F1: nem csináltunk semmi rosszat, a büntetés igazságtalan – Szafnauer

Vágólapra másolva!
2020.08.07. 14:01
null
Nem tartja fairnek a büntetést (Fotó: AFP)
Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) péntek délelőtt hivatalos közleményben tudatta, hogy helyt adott a Renault óvásainak, és pontlevonással, valamint pénzbírsággal sújtotta a Racing Pointot. A vétkesnek talált F1-es istálló csapatfőnöke, Otmar Szafnauer állítja, ők nem csináltak semmi rosszat, így a büntetés igazságtalan.

A Renault múlt hétvégén sorozatban a harmadik verseny után nyújtott be óvást a Racing Point fékhűtőinek szabályosságát firtatván, mivel állítása szerint tilos információmegosztás eredményeként sikerült ilyen jól a tavalyi Mercedes, a W09-es lemásolása. Az FIA befogadta az enstone-iak óvásait, s a vizsgálódásba bevonta az „ezüstnyilakat" is, aminek következményeként már a második nagydíjat követően lefoglalta a tavalyi Mercedes és az idei Racing Point első és hátsó fékhűtőit.

1. A 70. ÉVFORDULÓ NAGYDÍJA
AUGUSZTUS 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:26.166
2. szabadedzés: 16.00–17.30
AUGUSZTUS 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
AUGUSZTUS 9., VASÁRNAP
A verseny (52 kör, 306.198 km) rajtja: 15.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 16., 15.10
Spanyol Nagydíj
Augusztus 30., 15.10Belga Nagydíj
Szeptember 6., 15.10Olasz Nagydíj

A három csapat képviselői végül A 70. Évforduló Nagydíjának szerdai napján vettek részt a meghallgatáson, majd a tárgyalást követően a döntéshozók úgy határoztak, helyt adnak a Renault óvásainak, így a szövetség 15 konstruktőri pontot vont le a Racing Pointtól, és 400 ezer eurós pénzbírságot is kiszabott a csapatra – amit egy 14 oldalas dokumentumban részletekbe menően indokolt is.

„Még emésztenünk kell a határozatot, további kérdésekre keresünk válaszokat, magyarázatokat. Kiábrándító a döntés, mert úgy gondoltuk, hogy mi a szabályok adta kereteken belül mozogtunk, és semmi rosszat nem tettünk. Márciusban megkértük az FIA-t, jöjjön és nézze meg, hogy mit csináltunk, és akkor azt mondták, hogy rendben van, amit csináltunk. Szóval ennek fényében a mostani döntést csalódásként éljük meg. A mi kiindulási alapunk, hogy mi nem csináltunk semmi rosszat, így a büntetésünket igazságtalannak érzem. Azt hiszem, hogy a pontlevonást azért kaptuk és azért csak 15 pontot elvéve, mert ezzel akarják elismerni a márciusban történteket. Mindenesetre most el kell döntenünk, hogy fellebbezzünk-e, vagy a büntetést elfogadva megyünk tovább” – fogalmazott Szafnauer a sportág hivatalos honlapján.

Azt is elárulta a csapatvezető, hogy nem tudják megváltoztatni a fékhűtőrendszerüket, és nulláról sem tudnak egy újat tervezni, ráadásul a most használtat sem tudják elfelejteni. Igaz, új alkatrész tervezésére már csak azért sincs szükség, mert a Racing Point nem a technikai szabályok ellen vétett, hanem a sportszabályzatot szegte meg, ami azt jelenti, hogy az autó legális, a kérdéses alkatrészt továbbra is használhatja a Racing Point – áll az FIA hosszas indoklásában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik