ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi) 2019.12.03 18:56 Frissítve: 2019.12.03 19:05

F1: szívében magyar a Williams izraeli pilótája

Az Abu-dzabi Nagydíj utáni kétnapos teszten az izraeli Roy Nissany is teszteli a Williamst. A 25 éves versenyző a Budapesten élő édesapja révén hazánkban nőtt fel, érti a nyelvünket, és ezer szállal kötődik Magyarországhoz.

Roy Nissany, a Williams izraeli tesztpilótája, aki ezer szállal kötődik Magyarországhoz (A szerző felvételei)

 

– Milyen volt az első tesztnap a Williamsnél?
– Nagyon-nagyon jó – kezdte magyarul Roy Nissany, hogy aztán angolra váltva folytassa. – Káprázatos nap volt, fantasztikus élményekkel. De nem azért vagyunk itt, hogy élményeket gyűjtsünk, az a fontos, hogy minél több információt szerezzünk a csapatnak, és tanuljunk. Négy kör kellett ahhoz, hogy kényelmesen érezzem magam az autóban, onnantól egyre többet tanultam a kocsiról, és lépésről lépésre folyamatosan nőtt a tempóm. Kicsit változtattunk a mechanikai beállításokon, hogy javuljon az egyensúly, aztán az értekezleteken visszajelzéseket adtam a mérnököknek. Teljesítettük az előre kitűzött célokat, és alig várom, hogy szerdán újra autóba üljek.

Hogy értékelte munkáját a csapat?
– Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, elégedettek voltak velem, mert minden kérésüket teljesítettem. Nem volt könnyű dolgom, de a legjobb eszközeim vannak az elvégzéséhez. Kemény feladat volt, de nagyon élveztem a napot.

 

Édesapja után ön a második izraeli versenyző, aki hivatalos F1-es eseményen vezethet. Mit jelent ez önnek?
– Önmagában az is hatalmas élmény volt, hogy két világbajnok társaságában vezethettem a teszten – majdnem húsz évig keményen dolgoztam azért, hogy megtegyem ezt a lépést. Vezetés közben az ember csak a feladataira koncentrál, de az autóból kiszállva már a nagy képet is nézi. Ez a lehetőség nagy szó Izrael, de úgy vélem, valamilyen szinten Magyarország szempontjából is, mert a szívemben sok szempontból magyarnak érzem magam. Ott nőttem fel, Kecskeméten kezdtem versenyzői karrierem, szóval Magyarország nyitotta meg előttem az ajtót a motorsport felé. Szívemben magyar vagyok, és a Hungaroringet érzem a hazai pályámnak, ez nem is lehet kérdés. Otthon érzem magam rajta, és már alig várom, hogy újra ott versenyezzek, és talán egyszer F1-es autót is vezethessek. Lehet, hogy az izraeli zászló van az autómra festve, de lélekben úgy érzem, a magyart is magammal hordozom.

Mennyi időt tölt Magyarországon?
– Budapest a második otthonom. Ha Tel-Avivból az aktuális csapatomhoz utazom, mindig úgy szervezem, hogy néhány napot eltölthessek a magyar fővárosban. Van egy privát konditermem ott, és nyilvánvalóan rengeteg barátom is. A második, de sok tekintetben az első otthonomként tekintek Budapestre.

2019.12.06 10:54:58

F1 H. Á.

Bemutatók, tesztidőpontok, versenynaptár, büntetőpontok, a világbajnokok listája.

2019.12.01 21:52:51

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Összességében a Ferrari okolható a feledhető évadért.

2019.12.01 09:32:36

F1 HORVÁTH LILIÁNA (Budapest), ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)

A brit magabiztosan nyert Verstappen és Leclerc előtt • Bottas az utolsó helyről lett a negyedik.

2019.11.29 18:20:29

F1 FARKAS MÁTÉ

Az M4 Sport szakkommentátora szerint Verstappen több tekintetben még Hamiltonnál is jobb.

2019.11.30 12:32:53

F1 BÖRZÖLI BERNADETT (Budapest), ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)

Többen, köztük Leclerc nem ért fel az utolsó gyors körére • Hamilton mellől Verstappen rajtolhat.