räikkönennel.  Ők ketten az előző idényben összesen háromszor sajátították ki az első rajtsort, amire a 2008-as csapat-vb megnyerése óta nem volt példa.

Mindazonáltal a versenyzői felállás változatlansága nem terjed ki a teljes alakulatra, hiszen a 2016-os aerodinamikai részlegen lezajlott 2016-os átszervezés után 2017 nyarán a motorrészlegen is változtattak. Az erőforrásokért felelős vezetőt, Lorenzo Sassit Corrado Iotti váltotta a pozícióban.

A szakemberváltás szemléletváltást is hozott magával, mivel Iotti vezetésével az istálló egy új hengerfejen dolgozik, amely a Mercedes egyik legerősebb területén – az időmérős motormódbanhozna előrelépést, igaz, az új alkatrész bevetésére még várni kell. Ennek oka egészen egyszerű, ugyanis az idei évtől egy motornak már hét Grand Prix-t kell kibírnia, a Ferrarinál ezért úgy határoztak, hogy egészen addig nem alkalmaznak új elemet, amíg meg nem bizonyosodnak annak megbízhatóságáról.

Kérdés azonban, hogy a biztonsági játszma mennyire lesz kifizetődő a lóerőkért vívott harcban. Mindenesetre egy óvatosabb stratégia tavaly különbséget jelenthetett volna az egyéni bajnokságban, hiszen Vettel több olyan helyzetet is kivédhetett volna, amely végül elvette minden esélyét arra, hogy a Scuderia színeiben először felülhessen a sportág trónjára.

Eközben a mezőnyben rangidős Räikkönen teljesítményét több kritika is érte az elmúlt szezonokban. A finn a 2013-as Ausztrál Nagydíj óta nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg tavaly átlagosan 0.276 ezreddel maradt el márkatársától a kvalifikáción. Márpedig az ötödikre hajtó Vettelnek és a konstruktőriért áhítozó csapatnak egy erős Jégemberre is szüksége lesz a címekért vívott csatában.

Mindkettejük munkáját fogja segíteni a Toro Rossótól véglegesen menesztett Danyiil Kvjat, aki  az istálló új fejlesztő pilótája lett, miközben a szponzorok miatt megváltozott az autó festése is. Az SF71-H a Santander távozása után az elmúlt évtizedek egyik legvörösebb festését kapta, miközben elődje továbbfejlesztéseként tartják számon.

A Ferrari új autója (Fotó: Ferrari)

A Maranellóban bemutatott, megváltozott négykerekű már vasárnap pályára gurul Barcelonában, ahol és amikor az előzetes tervek szerint a Force India leplezte volna le az autóját. Azonban a 2017-ben negyedik helyen végző gárdának így hétfőre kellett csúsztatnia a saját eseményét.

A filmes napon egyébként legfeljebb 100 kilométert tehet meg a Ferrari, amelynek volánja mögött a mezőny legtapasztaltabb párosa foglalhat helyet, hiszen az átlagot nézve a Scuderia vág neki a legkorosabb (34 év) kettőssel a Formula–1 69. idényének.

Holnap a McLaren rántja le a leplet új konstrukciójáról, az MCL33-ról.

 

Felülnézetből az új versenygép (Fotó: Ferrari)
Így néz ki szemből az SF71-H (Fotó: Ferrari)
2018-AS CSAPATBEMUTATÓK
CSAPAT
dátum
MERCEDES
Február 22. – leleplezték a Mercedes új autóját, a W09-et – kép
FERRARI
Február 22.
RED BULL
Február 19. – új külsővel kezdheti meg az Aston Martin-érát a Red Bull
FORCE INDIA
(új névvel?)
Február 26.
WILLIAMS
Február 15. – Jelentős módosítások és nagy remények – megérkezett az új Williams
RENAULT
Február 20. – idén újabb előrelépésre számít a Renault – íme, az RS18-as
TORO ROSSO
Február 21. – megérkezett az új Toro Rosso Honda – kép
HAAS
Február 14. – meglepetés a Haastól – íme, Grosjean és Magnussen idei autója
McLAREN Február 23.
SAUBER
Február 20. – fehérbe és vörösbe öltözött az első Alfa Romeo Sauber
2018-AS TESZTEK
IDÉNY ELŐTT
Február 26–március 1.
Barcelona
Március 6–9.
Barcelona
IDÉNY KÖZBEN
Május 15–16.
Barcelona
Július 31–augusztus 1.
Hungaroring

 

 

2019.08.09 19:56:21

F1 ZSOLDOS BARNA

Elege lett mindenből – a montreali szabadedzés közben a boxba hajtott, kiszállt az autóból és hazament.

2019.08.02 16:14:55

F1 ZSOLDOS BARNA

Niki Lauda csaknem egy percig ült a lángoló Ferrariban a Zöld Pokolban, s nyelte a mérgező gázokat.

2019.08.04 14:17:09

F1 nemzetisport.hu

A brit 62 pontra növelte az előnyét a vb-összetettben, míg a holland 7 pontra közelítette meg Bottast.

2019.08.03 13:21:31

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A holland a Hungaroringen szerezte meg karrierje első pole-ját • Leclerc autót tört a Q1-ben, de megúszta.

2019.08.03 10:26:30

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Hamilton zárta az élen a Magyar Nagydíj harmadik szabadedzését Verstappen és Vettel előtt.