F1: megosztó vélemények az új pályáról, a Pirelli aggódik

Vágólapra másolva!
2016.06.16. 10:20
null
Lesz néhány szűk pontja az azeri pályának
Bár Fernando Alonso (az Európai Nagydíj nagyköveteként…) nagyon izgalmasnak nevezte az új azeri pályát, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel nem teljesen ért egyet a spanyol versenyzővel. Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója szerint azonban más új pályákkal ellentétben az azeri okozhat meglepetést a gumikkal kapcsolatban.

Többször láthattuk már, hogy az új pályák – mint például Szocsiban – a sima felületük miatt nagyon kedveznek a gumiknak, így a csapatoknak nem kell aggódniuk a túlzott gumikopás miatt. Paul Hembery azonban úgy gondolja, hogy az azeri pálya kivétel lehet, hiszen itt van a versenynaptár leghosszabb egyenese, amely okozhat problémákat a gumikkal.

AZ EURÓPAI NAGYDÍJ MENETRENDJE

JÚNIUS 17., PÉNTEK

11.00–12.30: 1. szabadedzés
15.00–16.30: 2. szabadedzés
JÚNIUS 18., SZOMBAT
12.00–13.00: 3. szabadedzés
15.00–16.00: időmérő
JÚNIUS 19., VASÁRNAP
15.00: a futam (51 kör, 306.051 km) rajtja
A KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Július 3., 14.00: Osztrák Nagydíj
Július 10., 14.00: Brit Nagydíj
Július 24., 14.00: Magyar Nagydíj

„Nem tűnik úgy, hogy ezen a pályán drámai dolgok történnének a gumikkal, ám ott van az a hosszú egyenes, ahol a pilótáknak óvatosnak kell lenniük az »állóhullámok« miatt – figyelmeztetett a brit szakember. – Az utóbbi években azt tapasztaltuk az új pályákon, hogy mivel sima a felület, alacsony a gumikopás. De az itteni egyenes nagyon agresszív, ezért oda kell figyelni az abroncsokra."

A Pirelli a közepesen kemény, a lágy és a szuperlágy gumikat viszi az azeri fővárosba.

Lewis Hamiltont más versenyzőkkel ellentétben eddig nem nyűgözte le a pálya, és nagyon bánja, hogy az új utcai pályák már nem olyanok, mint például a monacói.

„Nem tudom, mit mondjak róla, ez csak egy újabb pálya, bár van egy szűk kanyar és egy nagyon hosszú egyenes. – nyilatkozta a címvédő. – Amit nem értek, hogy miért nem csinálnak olyan utcai pályákat, mint korábban? Ez sok helyen annyira széles, mint egy autópálya. Ennek ellenére reménykedem abban, hogy jó móka lesz itt versenyezni. Úgy hallottam, kellemes idő vár ránk, úgyhogy jól érezhetjük magunkat."

Egyelőre Sebastian Vettelt sem ejtette ámulatba a vonalvezetés, ám a német versenyző szeretné a szimulátoron kívül is kipróbálni a pályát, mielőtt komolyabban elmondaná a véleményét róla.

„Kicsit nehezen találtam meg a ritmust a pályán a szimulátorban – erősítette meg Hamiltont a négyszeres világbajnok. – Egyelőre nem szeretnék ítélkezni, előbb érjünk egyáltalán oda. Elég izgalmasnak tűnik a pálya, legalábbis néhány része. A többi azonban egyszerű, de majd meglátjuk, hogy mi lesz, ha pályára gurulunk."

Az Európai Nagydíjra rendelt gumik listája
Az Európai Nagydíjra rendelt gumik listája

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik