F1: „Életem végéig bántam volna” – Alonso a visszavonulást fontolgatta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.13. 13:38
null
Alonso komolyan elgondolkozott azon, hogy kiszáll az F1-ből (Fotó: AFP)
Fernando Alonso nem most éli legszebb éveit a Formula–1-ben. A kétszeres spanyol világbajnok gyakorlatilag esztendők óta nem tud harcba szállni a vb-címért, emiatt az előző szezon végén megfordult a fejében, hogy abbahagyja a versenyzést a királykategóriában.

 

A 36 esztendős Alonso legutóbb 2013-ban tudott nagydíjat nyerni, a világbajnoki címre pedig egy évvel korábban volt reális esélye, az utolsó futamon azonban Jensen Button mögé szorult, így ha nem is sokkal, de lecsúszott az áhított elismerésről.

A legutóbb 2006-ban világbajnok spanyol 2015-ben tért vissza a McLarenhez a Ferraritól, a wokingi istálló viszont nem tudta felvenni a versenyt az élmezőnnyel, ezért Alonso csak a középmezőnyben sínylődik (2017-ben mindössze 15. lett 17 ponttal), ami olyannyira frusztrálja, hogy a Formula–1-ből való visszavonuláson is elgondolkozott.

„Ennek ellenére úgy éreztem, hogy még nem érkezett el a kiszállás ideje. Nem, az utóbbi idő eredményei után, ezzel az érzéssel. Tudtam, hogy életem végéig bántam volna a döntésem, és karrierem hátralévő részében is keserű szájízzel versenyeztem volna tovább” – mondta az F1 Racing magazinnak Alonso, aki az F1 mellett az idei Le Mans-i 24 órás versenyen és a WEC (World Endurance Championship) szinte teljes szezonjában megméreti magát.

„Sosem titkoltam, hogy a célom megnyerni a motorsport mesterhármasát, az F1-es Monacói Nagydíjat, az Indy 500-at és a Le Mans-i 24 órást – árulta el korábban a spanyol pilóta. – Tavaly megpróbáltam az Indy 500-at, és bár közel voltam, végül elmaradt a győzelem. Idén a McLarennek köszönhetően lehetőségem lesz, hogy a Le Mans-i diadalért küzdhessek. Ez nagy kihívás, sok minden sikerülhet félre, de készen állok, és már alig várom a csatákat.”

„Az, hogy a WEC-ben versenyezhetek, csak a megértésnek és a McLarennel való szoros kapcsolatomnak köszönhetően jöhetett létre, s nagyon boldog vagyok, amiért meghallgattak és megértették, mit is jelent ez számomra. Ez a kihívás viszont semmit nem vesz el a fő célomtól, a Formula–1-től. 2018-ban arra törekszem, hogy elég versenyképesek legyünk az összes futamon, és biztos vagyok abban, hogy közel járunk ennek eléréséhez.”

A kétszeres F1-es világbajnok mondataiból jól kivehető, hogy nagy tervei vannak még a királykategóriában, így motiváltan vág neki az új idénynek, amelyet bizakodva várhat a tesztelések alapján.

„Határozottan úgy érzem, hogy akarom a sikert. A McLarennek és nekem van még egy közös, befejezetlen ügyünk. Eddig nem éreztem, de most igen, hogy nagyon jó szezon állhat előttünk. Biztos vagyok benne, hogy tudom hozni azt az extrát, amit karrierem során már sokszor előhoztam. Az elmúlt három évben ez volt a legnehezebb, hogy az elköteleződés és a munka megfelelően meglegyen. Ez a versenyzőknek természetes, ám extrát nyújtani Mexikóban, amikor büntetés miatt az utolsó helyről indulsz... Nem mindig jön ki. Ez nem tudatos, azon múlik, hogyan érzed magad aznap.”

A már említett vb-elsőségért való harc nagyon hiányzik a spanyolnak, és éppen ezért volt neki fájdalmas látnia a többiek versengését.

„Frusztráló tud lenni, amikor hiába küzdesz a világbajnoki címért, más nyer. Azt kezded gondolni, hogy jobban megérdemelted volna, de nekem ez az érzés sem volt meg, mert nem voltam ott az élbolyban.”

„Lewis Hamilton igazán megérdemelte, hogy nyerjen, több volt benne, mint azt a kezdeti eredmények mutatták. Most egy kicsit könnyebb neki ezzel az autóval, viszont Sebastian Vettel ugyanazon a szinten van. Mi kissé balszerencsések voltunk, remélhetőleg ebből visszakapunk valamit az idén.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik