MTI 2020.04.04 12:12 Frissítve: 2020.04.04 12:23

F1: minden csapat gyárában egészségügyi felszerelések készülnek

Minden Formula–1-es istálló gyárában egészségügyi felszerelések készülnek, mondta Jánvári Zsolt, a Williams versenycsapatának magyar tagja.

 

 

Minden F1-es csapat gyárában egészségügyi felszerelések készülnek (Fotó: AFP)

„Elindult egy közös projekt a Formula–1-es csapatokkal és az egészségügyi felszereléseket gyártó cégekkel az ügyben, hogy a felszabadult gyártókapacitást megpróbálják hasznosítani, például lélegeztetőgépeket, maszkokat készítsenek. Tudomásom szerint minden Formula-1-es istálló benne van ebben a projektben, és ott igyekszik segíteni, ahol tud, tehát manapság mindenki egészségügyi felszereléseket gyárt” – nyilatkozta az M1 aktuális csatornán szombaton Jánvári Zsolt.

Elárulta azt is, hogy a Williams összeállt egy angol céggel, amely eddig heti hét darab lélegeztetőgépet állított elő, most viszont megpróbálják feltornázni heti kétszázra, és úgy néz ki, ez sikerül is.

„Folyamatosan pörgetik fel a darabszámot, jól haladunk, eddig minden rendben van” – közölte Jánvári, aki az eszközök végső tesztelését végzi.

Hozzátette, mindenki önként jelentkezett a programra és nagyon lelkesen dolgozik, de alapvetően az összes csapat versenyezni szeretne.

A Formula–1-es idény március 15-én kezdődött volna Ausztráliában, ám azt a futamot, majd további hetet törölni vagy halasztani kellett a világjárvány miatt. Jelen állás szerint leghamarabb a június közepére tervezett Kanadai Nagydíjjal kezdődhet a szezon.

Jánvári felidézte, hogy három héttel ezelőtt Melbourne-ben nagyon szomorúan vették tudomásul a híreket, mindenki nagyon szeretett volna versenyezni, dolgozni. Annyira rossz volt a hangulat, hogy többen megkönnyezték a halasztást.

Hozzáfűzte, a folytatásról még mindig nincs hivatalos információjuk, továbbra is képlékenyek a tervek, de remélik, hogy a módosított versenynaptár tartható lesz.

„Aktív élethez vagyunk szokva, jelenleg mindenki a földre van kényszerítve, itthon kell ülnünk, ez elég rossz hatással van ránk” – magyarázta.

A Williams jelenlegi, a Haas korábbi munkatársa közölte, amennyiben sikerül megvalósítani a nyári kezdést, akkor élete legnehezebb szezonja elé néz, mert „ha ennyi versenyt bezsúfolnak a maradék időbe, akkor minden héten úton leszünk”.

Mint kifejtette, a versenyautók készen vannak, a csapatnak már nem nagyon akad munkája velük, sőt a fejlesztéseket le is állították, hogy senki ne tudjon előnyt kovácsolni a helyzetből.

„Az alkatrészek is készen vannak, nekünk ilyenkor már csak a versenyekre kellene összpontosítanunk” – magyarázta.

2020.05.12 20:26:37

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Már nem megváltóként, csupán megtűrt emberként tekintenek rá.

2020.05.09 14:17:03

F1 ZSOLDOS BARNA

NSOktatás, 1. RÉSZ. Böngéssze át velünk a 2020-as F1-es sportszabályzat legérdekesebb, legmeghökkentőbb részeit.

2020.05.06 07:26:33

F1 TÓTH ANITA

Megújul a Hungaroring, felépül a MotoGP-pálya, ideális esetben tíz éven belül lehet versenyzőnk az F1-ben.

2020.04.29 17:16:00

F1 I. SZ.

F1-ES TOPLISTA. Alonso az esőben lekörözte Schumachert, de kerékcseréje balul sült el.

2020.04.14 12:33:36

F1 I. SZ.

F1-ES TOPLISTA, EXTRA. A húsvétkor elhunyt legenda legnagyobb futamgyőzelmére emlékezünk.