F1: rendíthetetlen küzdő – Niki Lauda 70 éves

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 09:55
null
Niki Lauda 70 évesen élete sokadik nagy csatáját vívja (Fotó: AFP)
Pénteken van a Formula–1 legendája, Niki Lauda hetvenedik születésnapja. A háromszoros világbajnok már többször farkasszemet nézett a halállal.

Ha akaratereje, küzdeni tudása és életösztöne csupán akkora lenne, mint egy átlagos halandóé, most biztosan nem köszönthetnénk Niki Laudát 70. születésnapja alkalmából.

Az osztrák legenda nemcsak szenzációs gyorsaságával és három világbajnoki címével írta be magát az F1-történelembe, hanem azzal is, hogy 1976-os pokoli balesete után a halál torkából táncolt vissza, és ült újra autóba szürreálisan rövid idő után. A Ferrari akkori sztárja a nürburgringi bukás során borzalmasan megégett, és a kórházba kirendelt pap már az utolsó kenetet is feladta neki, ő azonban ugyanolyan nyers stílusban hajtotta el a kaszást, ahogy az újságírókat szokta…

Ez a harciasság, akaratosság és bátorság határozta meg az életét az elmúlt hetven évben.

Bár jómódú családba született, veszélyes hobbiját nem támogatták, így őrült hazárdjátékba kezdve hitelből kezdte finanszírozni saját versenyzését, egy idő után azonban elképesztő adósságot halmozott fel.

Mivel pályafutása nem a várt ütemben haladt, már az öngyilkosság is megfordult a fejében, de a legreménytelenebbnek tűnő helyzetben, 1973-ban végre rámosolygott a szerencse, és kockázatvállaló, bátor vezetési stílusát kiszúrva Enzo Ferrari szerződtette a következő évre.

Úgy tűnt, élete végre sínre került: jöttek a sikerek, a győzelmek, 1975-ben az első világbajnoki cím is, egy évvel később viszont a szörnyű baleset, melynek nyomait a mai napig magán viseli. Bár kétszeres bajnokként 1979-ben búcsút intett a sportágnak, három év múlva visszatért, és a McLarennel még egy vb-trófeát elhódított.

Pályafutása után a Ferrari tanácsadójaként, majd a Jaguar csapatfőnökeként sem ért el sikereket, ezért sokáig úgy tűnt, az F1-hez már csak szakkommentátorként kötődik, 2012-ben viszont olyan sokat segített a Mercedesnek, hogy az istálló bevette a vezetőségbe, és részesedést is ajánlott neki. Az osztrák legenda azóta fontos fogaskerék az ezüstnyilak tökéletesen működő gépezetében, küzdeni tudását pedig tavaly ismét bizonyította, amikor túlélt egy nagyon veszélyes tüdőátültetést.

A rehabilitációs időszak után most az egész bokszutca egy emberként várja vissza a sportág nagy harcosát, aki pénteken teljes joggal tekinthet vissza büszkén a maga mögött hagyott hetven évre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik