F1: sürgősen új tartalék után kell néznie a Mercedesnek

H. L.H. L.
2020.08.04. 11:39
null
Gutiérreznek nincs érvényes szuperlicence (Fotó: AFP)
A Mercedes egyik tartalékjaként Esteban Gutiérrezt jelölte ki az idei évre, akinek szolgálatait megosztja két másik csapattal, köztük a Racing Pointtal is. Mint azonban utóbb kiderült, Otmar Szafnauerék akkor sem vethették volna be a mexikóit a múlt hétvégi Brit Nagydíjon, ha őt választják a koronavírusos Sergio Pérez helyetteseként, ugyanis a pilótának nincs engedélye – erről Toto Wolffék nem is tudtak.

 

1. A 70. ÉVFORDULÓ NAGYDÍJA
AUGUSZTUS 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 12.00–13.30
2. szabadedzés: 16.00–17.30
AUGUSZTUS 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
AUGUSZTUS 9., VASÁRNAP
A verseny (52 kör, 306.198 km) rajtja: 15.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 16., 15.10
Spanyol Nagydíj
Augusztus 30., 15.10 Belga Nagydíj
Szeptember 6., 15.10Olasz Nagydíj

Mint ismert, Sergio Pérez múlt csütörtökön megismételt koronavírustesztje pozitív eredményt hozott, aminek következményeként nem vehetett részt a Brit Nagydíjon, s továbbra is kérdéses, mikor térhet vissza. A Mercedesszel kötött megállapodás értelmében csapata, a Racing Point rendelkezésére állt volna Esteban Gutiérrez és Stoffel Vandoorne is, azonban utóbbi a Formula E-s kötelezettségei miatt nem vethető be a két silverstone-i versenyen. Otmar Szafnauerék így Gutiérrez és Nico Hülkenberg között döntöttek, s az alakulattal a pályafutása során öt évet már lehúzó németre esett a választásuk.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff utólag elárulta, Gutiérrez akkor sem ülhetett volna autóba, ha őt jelöli ki a Racing Point, ugyanis egy szabály nyomán érvényét vesztette a mexikói Formula–1-es szuperlicence, így a sorozatban legutóbb 2016-ban versenyző pilóta csak abban az esetben vehet részt nagydíjon, ha a nevezéstől számított 180 napon belül reprezentatív F1-es autóval, versenytempóban teljesített egy legalább 300 kilométeres és legfeljebb kétnapos tesztet.

Esteban nagyon erős jelölt lett volna az ülésre, azonban sajnos nincs engedélye – árulta el az osztrák, hogy olyan tartalékot tartanak készenlétben, akiről nem is tudták, hogy nem felel meg az előírásoknak. – Egy idei új szabály szerint teljesítened kell egy háromszáz kilométeres tesztet, ha nem vettél részt hivatalos F1-es eseményen az elmúlt három évben."

„Ez teljesen új, és mi nem igazán tanulmányoztuk, mivel nem gondoltuk, hogy egy ilyen jó eredményekkel rendelkező, korábbi Formula–1-es pilóta nem kapja meg az engedélyt. De Esteban esetében ez volt a helyzet, és emiatt a Racing Point másnak adott lehetőséget. Hülkenberg ugyanakkor egyáltalán nem volt rossz választás" – magyarázta Wolff, majd elmondta, most új tartalék után kell nézniük, főleg úgy, hogy nemcsak a Racing Pointtal, hanem a McLarennel is megosztják a harmadik számú pilótáikat.

Tudunk Esteban számára biztosítani egy háromszáz kilométeres tesztet, de semmiképpen sem a következő futam előtt. Szóval most ki kell értékelnünk, hogy ez mit is jelent ránk nézve. Nagy kár ezért, mert szívesen adtunk volna lehetőséget Estebannak, aki nagyon fontos tagja a csapatunknak. Nyilván remélem, hogy nem lesz szükségünk tartalékversenyzőre, de ha mégis, neki szeretnénk esélyt adni. Azonban a jelek szerint más megoldás után kell néznünk" – tette hozzá az osztrák.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek