F1: Danyiil Kvjat harmadszor is a Toro Rosso pilótája lesz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.29. 10:03
null
Újra büszkén feszíthet a Toro Rosso egyenruhájában (Fotó: AFP)
Az előzmények ismeretében meglepő, ám az elmúlt hetek történései tükrében már kevéssé az, hogy a Toro Rosso a csapat korábbi pilótáját, Danyiil Kvjatot szerződtették a Red Bullhoz távozó Pierre Gasly helyére a 2019-es idényre. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy milyen hosszú szerződést kötött az istálló a Red Bull ifjúsági programjának teret adó csapathoz ezzel ismét visszatérő 24 éves pilótával.

A Toro Rosso beváltotta az ígéretét, és az Orosz Nagydíj szombatján bejelentette, ki versenyez a Red Bullnál lehetőséget kapó Pierre Gasly helyén jövőre a csapatnál. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a korábban már a csapatnál is versenyző, majd a „vörös bikák” által többször is menesztett Danyiil Kvjat kap újabb lehetőséget.

„Először is köszönettel tartozom a Red Bull és a Toro Rosso felé, hogy újabb lehetőséget adtak számomra a Formula–1-ben, és különösképpen örülök, hogy egy olyan alakulattal térhetek vissza, melyet már nagyon jól ismerek" – emelte ki Kvjat, majd a Ferrarinak is köszönetet mondott,miután az elmúlt egy évet fejlesztőpilótaként az olasz istállónál töltötte.

„Köszönöm a Ferrarinak, hogy megbízott bennem és képességeimben és segítségükkel az F1 közelében maradhattam az elmúlt egy évben” – közölte az orosz.

5. OROSZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 28., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Vettel 1:34.488
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:33.385
SZEPTEMBER 29.,SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
SZEPTEMBER 30.,VASÁRNAP
13.10: a verseny (53 kör, 309.745 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 7., 07.10:Japán Nagydíj
Október 21., 20.10:Amerikai Nagydíj
Október 28., 20.10:Mexikói Nagydíj

A Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost nem győzte hangsúlyozni, mennyire boldog, hogy Gasly a Red Bull ifjúsági programjának a csúcsára ért azzal, hogy jövőre Max Verstappen csapattársa lehet a „nagy csapatnál”, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy kimondottan örül neki, hogy Kvjat kaphat még egy lehetőséget az istállónál.

„Pierre nagyon megérdemelte teljesítményével, hogy jövőre a Red Bullnál versenyezhet, a Toro Rosso szempontjából nézve, ez egy teljesített küldetés. Danyiil visszatérésével kapcsolatosan szilárdan hiszem, hogy megérdemel még egy esélyt a Formula–1-ben. Magasan képzett versenyző, fantasztikus sebességgel, amit korábban már bizonyított, és biztos vagyok benne, hogy érettebben tér vissza hozzánk, mint amilyen távozásakor volt” – fogalmazott a csapatvezető.

Danyiil Kvjat öt éve, még tesztpilótaként került a Toro Rosso F1-es csapatához, majd a 2014-es idénynyitó ausztrál futamon kapott először lehetőséget versenyzőként a bizonyításra. Közepesen sikeresnek nevezhető újoncéve után azonnal a Red Bull istállónál találta magát – ahogy most Gasly is –, ahol 2015-ben a Magyar Nagydíjon szerzett második helye jelenti máig pályafutása legjobb eredményét.

A 2016-os szezon harmadik versenyén, Kínában máris dobogóra állhatott harmadikként, ám miután a hazai versenyén kiérdemelte Sebastian Vettel dupla kiütéséért a Torpedo becenevet, azonnal visszaküldték a Toro Rossóhoz, ahonnan Max Verstappent léptették elő a helyére, aki rögtön meg is nyerte a soron következő futamot Spanyolországban.

A Toro Rosso végül a 2017-es idény Szingapúri Nagydíja után váltotta le másodszor is, és került a helyére Pierre Gasly, s ugyan már akkor tudott volt, hogy az Amerikai Nagydíjra még visszatér az istállóhoz, ám már azt is tudni lehetett, hogy az lesz az F1-es hattyúdala.

Arra viszont egészen a közelmúltig nem lehetett számítani, hogy végül éppen az a Toro Rosso fog mentőövet dobni az elmúlt egy évet a Ferrari fejlesztőpilótájaként jobbára szimulátorozással és promóciós rendezvényeken való megjelenéssel töltő orosz pilótának, amely korábban ajtót mutatott neki.

A hivatalos bejelentés arról nem szól, hogy a Toro Rosso mennyi időre szerződtette Danyiil Kvjatot, ahogy egyelőre nem tudni azt sem, hogy ki ül majd az istálló másik autójában jövőre. A bokszutcai pletykák szerint az alulteljesítő Brendon Hartley maradására minimális az esélye, ugyanakkor a Red Bull junior programjából kifogytak az F1-ben bevethető pilóták.

A legelőrébb a rangsorban az F3-as Európa-bajnokságban Mick Schumacherrel szemben jelenleg vesztésre álló Dan Ticktum áll, akinek viszont sehogy nem lehet elegendő pontj az F1-es szuperlicencén az idény jövő évi rajtjáig.

Jelenleg a legvalószínűbbnek Pascal Wehrlein szerződtetése tűnik, aki 2016-ban a Manor, 2017-ben pedig a Sauber versenyzője volt, s az idei évet a DTM-ben tölti. A 23 éves németet néhány hete tette ki a Mercedes a junior programjából, így szabadon igazolható, de ha nem sikerülne megállapodni vele, akkor sem kell attól tartania a csapatnak, hogy nem lesz kit autóba ültetni jövőre.

AZ EDDIG BEJELENTETT 2019-ES PILÓTAFELÁLLÁSOK
CsapatMotor
Versenyzők
MercedesMercedes
Lewis Hamilton Valtteri Bottas
FerrariFerrariSebastian Vettel
Charles Leclerc
Red Bull
Honda
Max Verstappen
Pierre Gasly
RenaultRenault
Daniel Ricciardo
Nico Hülkenberg
HaasFerrari
Romain Grosjean
Kevin Magnussen
Force India (új néven)
Mercedes
?
?
McLaren
Renault
Carlos Sainz Jr.
Lando Norris
Toro Rosso
Honda
Danyiil Kvjat
?
SauberFerrari
Kimi Räikkönen
Antonio Giovinazzi
WilliamsMercedes
?
?

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik