F1: Hamilton Schumacher újabb rekordját megdöntve lehet bajnok

Vágólapra másolva!
2017.10.27. 10:51
null
Hamiltonnak elég az első öt hely valamelyikén célba érnie Mexikóban, és világbajnok lesz (Fotó: AFP)
A Mercedes Austinban lezárta a konstruktőri vb-t, miközben Lewis Hamilton első meccslabdáját Sebastian Vettel második helye hárította. A német mindazonáltal már csak ellenfele balszerencse-sorozatában bízhat, hiszen a britnek a fennmaradó három nagydíjon elég kilenc pontot összeszednie. Vagyis egy mexikói ötödik hellyel – riválisa további eredményeitől függetlenül – négyszeres világbajnok lenne, miközben Michael Schumacher újabb rekordját megdöntve állhatna három hónap leforgása alatt a harmadik örökranglista élére.

 

1: Lewis Hamilton lehet az F1 első versenyzője, akinek sikerül úgy egyéni címet szereznie Mexikóban, hogy a futam az adott évben nem szezonzáró. Ehhez a britnek elég a nagydíjat az első öt hely valamelyikén befejeznie, amire nagy esélye van, hiszen idén csupán egyszer – Monacóban – nem teljesítette a fenti kitételt: a hercegségben a 7. helyen zárt.

2: Danyiil Kvjat visszatérése csak egy verseny erejéig tartott, hiszen a hét végén Brendon Hartley újabb lehetőséget kap, miközben Pierre Gasly visszatér fölösleges japán kirándulása után. Max Verstappen bár frusztráltan volt kénytelen távozni az USA-ból, most mégis bizakodhat, hiszen eddig minden alkalommal, amikor az oroszt „lefokozták”, akkor a Red Bull hollandja nyert a következő helyszínen (2016. Spanyolország, 2017. Malajzia).

A 18. MEXIKÓI NAGYDÍJ PROGRAMJA
PÉNTEK
17.00–18.30: 1. szabadedzés
21.00–22.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
17.00–18.00: 3. szabadedzés
20.00–21.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
20.00: a verseny (71 kör, 305.354 km) rajtja
A HÁTRALÉVŐ FUTAMOK
November 12., 17.00: Brazil Nagydíj
November 26., 14.00: Abu-dzabi Nagydíj

2: amióta Mexikó visszatért a Formula–1-es naptárba, az adott évben lebonyolított Grand Prix-n az első és a második helyen végző versenyző helyet cserélt egymással az egyéni összetettben az idény végére. 2015-ben Hamilton, tavaly Nico Rosberg váltotta át a dobogó második fokát világbajnoki címre.

2: a Ferrari 1964-ben, a Lotus 1968-ban biztosította be konstruktőri címét Mexikóvárosban, ahol az adott esztendőben az utolsó fordulót rendezték meg. Előbbi gárda másodszor, utóbbi harmadszor zárta az élen a vb-kiírást. Mindeközben a Mercedes már csapat vb-címmel a zsebében érkezik meg az Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő országba.

3: Jim Clark 1963-ban, Graham Hill 1968-ban, Nigel Mansell 1992-ben tudta a Mexikóban aratott győzelmét bajnoki címmel ünnepelni a szezon végeztével. Ez csupán 17.65 százalékos arányt jelent, a mutatón Hamilton némileg javíthat a hétvégén.

3: a mexikói futamra kilátogató közönség eddig három alkalommal lehetett részese bajnokavatásnak. John Surtees 1964-ben, Denny Hulme 1967-ben, míg az idősebb Hill 1968-ban ülhetett fel a sportág trónjára az itteni GP végén, amely mindhárom esetben idényzáró volt az adott szezonban.

3: a Lotus, a McLaren és a Williams csapata is három győzelemmel rendelkezik, azonban vasárnap a Mercedes vagy a Ferrari nagy eséllyel felléphet a fenti trió mellé.

3: Clark három alkalommal érte el a versenyen futott leggyorsabb kört, amellyel listavezetőnek számít. A jelenlegi mezőnyből egyedül Daniel Ricciardo teljesített ilyen kört még a tavalyi nagydíjon.

4: Clark azonban nem csak vasárnap tudott a leggyorsabb lenni, hanem szombaton is, hiszen az angol neve mellett szerepel a legtöbb pole pozíció Mexikóvárosban. Az angol egyeduralom az aktív versenyzőket alapul véve sem szűnt meg, hiszen Hamilton az egyetlen, aki eddig az élről kezdhette meg a Grand Prix-t az Autódromo Hermanos Rodríguez nevű pályán.

4: Jack Brabham, Hulme, Ayrton Senna, Mansell és Riccardo Patrese egyaránt négyszer állhatott fel a dobogóra Mexikóban. A mostani rajtrácson szereplők közül Hamilton (2), Valtteri Bottas (1) és Vettel ­– valójában azonban Ricciardót illette meg a helyezés – pezsgőzhetett már a pódiumon. A német tehát bár részese volt a különleges eredményhirdetésnek, mégis 10 másodperces büntetése értelmében az ötödik pozícióba csúszott vissza. Az idei naptárat tekintve Vettel csak erről a helyszínről nem távozhatott még kupával.

6: Hat Lotus-pilóta kezdhette meg a legtöbbször az adott futamot az első helyről indulva a Mexikói GP-n, a Mercedes kétszer, míg a Ferrari csak egyszer zárta nyertesként a kvalifikációt.

9: rajtelsőség eddig összesen kilenc alkalommal váltódott át győzelemre vasárnap, ami 53 százalékos arányt takar. A leghátrábbról rajtolva Alain Prost volt képes nyerni, a francia 1990-ben a 13. pozícióját cserélte le az elsőre.

12: Hamilton újabb pole pozíciójával egyéni rekordjával (12) egyenlítene ki az egy szezonon belül megszerzett legtöbb elsőség vonatkozásában. A Vettel által 2011-ben felállított abszolút rekordot (15/19) azonban a brit az idén már biztosan nem döntheti meg, sőt be sem állíthatja.

Újabb hangulatos versenyhétvége vár az F1-es mezőnyre Mexikóvárosban (Fotó: AFP)
Újabb hangulatos versenyhétvége vár az F1-es mezőnyre Mexikóvárosban (Fotó: AFP)

12: az adott évben bajnokká avanzsálódó pilóták összesen tizenkét alkalommal pezsgőzhettek a mexikói pódiumon.

14: Mexikóban 14 versenyző osztozik 17 győzelmen, miközben csak Clark, Mansell és Prost tudott egynél több alkalommal felállni a dobogó legfelső fokára. Az idén Hamiltonnak adódhat lehetősége arra, hogy felzárkózzon a fenti hármas mellé.

26: Esteban Ocon – austini pontszerzésnek köszönhetően is – újabb futamon látta meg a kockás zászlót, amellyel a Formula–1 történetének első olyan pilótájává vált, aki a bemutatkozása óta megrendezett összes – számszerűsítve 26 – GP-t be tudta fejezni. A francia versenyző a brit Max Chilton korábbi rekordját adta át a múltnak.

40: Hamilton Austinban amellett, hogy megdöntötte Michael Schumacher első soros rajtjainak a számát, a pole pozíciókból aratott győzelmek tekintetében is utolérte a hétszeres világbajnokot. Jelenleg így a német, brit páros osztozik az örökranglista első helyén, amelyet Hamilton ki is sajátíthat, ha sikerül megismételnie az Amerikai Nagydíjon mutatott teljesítményét.

43: a Mercedes britje gazdagodott a legtöbb ponttal eddig Mexikóvárosban, szám szerint negyvenhárommal. Rajta kívül Ricciardo (25), Bottas (19), Max Verstappen (14), a Kvjat (12), Nico Hülkenberg (12), Felipe Massa (10), Vettel (10), Kimi Räikkönen (8), Sergio Pérez (5) és Romain Grosjean (1) távozhatott még világbajnoki ponttal az itteni Grand Prix-ről a jelenlegi rajtrács tagjai közül.

HAMILTON VILÁGBAJNOK LESZ MEXIKÓBAN, HA…
…Vettel a 3. vagy annál rosszabb helyen ér célba.
…Vettel a 2., és Hamilton 9. vagy jobb.
…Vettel nyer, míg Hamilton 5. vagy annál jobb.

75: a fennmaradó három futamon megszerezhető maximális pontszám 75, miközben Hamilton 66 ponttal vezet Vettel előtt. A brit versenyzőnek így elég az első öt hely valamelyikén zárnia a GP-t a megkoronázásához. Hamilton ezen felül a 9. pozícióban átszelve a célvonalat is ünnepelhetne, amennyiben Vettel nem győz. Illetve, amennyiben a német nem végez az első kettőben, akkor Hamilton egy nullázással is csatlakozna a Prost, Vettel alkotta duóhoz.

89: a Williams csapata zsákmányolta be eddig a legtöbb pontot Mexikóban, őket a Mercedes (86) és a Ferrari (66) követi, vagyis nagy eséllyel átíródik a sorrend vasárnap.

129: bár Austinban véglegesen eldőlt, hogy a Mercedes sorozatban a negyedik alkalommal csapatbajnok, a fennmaradó három Grand Prix-n megszerezhető 129 konstruktőri pont még átrendezheti a németek mögötti rangsort. Az első négy helyezett, vagyis a Mercedesen kívül a Ferrari, a Red Bull és a Force India pozíciója szinte biztosnak tűnik, azonban az ötödik Williamst és a nyolcadik Haast csupán 25 pont választja el egymástól.

305.354: az Autódromo Hermanos Rodríguezen 71, egyenként 4304 méter hosszú körből tevődik össze a 305.354 km-es versenytáv.

955: Clark 955 kilométeren keresztül állt a mexikói futam élén, ezzel ő a csúcstartó ebben a tekintetben is. Az aktívak közül csak a két bajnokaspiráns vezette eddig a GP-t: Hamilton 267, míg Vettel 52 kilométeren át autózott az első helyen.

1963: először 1963. október 27-én rendeztek Grand Prix-t Mexikóban, akkor Clarkot intette le elsőként a kockás zászló Brabham és Richie Ginther előtt.

1:20.521: a tavaly visszavonult Rosberg érte el a versenyen futott eddigi leggyorsabb kört a mexikói aszfaltcsíkon, így a 2015-ös 1:20.521-es ideje számít a körrekordnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik