F1: banális adminisztrációs hiba, lehet motort fejleszteni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.02. 16:36
null
A Renault és a Ferrari esélyt kap a motor fejlesztésére, de a Mercedes sem ül a babérjain
Elképesztő adminisztratív hiba miatt idén az egész szezon folyamán fejlesztheti F1-es motorjait a Mercedes, a Ferrari és a Renault. A Hondára viszont ez nem vonatkozik, a japán gyártónak február 28-ra el kell készítenie hajtóműve ama verzióját, amelyet a teljes idény során használ.

A 2015-ös F1-es szabályzatból kimaradt a dátum, amelyig bezárólag fejleszteni lehet a hajtóműveket, így a már a tavalyi vb-n is szereplő gyártók szabad kezet kaptak.

Vagyis a Ferrari és a Renault lehetőséghez jut, hogy felzárkózzon a Mercedesre, igaz, a németek is javíthatják motorjaikat, azaz semmi sem garantálja, hogy szorosabb lesz a verseny. Sőt, az egész a Honda kárára van, hiszen a japán gyártó csak február végéig módosíthatja az erőforrását.

Az eltérést az okozza, hogy a teljesen új motorral érkező gyártónak február 28-án le kell adnia a végleges változatot – tavaly a Ferrari, a Renault és a Mercedes is február végén véglegesítette a hajtásláncát.

Ám a 2015-ös szabályzatban azt engedik, hogy a 2014-ben homologizált erőforrások előre megszabott 48 százalékát átépítsék, csak éppen az nincs a szabálykönyvben, meddig kell ezt megtenni. Idén egy-egy pilóta négy-négy erőforrást használ a vb-n, a gyártók pedig akár addig dolgozhatnak az átalakítható 48 százalék fejlesztésén, amíg az utolsó pilóta nem veti be a negyedik új hajtóművét – vagy büntetés árán az ötödiket…

Az FIA a hibát elismerte, és erről írt is a csapatoknak – értesült az autosport.com.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik