F1: Ez nem teszi népszerűvé a sportágunkat – Vettel kiakadt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.10. 07:12
null
Vettel és Hamilton véleménye eltér az előbbi büntetéséről (Fotó: Twitter)
Lewis Hamilton távozhat a győzelemért járó 25 ponttal Kanadából, miután az amúgy első helyen célba érő Sebastian Vettelt megbüntették. A Ferrari versenyzője ingerülten nyilatkozott a leintés után, míg Hamilton szerint jár a büntetés annak, aki Vettelhez hasonlóan veszélyesen tér vissza a pályára egy lesodródás után. Charles Leclerc-nek fogalma sem volt arról, hogy a csapattársa milyen helyzetbe keveredett előtte. Max Verstappen a Red Bull eltérő stratégiája miatt négy helyet javított a rajtpozíciójához képest, amivel részben elégedett.
Fellebbezett a Ferrari
A Ferrari fellebbezést nyújtott be a Nemzetközi Automobil-szövetséghez (FIA), amiért Sebastian Vettel a vasárnapi Formula–1-es Kanadai Nagydíjon öt másodperces büntetést kapott, így hiába ért elsőként célba, végül a címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője győzött.

Lewis Hamiltoné lett a győzelem Kanadában, miután Sebastian Vettelt megbüntették, amiért nem éppen biztonságosan tért vissza a pályára a négyes kanyarban való lesodródása után. Hamiltont egyébként kissé ki is fütyülték a helyi szurkolók a dobogózáskor, de elmondása szerint nem érti, miért rá dühösek, ráadásul úgy véli, hogy Vettel manővere túl veszélyes volt, ezért helyes döntés született.

„Egyértelműen nem így akartam győzni, keményen nyomtam a végéig, hogy előzzek. Rákényszerítettem a hibára, és kissé szélesen vette a kanyart, a végén viszont majdnem összeütköztünk – mondta a német ellenfeléről Hamilton. – Szerencsére nem így történt, de ez az én versenyem volt. Én jól vettem be a kanyart. Amikor visszajössz a pályára, nem szabad rögtön az ideális íven menned, biztonságosan kell visszatérned. Fizikailag kimerült vagyok, ez elég kemény verseny volt.”

Sebastian Vettel nem nagyon akarta elfogadni, hogy nem az övé lett a futamgyőzelemért járó 25 pont Kanadában, melyeta leintés után különböző tetteivel ki is mutatott.Bár a verseny után kissé lehiggadt, még a hivatalos sajtótájékoztatón is keményen szót adott a véleményének, és többek között úgy véli, hogy a büntetése rossz fényt vetít az egész Formula–1-re.

50. KANADAI NAGYDÍJ
JÚNIUS 7., PÉNTEK
1. szabadedzés:1. Hamilton 1:12.767
2. szabadedzés:1. Leclerc 1:12.177
JÚNIUS 8., SZOMBAT
3. szabadedzés:1. Vettel 1:10.843
Időmérő:1. Vettel 1:10.240
JÚNIUS 9., VASÁRNAP
Futam: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 23., 15.1060. Francia Nagydíj

Június 30., 15.10

32. Osztrák Nagydíj
Július 14., 15.1070. Brit Nagydíj

„Ez most nem a vébécímről szól, megérdemeltük a győzelmet, és ez a véleményünk. Nagyszerű versenyünk volt, a közönség végig szurkolt nekünk. Most kissé furcsa a helyzet, és nem tudom, mi mást mondhatnék. Ez nem teszi népszerűvé a sportágunkat. Az emberek azt szeretnék látni, hogy versenyzünk, és ebben az esetben igazi versenyzésről volt szó. Szégyen, amikor ilyen vicces döntések születnek – mondta ironikusan a Ferrari versenyzője.

A futam után még Charles Leclerc-t is a Vettel és Hamilton közti manőverről kérdezték. Bár a monacói pilóta a verseny közben nem tudta, mi zajlik előtte, egyetért a csapattársával abban, hogy a tempója alapján a Ferrari megérdemelte volna a győzelmet. Leclerc végül a saját versenyéről is beszélt, és elárulta, hogy nem sikerült előnyt kovácsolnia abból, hogy az élmezőnyből utolsóként teljesítette a kerékcseréjét.

„Nem tudtam róla semmit. A csapat nem mondta el, hogy Seb kapott egy öt másodperces büntetést, én csak nyomtam, hogy megpróbáljak felérni Lewisra – mesélt az utolsó köreiről Leclerc. – Kissé szomorú, hogy ez történt, mert ma nagyon gyorsak voltunk. Az első körtől az utolsóig versenyképesek voltunk. Rossz, hogy veszítettünk azzal, hogy később álltunk ki, de ez is a játék része. Meglátjuk, hogy mi lesz a következő versenyeken.”

ÚJABB BÜNTETÉS VETTELNEK

A futamon kapott öt másodperces időbüntetés mellett további két büntetőpontot róttak ki utólagosan a sportfelügyelők Sebastian Vettelnek. A Ferrari versenyzője így már 7 ilyen egységnél jár az elmúlt 12 hónapban.

Eltérő stratégián volt az előtte lévőkhöz képest Max Verstappen, aki az időmérőn már a Q2-ben kiesett, végül a kilencedik pozícióból kezdte meg az montreali versenyt. A Red Bull pilótájának sikerült egészen az ötödik helyig előreverekednie magát, ennél többre viszont a saját elmondása szerint sem lett volna képes.

„Nagyon nehéz itt előzni, de nehéz más mögött autózni is – vallotta be Verstappen. – Próbáltam óvni a gumijaimat, és amikor a többiek kiálltak előlem, a saját ritmusomban tudtam autózni. Ez viszont összehasonlítva az ő tempójukkal nem volt túl gyors. A kerékcserém után viszonylag könnyen meg tudtam előzni mindkét Renault-t, utána pedig csak célba kellett érnem. A fékek túlmelegedtek, szóval fel kellett engednem a lábam a pedálról a kanyarok előtt, de ez rendben tartotta a fékeket. Sajnos az ötödik hely volt a legtöbb, amit elérhettünk ezen a hétvégén.”

A KANADAI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:29.07.084
2. Sebastian Vettel német Ferrari 3.658 mp h.
3. Charles Leclerc monacói Ferrari 4.696
4. Valtteri Bottas finn Mercedes 51.043
5. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 57.655
6. Daniel Ricciardo ausztrál Renault 1 kör
7. Nico Hülkenberg német Renault 1 kör
8. Pierre Gasly francia Red Bull-Honda 1 kör
9. Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 1 kör
10. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Honda 1 kör
11. Carlos Sainz Jr. spanyol McLaren-Renault 1 kör
12. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 1 kör
13. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör
14. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 1 kör
15. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör
16. George Russell brit Williams-Mercedes 2 kör
17. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 2 kör
18. Robert Kubica lengyel Williams-Mercedes 3 kör
KIESETT
MEGTETT KÖR
Alexander Albon thaiföldi Toro Rosso-Honda 59
Lando Norris brit McLaren-Renault 8
A VB ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Lewis Hamilton 5 7 7 162
2. Valtteri Bottas 2 6 7 133
3. Sebastian Vettel - 4 7 100
4. Max Verstappen - 2 7 88
5. Charles Leclerc - 2 6 72
6. Pierre Gasly - - 5 36
7. Carlos Sainz Jr. - - 3 18
8. Daniel Ricciardo - - 3 16
9. Kevin Magnussen - - 2 14
10. Sergio Pérez - - 2 13
11. Kimi Räikkönen - - 5 13
12. Lando Norris - - 2 12
13. Nico Hülkenberg - - 2 12
14. Danyiil Kvjat - - 4 10
15. Alexander Albon - - 3 7
16. Lance Stroll - - 3 6
17. Romain Grosjean - - 2 2
A KONSTRUKTŐR-VB ÁLLÁSA
1. Mercedes 295
2. Ferrari 172
3. Red Bull-Honda 124
4. McLaren-Renault 30
5. Renault 28
6. Racing Point-Mercedes 19
7. Toro Rosso-Honda 17
8. Haas-Ferrari 16
9. Alfa Romeo-Ferrari 13
10. Williams-Mercedes 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik