F1: korábbi világbajnok méltatja Alonsót az Indy 500-as indulásáért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.21. 20:41
Jacques Villeneuve, a korábbi F1-es pilóta örül annak, hogy Fernando Alonso rajthoz áll az Indy 500-on. 1997 világbajnoka szerint több ilyen versenyzőre lenne szüksége az autósportnak.

Nem Fernando Alonso az első versenyző, aki kihagyja az F1-es Monacói Nagydíjat az Indy 500 kedvéért. Jim Clark 1965-ben ugyanígy döntött, ráadásul ő meg is nyerte az indianapolisi versenyt, a szezon végén pedig az F1-es világbajnoki címet is elhódította. Ez a két diadal ugyanabban az évben azóta sem sikerült senkinek.

Az úgynevezett „Triple Crown" az egyik legnagyobb dolog, amit egy autóversenyző elérhet karrierje során. A cím magába foglalja a Formula–1-es Monacói Nagydíjon, a Le Mans-i 24 órás versenyen és az Indy 500-on aratott győzelmet. Ez eddig mindössze Graham Hillnek, 1962 és 1968 Formula–1-es világbajnokának sikerült. Jacques Villeneuve is rajthoz állt mindhárom versenyen, de egyedül az Indy 500-on sikerült diadalmaskodnia, amit 1995-ben nyert meg. Igaz, 2008-ban Le Mans-ban is majdnem összejött a győzelem, de végül csak a második helyen végzett a Peugeot-val.

A kanadai pilóta szerint Alonso esélyei csekélyek lesznek az Indy 500-on, mégis örömmel fogadta a hírt, hogy a spanyol megméretteti magát a legendás amerikai versenyen.

„Nehéz dolga lesz, de küzdeni fog, és ettől izgalmas ez az egész. Az ilyen gladiátorok építették fel ezt a sportot, és tették mára ennyire nagyszerűvé – mondta elismerően Villeneuve. – Azt azonban elkeserítőnek tartom, hogy rengeteg F1-es versenyző felteszi a kérdést, hogy miért kellene indulnia az Indy 500-on? »Ez csak egy ovál pályás verseny, ami ráadásul veszélyes« – mondják. Azt felelném nekik, azért induljatok, mert versenyzők vagytok."

Alonso nyíltan felvállalta, hogy az Indy 500-on való rajthoz állásával az a legfőbb célja, hogy egy nap Graham Hill nyomdokaiba lépjen, Villeneuve szerint azonban már a Le Mans-i 24 órás versenyen való indulás megvalósítása is igen nehéz lesz a spanyol számára, ugyanis a gyártók a fiatal, kevésbé sikeres versenyzőket részesítik előnyben, akik nem „maguknak akarják" a győzelmet.

„Én is várok egy hívásra, de tudom, hogy ez sosem fog bekövetkezni. Már 46 éves vagyok, és manapság 18 évesnek kell lenned, ha versenyezni akarsz."

Igaz, az alól, amit Villeneuve mondott, kivételt képez a dán Tom Kristensen, aki kilencszer tudott diadalmaskodni Le Mans-ban, és 47 évesen vonult vissza.

„A gyártók nem akarnak nagy nevű versenyzőt, aki megnyeri a Triple Crownt, hiszen végső soron az nem nekik reklámlehetőség, hanem a versenyzőnek."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik