F1: ezzel törnek a negyedik vb-címre Vettelék, itt az RB9 - fotó, videó

Vágólapra másolva!
2013.02.03. 14:18
null
A Red Bullnál is lehullt a lepel
A Red Bull Formula–1-es istálló is bemutatta 2013-as autóját, az RB9-et, amellyel Sebastian Vettelék sorozatban negyedik világbajnoki címükre törnek. Egy új szponzorációs kapcsolat miatt lilás színt kapott a kocsi, amelyet nem engedtek fotózni a bemutatón (!). Vettelé volt a nap mondása.

A Lotus, a McLaren, a Force India, a Ferrari és a Sauber után a Red Bullnál is lehullt a lepel. A Milton Keynes-i székhelyű csapat 2012-ben harmadszor nyerte meg sorozatban az egyéni és a konstruktőri pontversenyt, míg Sebastian Vettel a legfiatalabb háromszoros világbajnok lett. Ez a Red Bull kilencedik F1-es autója, mióta 2005-ben átvette a Jaguar csapatot.

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTSON A FOTÓRA!
TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTSON A FOTÓRA!

A Renault-motorral hajtott autót ismét Adrian Newey tervezte, akinek döntő érdemei vannak Vettelék eddigi sikereiben. Newey szerint egyre nehezebb újdonságokkal előállni, amióta 2009-ben változtattak a szabályokon.

„Egyre nehezebb valami újdonságot kitalálni, mivel nincsenek igazi változások a szabályokban lényegében kétezer-kilenc óta. A különbségek lassan eltűnnek, tavaly nyolc különböző futamgyőztes volt. Tudjuk, milyen munkát végeztünk, de nem ismerjük a többieket, így most még sok az ismeretlen tényező” – mondta Newey.

Newey elmondta, az idei autó a tavalyi továbbfejlesztett változata, az igazi kihívás az új Pirelli-gumikhoz való alkalmazkodás lesz. Idén is fontos lesz, hogy szezon közben tudjanak folyamatosan fejlesztésekkel előállni.

Az idei autón is látszik a lépcsős orrkiképzés, amit csak kis részben fedtek el, a Red Bull szerint a jobb súlyeloszlás miatt. Hangsúlyosan látszik az Infinitivel való szponzorációs kapcsolat, amely a lila színt is eredményezi. A bemutatón tartózkodó újságírók meglepve tapasztalták, hogy megtiltották nekik fotók készítését, persze ahogy az lenni szokott, ez sokakat nem zavart.

„Megvan az eltökéltségünk, hogy megtartsuk mindkét vb-címet” – jelentette ki Christian Horner csapatfőnök.

Vettel még nem adott nevet idei autójának, valószínűleg csak az ausztrál verseny előtt fogja megtenni. A háromszoros világbajnoké volt egyébként a nap mondása. Amikor arról kérdezték, mik a tervei idén a világuralomra, viccesen megjegyezte: „Német vagyok, de nem beszéltem világuralomról. Nincs is bajszom!”

Kedden Jerezben Mark Webber teszteli először az RB9-et.


2013-AS F1-ES CSAPATBEMUTATÓK
LotusJanuár 28., Enstone
E21
KÉPEK
McLarenJanuár 31., WokingMP4-28
KÉPEK
FerrariFebruár 1., Maranello
F138
KÉPEK
Force India
Február 1., Silverstone
VJM06
KÉPEK
SauberFebruár 2., Hinwil
C32
KÉPEK
Red Bull
Február 3., Milton Keynes
RB9
MercedesFebruár 4., Jerez
AMG F1 W04
Toro Rosso
Február 4., Jerez
STR8
CaterhamFebruár 5., Jerez
CT03
Marussia
Február 5., Jerez
MR02
WilliamsFebruár 19., Barcelona
FW35
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik