F1: idén használhatja a Mercedes a trükkös kormányát, jövőre már nem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.21. 15:36
2021-től tilos lesz alkalmazni a Mercedes által az első téli teszten használt DAS-t, vagyis a kéttengelyes kormányzást – jelentette be a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA).

A barcelonai teszt második napján figyeltek fel egyesek arra, hogy Lewis Hamilton menet közben előre és hátra is mozgatta a kormányt – a felvételek alapján úgy tűnik, hogy ezzel az első kerekek állását változtatta meg. Szakértők egy része szerint a megoldás az egyenesekben segít a leginkább, és azt gátolja meg, hogy visszahűljön a gumi, illetve növeli az autó sebességét is.Lewis Hamilton menet közben előre és hátra is mozgatta a kormányt – a felvételek alapján úgy tűnik, hogy ezzel az első kerekek állását változtatta meg. Szakértők egy része szerint a megoldás az egyenesekben segít a leginkább, és azt gátolja meg, hogy visszahűljön a gumi, illetve növeli az autó sebességét is.

A trükkös kormány természetesen hamar kiváltotta a riválisok nemtetszését, akik arra kérték az FIA-t, hogy döntsön arról, szabályos-e a Mercedes újítása. Igaz, a német istálló technikai igazgató, James Allison elárulta: egyeztettek a megoldásról korábban az illetékesekkel, akik rá is bólintottak.

Azóta azonban átgondolták az FIA-nál a DAS használatát, s úgy döntöttek, hogy 2021-től nem engedélyezik a Mercedes újítását. Jelen állás szerint az előttünk álló idényben használhatják a trükközést a címvédő alakulatnál.

A barcelonai harmadik tesztnap történéseiről ide kattintva olvashatnak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik