F1: hiába fellebbezett a Sauber, Van der Gardéé az egyik autó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.12. 06:57
null
Van der Garde jó híreket kapott, de ez az ítélet a Sauber-istálló végét jelentheti (Fotó: AFP)
Giedo van der Garde másodfokon is megnyerte melbourne-i perét a Sauber-istálló ellen, így jogerőssé vált, hogy neki kell vezetnie az egyik Sauber-Ferrarit az F1-es Ausztrál Nagydíjon és a teljes 2015-ös idényben. Csakhogy a legfrissebb hírek szerint a holland pilótának nincs érvényes versenyzői engedélye, s ezt az FIA 14 napon belül nem is adhatja ki.

A victoriai állami bíróság szerdán úgy döntött, Giedo van der Gardénak érvényes a tavaly nyáron a Sauberrel megkötött versenyzői szerződése, így neki kell vezetnie az egyik autót. A döntés ellen a Sauber fellebbezett, de csütörtökön elutasították, s közölték, a perköltséget is a svájci istállónak kell fizetnie.

A Sauber következő lépése az lesz, hogy bejelentse, melyik két pilótája versenyez a hét végén – Marcus Ericssonnal és Felipe Nasrral is érvényes szerződése van, amelyet ősszel kötött meg.

Monisha Kaltenborn szerdán azt mondta, Van der Garde semmiképpen sem kapja meg az autót ezen a hétvégén. A holland erre is felkészült: azt kéri a bíróságtól, tegye kötelezővé a Sauber számára, hogy az autójába ültesse. Van der Garde ügyvédje bekeményített, a teljesítés elmaradása esetére a Sauber Ausztráliába szállított ingóságainak elkobzását követelte, végső esetben pedig börtönbüntetést kért Kaltenbornnak.

Német sajtóhírek szerint azonban a pilótának nincs érvényes versenyzői engedélye. Az FIA ezt a versenyző vagy csapata által befizetett összeg ellenében adja ki, az átfutási idő 14 nap, sürgős esetben 48 óra. Csakhogy Van der Garde és a holland szövetség szerdán adta be a kérelmét az FIA-nál, azaz a csütörtöki hivatalos nevezési határidőig nem készül el a szuperlicenc.

Nagy kérdés, hogy mit tesz a Sauber – szóba kerülhet az is, hogy megpróbálja kivásárolni Van der Gardét, aki azonban a történtek után ragaszkodik a szerződéséhez, amivel viszont a csődbe kergetheti csapatát. A Saubernek ugyanis ebben az esetben vissza kell fizetnie egyik pilótája pénzét – állítólag Ericsson és Nasr támogatói is körülbelül 15-15 millió euróval szálltak be a „közösbe”.

Ericsson menedzsere azt mondta, semmit sem tehetnek, várnak az istálló döntésére – utána meglátják, mi lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik