Ricciardo győzött, Hamilton kiesett, Massa és Pérez rombolt Kanadában

Vágólapra másolva!
2014.06.08. 19:37
null
Daniel Ricciardo két körrel a vége előtt előzte meg Nico Rosberget Montrealban (Fotók: Action Images)
Daniel Ricciardo nyerte meg a Formula–1-es világbajnokság Kanadai Nagydíját. A pályafutása első F1-es futamgyőzelmét arató ausztrál pilóta mögött Nico Rosberg és Sebastian Vettel ért célba másodikként, illetve harmadikként. A verseny első felében a két Mercedes vívott nagy csatát, de műszaki hibás lett mindkét autó, Lewis Hamilton ki is esett, Rosberg pedig bő két körrel a vége előtt adta meg magát Ricciardónak. A versenyt Felipe Massa és Sergio Pérez ütközése miatt a biztonsági autó mögött intették le.

A két Mercedes külön csatáját vártuk a Kanadai Nagydíjon, és amíg jól mentek az „ezüstnyilak”, meg is kaptuk. Nico Rosberg és Lewis Hamilton kőkemény rajt után szoros kötelékben haladt mindaddig, amíg szinte egyszerre lassulni nem kezdett a két autó. A második kerékcserék után Hamilton csapattársa elé is került, de a hátsó fékje tönkrement, a kör utolsó szektorában egyik féktávot sem tudta rendesen bevenni, kicsúszott a hajtűben, a célegyenes előtt és a következő kör első sikánját is le kellett vágnia.

Feladta a versenyt, Rosbergnek pedig a gyorsan felzárkózó riválisok ellen kellett védekeznie.

Az egy kerékcserét végrehajtó Force Indiával Sergio Pérez vezette az üldözőket, de nem tudta megelőzni Rosberget, a két Red Bull-lal a nyakán beragadt a vb-éllovas mögé. Felipe Massa friss gumikon nagy tempóban utolérte az élen haladó négyest, amikor Pérez autójában a fék és a DRS is elromlott.

Daniel Ricciardo megelőzte a mexikóit, és Rosberg után eredt, két körrel a vége előtt, első próbálkozására meg is előzte a Mercedest, s ezzel megszerezte első F1-es futamgyőzelmét.

Izgalmak maradtak a legvégére is, Sebastian Vettel is megelőzte Pérezt, akit Massa is támadott, d acélegyenes végén hátulról belerohant a Force Indiába, és mindketten kiestek. Nem sérültek meg, de bejött a biztonsági autó.

A karamboljuk után csak 11 autó ért célba. A két Marussia már a rajtnál összeakadt, Jules Bianchi autója nagy erővel csapódott a falnak.

Remek versenyt láthattunk, amelyen nemcsak az előzések és az ütközések jelentették az izgalmakat, hanem az a feszültség is, amelyet Rosberg védekezése nyújtott.

A KANADAI NAGYDÍJ KÖRRŐL KÖRRE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL.

KANADAI NAGYDÍJ (70 kör, 305.270 km), A VÉGEREDMÉNY
1.
Daniel Ricciardo
ausztrál
Red Bull-Renault
1:39:12.830
2. Nico Rosberg német Mercedes 4.236 mp h.
3. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 5.247 mp h.
4. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 11.755 mp h.
5. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 12.843 mp h.
6. Fernando Alonso spanyol Ferrari 14.869 mp h.
7. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 23.578 mp h.
8. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault 28.026 mp h.
9. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 29.254 mp h.
10. Kimi Räikkönen finn Ferrari 53.678 mp h.
11. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1 kör h.*
12. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1 kör h.*
13. Adrian Sutil német Sauber-Ferrari 1 kör h.
14. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 7 kör h.*
*nem értek célba
FELADTA
megtett körök
Romain Grosjean
francia
Lotus-Renault
58
Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 47
Lewis Hamilton brit Mercedes 45
Kobajasi Kamui japán Caterham-Renault 22
Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 21
Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 6
Max Chilton brit Marussia-Ferrari 0
Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari 0
Leggyorsabb kör: Massa (58. kör) 1:18.504
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Nico Rosberg 2 7 7 140
2. Lewis Hamilton 4 5 5 118
3. Daniel Ricciardo 1 3 5 79
4. Fernando Alonso 1 7 69
5. Sebastian Vettel 2 5 60
6. Nico Hülkenberg 7 57
7. Jenson Button 1 4 43
8. Valtteri Bottas 6 40
9. Kevin Magnussen 1 4 23
10. Sergio Pérez 1 4 20
11. Felipe Massa 3 18
12. Kimi Räikkönen 5 18
13. Romain Grosjean 2 8
13. Jean-Éric Vergne 2 8
15. Danyiil Kvjat 3 4
16. Jules Bianchi 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 258
2. Red Bull-Renault 139
3. Ferrari 87
4. Force India-Mercedes 77
5. McLaren-Mercedes 66
6. Williams-Mercedes 58
7. Toro Rosso-Renault 12
8. Lotus-Renault 8
9. Marussia-Ferrari 2

A FUTAM TUDÓSÍTÁSA

Leintették a versenyt, amelyet Ricciardo nyert meg Rosberg és vettel előtt. A negyedik hely Button ölébe hullott, a McLaren-pilóta Alonsót és Hülkenberget is megelőzte a hajrában.

Vettel a 69. körben elment Pérez mellett, akit a célegyenesben Massa támadott, és összeért a két autó, mindketten kicsúsztak. Bejött a biztonsági autó, vége a versenynek. Szerencsére mindketten jól vannak.

Ricciardo a 68. körben megelőzte Rosberget az első DRS-zónában.

Ricciardo a 66. kör elején megelőzte Pérezt, akinek nem működik a DRS-e.

Massa a 64. körben próbálta megelőzni Vettelt, a hajtű kijáratánál mellé is ért, de kipörögtek a kerekei, és Vettel visszaverte a támadást.

A 60. körben Pérez újra támadta Rosberget, a két Red Bull tapadt rájuk, Massa pedig villámgyorsan közeledett. Tíz kör maradt. Bottast közben nemcsak Alonso, Button is megelőzte.

14 kör maradt, Rosberg magabiztosan védekezik, miközben Bottas a hajtűben elfékezte magát, kiszorította Hülkenberget, Massa a hosszú egyenesben mindkettőjüket megelőzte, és az élen haladó négyes után eredt – az 58. körben 1.5 másodpercet hozott rajtuk.

Massa a hajrában felzárkózott Rosbergékre
Massa a hajrában felzárkózott Rosbergékre

Az 52. körben csak Sutil volt lassabb Rosbergnél, aki mögött Pérez, Ricciardo és Vettel vonatozott, mögöttük nem sokkal (3.8 másodpercre) jött a Hülkenberg, Bottas, Massa, Alonso négyes. Hülkenberg nagy szívességet tett a két Williams feltartásával, miközben Rosberg felgyorsult.

Rosberg a 49. körben 1:21.4 perces kört ment, Pérez 1:20.0-t. 1.2 másodperc volt közöttük. A következő körben Rosberg némileg felgyorsult.

Massa újabb másodpercet adott Rosbergnek, aki négy másodpercre lemaradt a Willamtől. Ám Massa a 48. körben a boxba állt. Pérez, Ricciardo és vettel utolérte Rosberget.

Sorra előzgették Hamiltont, aki beállt a boxba, és a 47. kör végén feladta a versenyt.

Hamilton a 46. körben elrontotta a hajtűkanyart, Rosberg elment mellette. Az egyenesben Hamilton visszatámadott, de elrontotta a sikánt, átvágott rajta, és visszaengedte Rosberget. A Mercedes fékje tönkrement a 44-es autón.

Hamilton a 45. körben jött új kerekekért. Az angol Massa mögé, de Rosberg elé jött vissza – a brazil növelte előnyét Rosberggel szemben.

Rosberggel közölték, hogy nem sikerül megjavítani az autót, így kell végigmenni. A 44. körben kijött a boxba, akárcsak a 4. helyről Alonso. A német Massa mögé jött vissza, miután kicsit elrontották a kerékcseréjét.

Hamilton az időmérőn kikapott Rosbergtől, a versenyt pedig feladta
Hamilton az időmérőn kikapott Rosbergtől, a versenyt pedig feladta

Rosberg és Hamilton 20 kilométer per órával lassabb az egyenesek végén, mint Massa, aki a 3. helyen halad, 17.8 másodperc hátránnyal. A brazil körönként egy másodperccel gyorsabb, azt mondták neki, végigbírja az autójuk a versenyt.

Hülkenberg a 41. kör végén vadonatúj szuperlágy gumikat kapott. A két Red Bull mögé, Bottas elé jött vissza.

Räikkönen megpördült a hajtűkanyarban, Vettel nem érti, miért hívták be idő előtt. A mérnöke azt mondta, foglalkozzon a vezetéssel.

Hátrébb Ricciardo is kiállt, a két Red Bull Bottas elé került, Ricciardo Vettelt is megelőzte, és tapadt Pérezre.

Rosberg és Hamilton is lassult, az autójukra panaszkodtak. Három másodperccel lassabbak, mint Massa, kettővel, mint Hülkenberg!

Bottas a 35. kör végén jött ki másodszor, a Räikkönen, Button páros mögé. Egy körrel később Vettel is érkezett.

Ám Hamilton nem került közelebb Rosberghez (aki a két autó fékerő-elosztásáról kért információt!), a 34. körben kicsúszott a DRS-zónából. Pérez megkapta a lágy gumikat. A 9. helyre jött vissza.

Nem büntették meg Rosberget, de figyelmeztették, hogy ha még egyszer levágja a sikánt, szankciót alkalmaznak vele szemben. Ezt Hamiltonnal is közölték, az angol támadhatott. Közben Rosbergnek azt mondták, kicsit spóroljon az üzemanyaggal.

Hülkenberg és Vettel mögé megérkezett Bottas, és rögtön támadta a Red Bullt.

Hamilton a 27. kör végére visszazárkózott Rosbergre csapattársa sikánlevágása után, amelyet vizsgáltak a sportfelügyelők. Mondták is Hamiltonnak, hogy ne támadjon, várja meg a vizsgálat végét.

Rosberg a 25. kör végén elfékezte magát, levágta a sikánt, és a verseny leggyorsabb köre lett az övé. Massa megelőzte Alonsót, és feljött a 8. helyre. Vettel továbbra is Hülkenberg mögött.

Hamilton hét tizedre feljött Rosbergre, a következő körben használhatja a DRS-t.

Már a rajtnál is nagy csatát vívott a két Mercedes
Már a rajtnál is nagy csatát vívott a két Mercedes

Hamilton a 22. körben 1.3 másodpercre felzárkózott Rosbergre. Vettel a 23.-ban megtámadta Hülkenberget a hajtűkanyarban, de elfékezte magát, és a Force India pilótája visszavette a helyét.

Ricciardo rádióüzenetében azt mondták a két Force Indiáról, hogy egy kiállásos taktikán vannak a Pirelli által jósolt kettő helyett. Vettel már támadta Hülkenberget.

Hamilton egy körrel később jött ki, Rosberg a kivezető körében hibázott a 4-es kanyarban, de csapattársa előtt maradt. Pérez és Hülkenberg jött fel a 3. és 4. helyre, még nem voltak kint kereket cserélni. Mögöttük a 20. körben Vettel, Bottas, Ricciardo, Maldonado (szintén kerékcsere nélkül), Alonso, Vergne, Massa, Kvjat, Räikkönen a sorrend.

A 18. körben Rosberg is kiállt, Hamilton átvette a vezetést.Alonso ugyan Vergne elé került a saját kiállása után, de nem valami gyors.

A következő körben jött Vettel és Massa is, a brazil nagyon visszaesett a bal első kerékkel történt gondok miatt, előtte megmaradt a Vettel, Bottas, Ricciardo sorrend.

Ricciardo a 14. körben lágy gumikat kapott. Kihozták Massa mögül, hogy ne tartsa fel őt a brazil. Egy körrel később Bottas is kijött.

Massa Williamsén szemcsésedtek a hátsó gumik, Ricciardo felzárkózott rá. Hamilton a 13. kör végén 1.9 másodpercre volt Rosbergtől.

Hamilton a 10. kör végén az első DRS-zónában megelőzte Vettelt. Nem okozott gondot neki, 30 kilométer per óra volt a két autó végsebessége között a különbség.

Vettel nem szakadt le Rosbergtől, Hamilton viszont felzárkózott a Red Bullra.

A 8. körben újraindult a verseny, a sok lassú kör miatt biztosan nem kell az üzemanyag spórolásával foglalkozniuk a pilótáknak.

Chilton is kiesett, ezzel 25 verseny után véget ért célba érési sorozata. Ő kezdte a legtöbb egymás utáni célba éréssel karrierjét.

A 4. kört is a biztonsági autó mögött kezdte meg a mezőny. Vettel a rádión jelezte, hogy még van törmelék a pályán, de pályabírót nem látott a környékén.

Rosberg, Vettel, Hamilton, Bottas, Massa, Ricciardo, Vergne, Alonso, Räikkönen, Button, Pérez, Hülkenberg, Magnussen, Sutil, Grosjean, Kvjat, Maldonado, Kobajasi, Ericsson, Gutiérrez a sorrend a safety car mögött.

Hamilton jobban rajtolt, mint Rosberg, de a német agresszívan megőrizte első helyét, az angol lesodródott az útról, és elment mellette Vettel. A két Marussia összeütközött, jön a biztonsági autó. Bianchi csapódott a falnak, miután koccant Chiltonnal, és a négyes kanyarban csúnyán összetört.

A KÉT MARUSSIA BALESETE

A levegő 27, az aszfalt 50 fokos, és tovább emelkedik a hőmérséklet. Lehet, hogy három kerékcserére is szükség lesz.

Hamilton lassan indult a felvezető körben, Vettel megelőzte, de az angol visszavette a második helyet.

20.00 Elindult a mezőny a felvezető körre. Hülkenberg, Kvjat, Maldonado, Chilton, Bianchi, Ericsson és Gutiérrez lágy gumikon indul, a többiek szuperlágyakon.

ELŐZMÉNYEK

45. KANADAI NAGYDÍJ, MONTREAL
A helyszín: Circuit Gilles Villeneuve
A pálya hossza: 4361 méter
Kanyarok száma: 14 (hat bal és nyolc jobb)
A verseny hossza: 70 kör (305.270 km)
Gumitípusok: lágy, szuperlágy
Körrekord: 1:13.622 (Rubens Barrichello, Ferrari, 2004)
Tavalyi pole pozíció: 1:25.425 (Sebastian Vettel, Red Bull)
Tavalyi leggyorsabb kör: 1:16.182 (Mark Webber, Red Bull)
Tavalyi dobogó: 1. Sebastian Vettel (Red Bull), 2. Fernando Alonso (Ferrari), 3. Lewis Hamilton (Mercedes)
A Kanadai Nagydíj helyszínei: Montreal (34), Mosport (8), Mont-Tremblant (2)
Győzelmek a pole-ból Montrealban: 15
Győzelem a legrosszabb rajthelyről: Jacques Laffite (1981) 10.
Győztesek a jelenlegi mezőnyből: Hamilton 3, Alonso, Räikkönen, Vettel, Button

19.58 Hamilton háromszor nyert már Kanadában, Rosberg sohasem volt még dobogós. Szombatig a 4. rajthely volt a legjobb, ahonnan indult.

19.54 Igazi hőség van Montrealban, az aszfalt 47 fokos, nem várt problémákat okozhat a csapatoknak a 70 körös versenyen.

19.50 Elhangzott a kanadai himnusz, a lelátók tömve vannak, a montreali hangulat az idén sem rosszabb, mint a korábbi években. Páratlan, és az idő is csodás.

19.44 Maldonado az időmérőn autója turbójának meghibásodása miatt leállt az első szakaszban, de vizsgálat indult ellene, mert a kormányt nem helyezte vissza az autóba az előírásoknak megfelelő módon. Végül megúszta figyelmeztetéssel.

19.43 A Red Bullnak itt sem nagyon lesz esélye legyőzni a Mercedest, de a következő versenyt Ausztriában, a Red Bull Ringen tartják, és a világbajnok csapat megkezdte a hadviselést riválisával.

KANADAI NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Nico Rosberg német Mercedes 1:14.874 átlag: 209.459 km/ó
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:14.953 0.079 mp h.
3. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:15.548 0.674
4. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:15.550 0.676
5. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:15.578 0.704
6. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1:15.589 0.715
7. Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:15.814 0.940
8. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault 1:16.162 1.288
9. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:16.182 1.308
10. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:16.214 1.340
11. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:16.300
12. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 1:16.310
13. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1:16.472
14. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 1:16.687
15. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 1:16.713
16. Adrian Sutil német Sauber-Ferrari 1:17.314
17. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 1:18.328
18. Max Chilton brit Marussia-Ferrari 1:18.348
19. Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari 1:18.359
20. Kobajasi Kamui* japán Caterham-Renault 1:19.278
21. Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 1:19.820
Esteban Gutiérrez (mexikói, Sauber-Ferrari) nem vett részt az időmérőn, a boxból rajtol.
*Kobajasi váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott, a 21. helyről indul.

19.39 A boxutca már nyitva, a versenyzők egymás után elfoglalhatják a helyüket a rajtrácson. Kivéve Gutiérrezt, aki nem indult az időmérőn, és a boxból rajtol.

19.37A verseny előtt megemlékeztek Mark Robinsonról, a tavalyi Kanadai Nagydíj után elhunyt pályabíróról, s köszönetet mondtak az összes önkéntesnek, akik világszerte segítik az autóversenyek lebonyolítását.

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1.Nico Rosberg266122
2.Lewis Hamilton455118
3.Fernando Alonso1661
4.Daniel Ricciardo2454
5.Nico Hülkenberg647
6.Sebastian Vettel1445
7.Valtteri Bottas534
8.Jenson Button1331
9.Kevin Magnussen1321
10.Sergio Pérez1420
11.Felipe Massa318
12.Kimi Räikkönen417
13.Romain Grosjean28
14.Jean-Éric Vergne14
15.Danyiil Kvjat34
16.Jules Bianchi


1
2
KONSTRUKTŐRÖK
1.Mercedes240
2.Red Bull-Renault99
3.Ferrari78
4.Force India-Mercedes67
5.McLaren-Mercedes52
6.Williams-Mercedes52
7.Toro Rosso-Renault8
8.Lotus-Renault8
9.Marussia-Ferrari2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik