F1: Hamiltont vizsgálták, megúszta rajtbüntetés nélkül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.30. 12:39
Lewis Hamiltont a Német Nagydíj sportfelügyelői elé idézték, mert az angolt a 3. szabadedzésen közvetlenül Romain Grosjean Haas-Ferrarijának útjába engedte ki a csapata a bokszutcába. Ez veszélyes elengedésnek minősül. A sportfelügyelők úgy döntöttek, Hamilton és a Mercedes pénzbírságot kap.


Hamilton az edzés elején jött ki akkor a bokszból, amikor Grosjean arra érkezett. A francia fékezett, így ütközés nem történt, de az FIA azonnal jelezte, hogy megvizsgálják az esetet.
Hamilton az edzés elején jött ki akkor a bokszból, amikor Grosjean arra érkezett. A francia fékezett, így ütközés nem történt, de az FIA azonnal jelezte, hogy megvizsgálják az esetet.

A szabálykönyv szerint ilyen esetben rajtbüntetést is kiróhatnak, vagy megrovást is kaphatott volna Hamilton. Utóbbi sem lett volna megkönnyebbülés a vb-éllovas számára, mert van már két megrovása 2016-ban, a harmadikért 10 rajthelyes büntetés jár. (Eddig csak egy pilóta kapott 10 rajthelyes büntetést három megrovásért: Pastor Maldonado.)

A veszélyes elengedés elsősorban a csapat hibája, főleg szabadedzésen, hiszen kell lennie valakinek, aki figyeli közben a forgalmat. A mostani trehányság különösen azért furcsa a Mercedestől, mert pénteken külön figyelmeztette Hamiltont rádión, ne szélesítse ki az egyes kanyart, mert megrovást kaphat.

Az FIA eddig nem volt következetes a szabadedzéseken történt veszélyes elengedések ügyében. A 2014-es Spanyol GP-n Jean-Éric Vergne tíz rajthelyes büntetést kapott, a 2015-ös Belga GP-n Danyiil Kvjat megrovással megúszta, az idei Ausztrál Nagydíjon Rio Haryantót 3 rajthellyel sorolták hátrébb. A 2015-ös Brazil Nagydíjon Jolyon Palmer csak pénzbüntetést kapott.

FRISS

A sportfelügyelők úgy döntöttek, hogy Hamiltonra és a Mercedesre 10 ezer eurós pénzbírságot ró ki. Így emiatt a háromszoros világbajnok nem veszít rajtpozíciót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik