F1: életveszélyes sérülést szenvedett a Marussia női tesztpilótája

Vágólapra másolva!
2012.07.03. 12:49
null
De Villota először tesztelte a Marussiát
Címkék
Életveszélyes sérülést szenvedett a Marussia Formula–1-es csapatának női tesztpilótája, María de Villota a duxfordi repülőtéren tartott egyenes vonalú teszten, amikor a boxba való visszatéréskor ütközött az egyik szállító járművel. Már stabil volt az állapota, amikor kórházba szállították, a csapat délutáni tájékoztatása szerint öntudatánál van, de tovább vizsgálják.

De Villota márciusi szerződtetése óta várt a lehetőségre, hogy élesben is kipróbálhassa a Marussia versenygépét. Erre végül a mai, druxfordi repülőtéren megtartott teszten került sor. A baleset az első táv megtétele után történt reggel, amikor a helyszíni beszámolók szerint a boxba hajtva ütközött egy álló teherszállító autóval.

De Villotát azonnal egy közeli kórházba szállították, és az első jelentés szerint életveszélyes sérüléseket szenvedett, az állapota azonban stabil volt a szállításkor:

„Egy nő életveszélyes sérüléseket szenvedett, és a helyszíni beavatkozás után az Addenbrooke′s Kórházba szállították további kezelésre″ – mondta Gary Sanderson, a kelet-angliai mentőszolgálat szóvivője.

Villota autója az ütközés után
Villota autója az ütközés után

Chris Mann, a BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az F1-es versenygép a boxba hajtva hirtelen felgyorsított, mielőtt ütközött volna a teherautóval. Feltételezések szerint az autó rajtelektronikája zavarhatta meg.

A balesetet az istálló is megerősítette közleményében, hozzátéve, amennyiben friss hírek lesznek María de Villota állapotáról, újabb közleményt adnak ki.

A 32 esztendős spanyol hölgy korábban a Formula–3-ban, a Daytonai 24 órás viadalon és a Formula Superleague-sorozatban indult. Emilio Villota, Maria édesapja a hetvenes-nyolcvanas években 15 F1-es GP-n indult, testvére, Emilio Jr. pedig szintén autóversenyző.

A spanyol pilóta már tesztelt korábban Formula–1-es autót, tavaly augusztusban, a franciaországi Paul Ricard-pályán 300 km-t száguldott egy Lotus-Renault volánja mögött.

Frissítés: De Villota öntudatánál van, de tovább vizsgálják a cambridge-i kórházban. A Marussia istálló kedd délutáni tájékoztatása szerint az élete nem volt veszélyben, de még túl korai, hogy a sérüléséről pontosabban nyilatkozzanak.

Az F1-es család közben jókívánságokat küldött a sérült versenyzőnek:

„Éppen hazaérkeztem, amikor értesültem Maria balesetéről. Hívtuk a családot, remélhetőleg nemsoká többet fogunk tudni. Minden energiámmal veled vagyok!" – írta Fernando Alonso a Twitteren.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik