ZSOLDOS BARNA (Monaco) 2019.05.24 09:28 Frissítve: 2019.05.24 13:54

F1: Nagyszerű barát, ösztönző üzlettárs és mentor volt – Wolff Laudáról

Toto Wolff, az F1-es Mercedes-istálló csapatfőnöke két nappal Niki Lauda halála után került olyan állapotba, hogy a nyilvánosság előtt is beszéljen érzelmeiről.

A Toto Wolff vezette Mercedes barátot, mentort és ösztönző üzlettársat veszített (Fotó: Reuters)

 

– Hogyan fogadta a hírt?
– Még most is nehezemre esik beszélni róla – mondta Toto Wolff a Mercedes sajtótájékoztatóján. – Az elmúlt negyvennyolc óra szörnyű volt, úgy érzem magam, mint egy zombi. A fotókat nézegetem, és minden félórában könnyes lesz a szemem… Hatalmas fekete felhő árnyékolja be a csapatot, borzasztóan hiányzik Niki Lauda.

 
Könnyek nélkül – Ruszanov András publicisztikája 

– Mikor értesült a történekről?
– Az utolsó napokban már tudtuk, hogy nincs jól, és a felesége küldött egy üzenetet hétfő késő este, hogy Niki elment. Azóta nem vagyok önmagam, szürreális érzés itt lenni úgy, hogy tudom, ő már nem él. Borzasztó a felismerés, hogy már nem láthatjuk.

– Mikor beszélt vele utoljára?
– Az utolsó alkalom az azeri futam után volt, azt mondta, csak így tovább, ennél jobban már aligha futhatna a szekér! Érdeklődött, milyen fejlesztéseket tervezünk a következő időszakra, én pedig mindenről részletesen beszámoltam neki.

66. MONACÓI NAGYDÍJ
MÁJUS 23., CSÜTÖRTÖK
 1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:12.106
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:11.118
MÁRCIUS 25., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
MÁJUS 26., VASÁRNAP
Futam: 15.10–17.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 9., 20.10 50. Kanadai Nagydíj
Június 23., 15.1060. Francia Nagydíj
Június 30. 15.1032. Osztrák Nagydíj

– Melyik a legkedvesebb története?
– Rengeteg van, de a legjobb talán, amikor két évvel ezelőtt Lewis Hamilton biztossá tette a vb-címét. A versenyen egymás mellett ültünk, és Niki egyszer csak megtörve mély hallgatását az égre tekintett, és azt mondta: „Istenem, kérlek, segíts!” A gyakorlatiasságáról és pragmatizmusáról híres ember Istent hívta segítségül – emberi, szép pillanat volt. Szintén fantasztikus személyes élmény, amikor 2016-ban megszereztük a konstruktőri világbajnoki címet, és a hazafelé úton egyszer csak hozzám fordult. „Toto, tudod, hogy nincsenek barátaim” – mondta. „Persze, Niki, ezt már annyiszor mondtad” – feleltem. „Igen, de azt akartam mondani, hogy ha létezik olyan, hogy félig barát, akkor téged annak tartalak” – válaszolta. Ez életem egyik legmeghatóbb pillanata volt.

– Milyen hatással volt a munkássága a Mercedesre?
– Nagyszerű barát, ösztönző üzlettárs és mentor volt, mindig irányt mutatott nekünk és nyomást gyakorolt ránk, amikor erre volt szükség. Ő volt a csapat külügyminisztere, akinek bárki elmondhatta a véleményét még a legellentmondásosabb helyzetekben is. Rengeteg hozadéka volt a csapaton belüli munkájának – ezek közé tartozott Lewis átcsábítása is, ami fontos mérföldkő volt. Neki nem kellett ügyelnie a politikailag korrekt szólamokra: Niki Lauda bármit kimondhatott – még ha ezzel szerzett is néhány ősz hajszálat a kommunikációs csapatunk tagjainak. Csak megrántotta a vállát, és azt mondta: kit érdekel? Ebben az elüzletiesedett és PR-szabályokkal teli világban az ember kétszer is meggondolja, hogyan fogalmaz, mert szavait kiragadhatják a kontextusból, és hangzatos főcímek születhetnek. Ebben az agyonszabályozott közegben üdítően hatott, hogy volt valaki, akit egyáltalán nem érdekelt ez. Az egyik legjellemzőbb tulajdonsága volt, hogy mindig harcolt, és sosem adta fel. Mindig a jelenben élt, sosem érdekelte a múlt, csak az, mit ér el a jövőben. Ha Niki fentről néz minket, biztos vagyok benne, hogy semmi más nem érdekli, csak az, miként teljesítünk a hétvégén.

SIR JACKIE STEWART: LEGENDA A LEGENDÁRÓL
Csütörtökön Monacóban járt 1969, 1971 és 1973 világbajnoka, Sir Jackie Stewart is, aki az utolsó olyan legenda a Formula–1-ben, akit egy lapon lehet említeni Niki Laudával. A skót klasszis exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak, amelyben a hétfőn elhunyt osztrák legendáról faggattuk.
„Fantasztikus versenyző, nagyon jó üzletember és kitűnő személyiség volt – mondta lapunknak Stewart. Amit Toto Wolff-fal karöltve csinált a Mercedesnél, az igazán elismerésre méltó. Hogy ilyen sokáig egyben tartsák az istállót, és éveken át folyamatos sikereket érjenek el, az szinte hihetetlen – Toto és Niki nélkül valószínűleg nem is sikerülhetett volna.”
Stewart és Lauda egyaránt háromszoros világbajnok, mindketten kiemelkedő alakjai az F1-nek, ráadásul kivételes versenyzői pályafutásuk után csapatvezetőként is maradandót alkottak.
A hasonlóságokról így beszélt: „Hasonlított a vezetési stílusunk, nagy energiát fektettem abba, hogy minél finomabban és lágyabban vezessek nagy tempóval – Niki ugyanerre törekedett. Abban az időben nyert három vb-címet, amikor az F1 sokkal veszélyesebb volt, mint manapság, és a legapróbb hibának is beláthatatlan következményei voltak. Niki példát mutatott mindenkinek, hogy sosem szabad feladni.”
Bár Stewart 1973-ban visszavonult, utána sem szakadt el az F1-től, így akkor is ott volt a boxutcában, amikor Lauda 1976-ban Monzában visszatért borzalmas nürburgringi balesetét követően.
Amikor a skótot legemlékezetesebb élményéről kérdeztük, ezt a pillanatot nevezte meg:
„Sosem felejtem el, amikor hat héttel pokoli balesete után visszatért versenyezni. Ott álltam mellette, amikor az első körök után visszatért a garázsba, és levette a sisakját, az égési sérülések okozta hegekből pedig csak folyt a vér. Akkor arra gondoltam: ez az igazi bátorság.” 
2020.09.13 21:38:37

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Nem sikerült méltóképp tisztelegni Enzo Ferrari emléke előtt.

2020.09.13 11:51:55

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Bottas lett a 2., Albon első dobogós helyezését szerezte meg • Összesen 8-an estek ki a Toszkán GP-n.

2020.09.12 13:59:31

F1 H. L.

A brit 59 ezreddel bizonyult gyorsabbnak Bottasnál • A Red Bullé a második sor • Vettel a Q2-ben búcsúzott.

2020.09.12 11:20:58

F1 H. L.

A holland 17 ezreddel maradt el a finn idejétől • Hamilton 83 ezredes hátránnyal a 3. • Leclerc a 7. az utolsó mugellói edzésen.

2020.09.11 14:16:02

F1 I. SZ.

Pérez kilökte Räikkönent a mugellói szabadedzésen, Leclerc visszaesett, Vettel Ferrarija leállt.