F1: Leclerc megköszönte Vettelnek a tavalyi évet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.12. 22:21
null
Leclerc (jobbra) sokat tanult Vetteltől (Fotó: AFP)
Megköszönte a csapattársakként együtt töltött tavalyi idényt a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelnek Charles Leclerc, a Formula–1-es Ferrari monacói versenyzője.

A 22 éves pilóta a Twitteren címzett bejegyzést 32 esztendős márkatársához, miután a maranellói istálló kedd reggel bejelentette, hogy Vettel nem hosszabbít szerződést, és az év végén távozik.

„Soha nem tanultam még annyit, mint akkor, amikor Te voltál a csapattársam” – írta Leclerc. Hozzátette, „hatalmas büszkeség" volt számára a német versenyzővel egy istállónál szerepelni.

„Voltak feszült pillanataink a pályán, köztük jók, és olyanok is, amelyek nem úgy végződtek, ahogyan mind a ketten szerettük volna, de mindig tiszteltük egymást, még ha ez kívülről nem is volt érzékelhető” – fogalmazott Leclerc, akinek az érkezése a szakértők egy része szerint megpecsételte Vettel sorsát.


A monacói tehetség 2018-ban a Sauber színeiben debütált a Formula–1-ben, tavaly pedig már a Ferrarinál versenyzett, és a szezon végére a fontosabb statisztikai mutatókban felülmúlta rutinosabb és idősebb csapattársát.

Leclerc 2019-ben több futamot nyert, mint Vettel (2–1), több pontot szerzett (264–240), több alkalommal indulhatott az első rajthelyről (7–2), többször állt dobogón (10–9), és többször volt az övé a leggyorsabb kör is (4–2). A Ferrari a monacói pilótával 2024-ig szerződést hosszabbított, Vettellel pedig hosszasan zajlott az egyeztetés, sajtóértesülések szerint mindkét fél folytatni szerette volna a közös munkát, de a megállapodás időtartamában nem volt egyetértés.

A Red Bull-lal négy világbajnoki címet bezsebelő német versenyző öt idény alatt 14 futamgyőzelmet aratott a Ferrari színeiben, és az összetett pontversenyben két második hely volt a legjobb eredménye, 2017-ben és 2018-ban. Az előző szezonban Vettel csak ötödik volt a rangsorban, és ha most a visszavonulás mellett dönt, vagy nem szerződik más csapathoz 2021-re, akkor 1990 után ismét előfordulhat, hogy nem lesz német versenyző a Formula–1-es mezőnyben.

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher 1991-es bemutatkozása óta eltelt csaknem 30 esztendőben mindig szerepelt legalább egy német pilóta az autósport elitkategóriájának aktuális idényében. A rekord 2010-ben volt, abban az esztendőben heten, Schumacher és Vettel, valamint Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, Timo Glock, Adrian Sutil és Nick Heidfeld képviselte Németországot.

Az F1 idei szezonja a koronavírus-járvány miatt még nem kezdődhetett el, a tervezett rajtra július elején kerülhet sor Ausztriában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik