H. Á. 2019.09.25 11:34

F1: jogi lépésekkel késleltetnék a Holland Nagydíj előkészületeit

Jövő év május 3-án 35 év után újra rendeznek Formula–1-es Holland Nagydíjat – legalábbis a dolgok hivatalos állása szerint. Ugyanakkor jelenleg több környezetvédő csoport is nagy erőkkel munkálkodik azon, hogy különböző jogi lépésekkel hátráltassa a Zandvoortba 1985 után visszatérő futam megrendezésének előkészületeit – számolt be róla a holland De Limburger című lap.

 

A zandvoorti pálya főlelátója jelenleg (Fotó: AFP)

A holland verseny szervezőit a lap szerint több nehézség is hátráltatja, ilyen például, hogy a helyi önkormányzat augusztusban közölte, elképzelhető, hogy csökkenti a Nagydíjra szánt támogatás mértékét.

Ennél komolyabb problémát jelent azonban, hogy nemrég kiderült: Hollandiában az építkezési projektet túl magas nitrogén kibocsátása miatt tömegesen függesztik fel ezeket.

A De Lumburger szerint a múlt héten egy civil környezetvédő csoportképviselői egy sor dokumentumot nyújtottak be a területileg illetékes haarlemi bíróságra, hogy az F1-es Nagydíj megrendezéséhez szükséges, a pálya körüli építkezéseket érintő munkálatokat függesszék fel.

Ezen a héten pedig a „Mobilizáció a környezetért” nevet viselő csoport tagjai is megszólaltak, s azt állítják, a pálya nem rendelkezik a szükséges környezetvédelmi engedélyekkel, ezért legalább öt másik civil csoporttal összefogva jogi lépéséket tesznek.

A fő problémájuk az F1-es pálya helyszínével az, hogy természetvédelmi területen fekszik, s az eredetileg 2006-ban kiállított engedély alapján kiadott jelenleg érvényes engedély a csoportok szerint a megváltozott környezet miatt érvényét vesztette, s nem lehetett volna automatikusan újra kiállítani.

Bármi is lesz a jogi procedúra vége, szinte biztosan „nagy csúszásokat fog okozni a szervezőknek” – idézi a lap Sander Lely környezetvédelmi ügyvédet.

Mindenesetre a verseny szervezői, valamint a jogtulajdonos Liberty Media részéről nem kommentálták a híreket.

2019.10.17 20:17:29

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. A hamis nosztalgiára és a »bezzeg régen« mantrára mindig van fogadókészség.

2019.10.13 05:27:16

F1 H. L.

A gárda zsinórban a 6. címét érte el, és biztossá vált, az egyéni cím sorozatban a 6. alkalommal is versenyzői között dől el: ilyen még nem volt.

2019.10.12 18:04:57

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Hiába tűnt esélyesebbnek a Mercedes, a Ferrari kisajátította az első sort a Japán GP-re.

2019.10.10 15:27:39

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Ezúttal nem volt hatalmas a Mercedes előnye, de továbbra is a németek tűnnek a legjobbnak Japánban.

2019.09.29 11:51:11

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Hiába járta meg a bokszutcát eggyel többször Leclerc, Bottas sikeresen feltartotta őt Hamiltonnak.