F1: Sainz négy kiló izmot szedett fel az új autók miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.11. 17:17
Több versenyző szerint is minden idők egyik legnehezebb szezonja előtt állnak a pilóták, ezért mindannyian jóval keményebb és intenzívebb edzésprogrammal készülnek az új kihívásokra, mely alól Carlos Sainz Jr., a Toro Rosso versenyzője sem kivétel.

Carlos Sainz négy kilogrammal nehezebb, mint a tavalyi szezon során, de a plusz tömeg természetesen teljes mértékben izomból áll. Ehhez többek között hozzájárult a személyes edzésmódszere is, melynek egy-egy szakasza a szokásos 50 perc helyett 1.5-2 óráig is tarthat, vagyis egy teljes verseny időtartamáig. Az edzések tartalmaznak boksz- és kardiógyakorlatokat is, és egy szakasz alatt egyszer sem áll meg pihenni.

A formula1.com-nak elárult néhány módszert, mellyel például az autóversenyzők számára legfontosabb izomzatot, a nyakizmokat készíti fel a nagyobb megterhelésre.

„Két módja van a nyakizmaink edzésének – mesélte Sainz. – Az első az, amikor az edzőteremben súlyokkal eddzük őket, amely hasonló érzetet kelt, mint mikor az autóban ülünk. A másik lehetőség az, amikor speciális gokartokkal megyünk. Én ezt heti két-három alkalommal szoktam csinálni."

Utóbbinak az a lényege, hogy miközben a pilóta teljesíti a köröket a gokartpályán, a bukósisakjára apró súlyok vannak felragasztva, ami növeli a sisak tömegét 1.5-2 kilóval, ezáltal megterhelőbb a nyakizmok számára.

A nagyobb G-erőket az idősebb generáció versenyzői már átélhették. Kérdés, hogy ők leszek előnyben emiatt, vagy azok a fiatal pilóták, akik fizikai állapota – ha csak minimálisan is – jobb idősebb ellenfeleikénél.

„Egyrészről azt gondolom, hogy a legjobb fizikai állapotban 21-22 éves korodban vagy. Másrészről az olyan versenyzők, mint Alonso, Hamilton vagy Räikkönen korábban már megtapasztalták azokat a hatalmas G-erőket, amelyeket idén fogunk érezni" – vélekedett a harmadik szezonját megkezdő spanyol pilóta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik