F1: nagy a baj a Williamsnél, szabálytalan lehet az FW42

Vágólapra másolva!
2019.03.05. 16:00
null
Az első felfüggesztés szabálytalan eleme (Fotó: twitter.com)
A motorsport.com beszámolója szerint a barcelonai tesztek során több rivális istálló is az FIA-hez fordult, amely maga is jelezte, vizsgálat alá vonja a Williams autóját, mert úgy véli, a gép olyan elemei is aerodinamikai célokat szolgálnak, amelyeknek nem lenne szabad. A döntés megszületett: az FW42 névre keresztelt jármű visszapillantói és az első felfüggesztés egyes elemeinek kialakítása áthágja a fenti szabályt, ezért újra kell azokat tervezni, különben nem fognak megfelelni a jövő heti Ausztrál Nagydíj előtti gépátvételen.

A „szegény embert még az ág is húzza” mondás úgy fest, nem is nagyon lehetne testre szabottabb a Williams Formula–1-es istálló számára ezekben a napokban. Miután a csapat az idény előtti teszteken az első két és fél napot kihagyni kényszerült, mert késve készült el az FW42-es kódjelzésű idei versenyautó, mára kiderült: a kocsi nem csak lassú, de szabálytalan is.

A Williams autójára az idén furcsa, konkáv alakú visszapillantó tükröket szereltek fel, amelyek azonban több problémát is felvetnek. Nehéz eldönteni, hogy az a kisebbik gond, hogy a pilóták nem nagyon látnak benne semmit, tehát használhatatlan, vagy az, hogy kialakításával aerodinamikai célokat szolgál, ami viszont nem felel meg az idei szabályoknak (írhatnánk azt is, hogy a visszapillantó tükrök inkább visszapillantó trükkök…).

Hasonló a probléma az autó első felfüggesztésének egyes elemeivel, amelyek kizárólag a légáramlás segítése céljából kerültek fel a gépre, ami szintén nem megengedett.

A motorsport.com értesülései szerint a Williams a tükrét már lecserélte a szabályoknak megfelelőre, és az első felfüggesztésproblémájának megoldásán is dolgozik, így elméletileg nem lesz akadálya annak, hogy a gép átmenjen a jövő hét csütörtöki műszaki gépátvételen az Ausztrál Nagydíjat megelőzően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik