Vettel elfüstölt, Hamiltont meglökték, fut Rosberg szekere

Vágólapra másolva!
2016.04.03. 16:42
null
A rajt utáni jelenet – Bottas pillanatokkal később meglökte Hamiltont (Fotó: AFP)
Nico Rosberg az idény második F1-es futamát is megnyerte, Bahreinben Kimi Räikkönent és Lewis Hamiltont megelőzve ért célba. Sebastian Vettel el sem rajtolt, miután Ferrarija már a felvezető körben elfüstölt. Rosberg lerajtolta Hamiltont, akinek az első kanyarban nekiment Valtteri Bottas, és az angol az idénynyitóhoz hasonlóan visszaesett az élboly végére. Csakhogy ezúttal nem tudott visszakapaszkodni, túl erős volt a Ferrari. Romain Grosjean ötödik lett a Haas-Ferrarival, a beugró Stoffel Vandoorne pontot szerzett a McLaren-Hondával.

 

A Mercedes ezúttal nem rontotta el a rajtot, sőt már az indulás előtt elvesztette fő riválisát, Sebastian Vettelt, aki alatt elfüstölt a Ferrari a felvezető körben. Kimi Räikkönen a másik Ferrarival elrontotta a rajtját, így nemhogy veszélyes lett volna a Mercedesekre, visszaesett az 5. helyre.

Rosberg lerajtolta Hamiltont, aki csapattársa mögött fordulva az egyes kanyarban kiszolgáltatottá vált Valtteri Bottas előtt. A finn a Williams-Mercedesszel meglátta a rést a belső íven, ráhajtott, és nekiment a 44-es rajtszámú Mercedesnek, amely megpördült.

Hamiltonnak Melbourne-höz hasonlóan hátulról kellett előre küzdenie magát, de Räikkönennel nem tudott mit kezdeni, a Ferrari nagyon gyors volt, még Rosberggel is tartotta a lépést, igaz, a német vélhetően nem ment teljes gázzal. Győzelmével így is 17 pontra növelte előnyét Hamiltonnal szemben, de még 19 verseny hátravan az idényből.

A negyedik hely megint Daniel Ricciardóé lett, az ötödik pedig Romain Grosjeané, aki folytatta a Haas-istálló álomszerű F1-es rajtját. A francia három etapot ment szuperlágy gumikon, a végén lágyra váltott, és háromszor előzte meg a rajtnál a második helyre feljövő Felipe Massát, aki a Williams stratégiájának áldozata lett. A csapat kétszer hívta ki a brazilt, mindkétszer közepesen kemény gumit adott neki, amelyeken végig kiszolgáltatott volt a riválisokkal szemben. De legalább Bottast megelőzte…

A verseny másik hőse Stoffel Vandoorne volt, a sérült Fernando Alonso helyére beugró belga megszerezte a McLaren-istálló első 2016-os vb-pontját.

Folytatás két hét múlva Kínában.

12. BAHREINI NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (57 kör, 308.238 km)
1.
Nico Rosberg
német
Mercedes1:33:34.696
2.Kimi RäikkönenfinnFerrari10.282 mp h.
3.Lewis HamiltonbritMercedes30.148 mp h.
4.Daniel RicciardoausztrálRed Bull-TAG Heuer1:02.494 p h.
5.Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari1:18.299 p h.
6.Max VerstappenhollandToro Rosso-Ferrari1:20.929 p h.
7.Danyiil KvjatoroszRed Bull-TAG Heuer1 kör h.
8.Felipe MassabrazilWilliams-Mercedes1 kör h.
9.Valtteri BottasfinnWilliams-Mercedes1 kör h.
10.Stoffel VandoornebelgaMcLaren-Honda1 kör h.
11.Kevin MagnussendánRenault1 kör h.
12.Marcus EricssonsvédSauber-Ferrari1 kör h.
13.Pascal WehrleinnémetManor-Mercedes1 kör h.
14.Felipe NasrbrazilSauber-Ferrari1 kör h.
15.Nico HülkenbergnémetForce India-Mercedes1 kör h.
16.Sergio PérezmexikóiForce India-Mercedes1 kör h.
17.Rio HaryantoindonéziaiManor-Mercedes1 kör h.
FELADTÁKmegtett körök
Carlos Sainz Jr.spanyolToro Rosso-Ferrari29
Esteban GutiérrezmexikóiHaas-Ferrari9
Jenson ButtonbritMcLaren-Honda6
NEM INDULT
Sebastian VettelnémetFerrari
Jolyon PalmerbritRenault
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1. Nico Rosberg22250
2. Lewis Hamilton2233
3. Daniel Ricciardo224
4. Kimi Räikkönen1118
5. Romain Grosjean218
6. Sebastian Vettel1115
7. Felipe Massa214
8. Max Verstappen29
9. Danyiil Kvjat16
9. Nico Hülkenberg16
11. Valtteri Bottas26
12. Carlos Sainz Jr.12
13. Stoffel Vandoorne11
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes83
2. Ferrari33
3. Red Bull-TAG Heuer30
4. Williams-Mercedes20
5. Haas-Ferrari18
6. Toro Rosso-Ferrari11
7. Force India-Mercedes6
8. McLaren-Honda1

A FUTAM (57 kör, 308.238 km)

57. kör Rosberg megnyerte a Bahreini Nagydíjat. Räikkönen, aki még sohasem nyert itt, nyolcadszor dobogós. Hamilton harmadik, tovább nőtt a hátránya csapattársával szemben a pontversenyben.

Grosjean ötödik a Haasszal, Vandoorne pontot szerzett a McLarennek.

56. kör Rosberg lekörözte Massát, aki Kvjattal csatázva visszatámadott, majdnem visszavette a körét. Az orosz aztán megelőzte a brazilt. Verstappen nem fogja utolérni Grosjeant.

53. kör Verstappen Grosjeant, Kvjat Massát üldözi, maradhat akció az utolsó körökre.

52. kör Verstappen meg is előzte Massát, ezzel hatodik. Räikkönen tartja a Mercedesek versenyét. Mi lenne, ha nem szúrja el a rajtot? Talán Rosberg is jobban nyomná…

50. kör Kvjat és Bottas csatázik a nyolcadik helyért, a két frusztrált pilóta csatájában eddig a Red Bull-pilóta ál jobban.

48. kör Most Vandoorne a 10. helyen, Ericsson majdnem 10 másodpercre van tőle.

47. kör Verstappen még egyszer kereket cserélt, Massa és Bottas között folytatja, de a szuperlágyakon még a brazil nyomába ered.

46. kör Kvjat kiállt a Haas elől, Grosjean megelőzte Massát. A 6. helyen halad a francia, aki Ausztráliában szerencsével került ebbe a pozícióba, most megküzdött érte – és a Williams is kellőképpen eltaktikázta magát.

45. kör Grosjean az elrontott kerékcserével pont annyit vesztett, hogy Massát és Kvjatot megint meg kellene előznie.

42. kör Ricciardo kiállása után Rosberg, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Massa, Kvjat, Grosjean, Bottas, Ericsson az első tíz sorrendje.

41. kör Rosberg megfutotta a verseny leggyorsabb körét, előnyét közel öt másodpercre növelte. Hamilton új lágy gumikat kapott. Az angol 17 másodperccel halad Räikkönen mögött.

40. kör Az újonc csapat átka: a kerékcsere! Grosjean másodperceket vesztett a bal hátsó kerék lecserélésével. A 8. helyre esett vissza a Haas-Ferrarival.

38. kör Rosberg is járt a depóban, harmadik pit-stopja során lágy gumikat kapott, de előnye 4 másodperc alá csökkent Räikkönennel szemben.

37. kör Räikkönen a bokszba hajtott lágy gumikért. Nyolc kört ment a szuperlágyakon.

35. kör Rosberg gyorsított, 9.3 másodperc az előnye, Hamilton hátránya öt másodperc fölé nőtt Räikkönennel szemben.

33. kör Grosjean megelőzte Kvjatot, aki még csak egyszer volt a bokszban, Massához hasonlóan két kiálláson megy majd végig a versenyen.

32. kör Rosberg, Räikkönen, Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Grosjean, Verstappen, Bottas, Vandoorne, Massa, Pérez, Magnussen, Hülkenberg, Ericsson, Wehrlein, Nasr, Haryanto a sorrend.

31. kör Räikkönen 8.8 másodpercre van Rosbergtől, Hamilton 3.3-ra a finntől.

30. kör Rosberg is megkapta a maga készlet szuperlágy gumiját.

29. kör Massa még egy készlet közepesen keményet kapott, ezzel már biztosan elmegy a célig, de sebezhető lesz azokkal szemben, akik a hajrában gyorsabb gumikra váltanak. Räikkönen Ferrarijára szuperlágy abroncsok kerültek.

28. kör Hamilton szintén szuperlágy gumikat kapott. Grosjean és Verstappen is megelőzte Bottast, a Williamsekből a jó rajtjuk után egyelőre bolondot csinál a mezőny – a vége ettől még lehet a legendás csapaté.

27. kör Grosjean hajtott a depóba, még egy készlet szuperlágy gumit kapott. Élvezi a versenyzést, még egyszer ki kell állnia.

26. kör Verstappen közepesen kemény gumikat kapott, ezekkel már elmenne a célig.

24. kör Grosjean a 3. kanyarban kifékezte a Red Bullt, ezzel már a negyedik. Ricciardo a kör végén újabb készlet lágy gumit kapott.

23. kör Grosjean már a 4. helyen haladó Ricciardót támadja a szuperlágy gumikon.

22. kör Hamilton eddig ugyanolyan gyors volt, mint Räikkönen, de már közeledik a finnhez. Már nyolc másodperc sincs köztük.

21. kör Räikkönen 12.4, Hmailton 20.6, Ricciardo 30.6 másodpercre van Rosbergtől. Mögöttük Grosjean, Verstappen, Massa, Vandoorne, Bottas, Kvjat a pontszerzők sorrendje.

20. kör Verstappen érte utol Massát, és meg is előzte. A Williams lassú a közepesen kemény gumikon, de a csapat bizonyára azt reméli, hogy messzire eljut rajtuk a brazil.

17. kör A francia a Haas-Ferrarival elhúzott a Williams-Mercedes mellett.

16. kör Kvjat új gumikat kapott, miközben Grosjean a szuperlágy gumikon haladva a közepesen keményet használó Massát támadja.

Vandoorne pontot szerezhet első F1-es versenyén
Vandoorne pontot szerezhet első F1-es versenyén

15. kör Rosberg, Räikkönen, Ricciardo, Hamilton, Massa, Kvjat, Grosjean, Verstappen, Vandoorne, Bottas az első tíz sorrendje, Kvjat még nem volt a depóban, Bottas kétszer is – másodjára a büntetését töltötte le.

14. kör Räikkönen Kvjatot is megelőzte. Az orosz a rajt óta a lágy gumikon halad. Räikkönen 11 másodpercre megközelítette Rosberget.

13. kör Räikkönen Ricciardo és Massa mögé jött vissza, a Red Bull éppen megelőzte a Williamst, a brazil mellett Räikkönen is elment, majd a Red Bullt is maga mögé utasította.

Rosberg lágy, Hamilton közepesen kemény gumikat kapott.

12. kör Räikkönen lágy gumikat kapott a bokszban.

10. kör Bottara áthajtásos büntetést róttak ki Hamilton meglökéséért.

Rosberg már több mint 14 másodperces előnnyel vezet.

9. kör Hamilton autójáról letört egy alkatrész, Grosjean nekiment. Bottas is új gumikat kapott, Massához hasonlóan közepesen keményet.

8. kör Button McLaren-Hondája leállt, az angol kiesett. Tavaly a rajtrácsra sem jutott el. Hamilton megelőzte Bottast, Massa a második helyről kiállt a depóba új gumikért.

Vizsgálják Bottas és Hamilton balesetét.

7. kör Räikkönen a célegyenes végén megelőzte Bottast, akire feljött Hamilton is. A Mercrdes padlólemezének jobb első része leér az aszfaltra, szikrákat hány.

6. kör Ricciardo elfékezte magát a célegyenes végén, visszajött Räikkönen elé, de lendületet vesztett, így a finn a következő egyenesben megelőzte. Az ausztrál a kör végén kereket cserélt.

4. kör Rosberg már hat másodperccel vezet Massa előtt, a 4. Ricciardóra felzárkózott Räikkönen és a Grosjeant megelőző Hamilton.

A videós visszajátszások alapján Bottas messziről érkezett Hamilton mellé, túl későn fékezett. Vajon hibásnak találják a sportfelügyelők?

1. kör Rosberg, Massa, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Grosjean, Hamilton, Gutiérrez, Verstappen, Button, Vandoorne, Pérez az első 12 sorrendje.

Vettel mellett Palmer sem rajtolt el.

RAJT Räikkönen beragadt, a két Mercedes jól rajtolt, de a harmadik helyen érkező Bottas az egyes kanyarban nekiment Hamiltonnak. A világbajnok megpördült, és visszaesett a 7. helyre.

17.02 Vettel Ferrarija a felvezető körben elfüstölt. Kiállt a német. Palmer a felvezető kör végén a bokszba állt.

17.01 Lehetett rá számítani, hogy Grosjean a 9. helyről lágy gumikon rajtol, így lett volna esélye rá, hogy a többiek kiállása után az élre áll, de a francia is a szuperlágyakat választotta a Haasnál.

17.00 Sainz, Kvjat, Wehrlein, Ericsson, Haryanto, Nasr és Magnussen rajtol lágy gumikon, a többiek szuperlágyakon.

16.59 Az első futamot érdekessé tette a gumistratégia, azzal, hogy háromféle abroncsot is lehet használni, színesebbé váltak a stratégiák.

ELŐZMÉNYEK

16.56 Danyiil Kvjatnak sincs jó idénykezdete, a Red Bull orosz pilótája mindkét időmérőjét elrontotta, most a 15. helyről rajtol, amit igen rosszul visel.

16.55 Kevin Magnussennek a bokszból kell rajtolnia, miután megbüntették. Pénteken a második szabadedzésen az FIA felszólítása ellenére nem ment a mérlegelésre, emiatt kapta a súlyos szankciót. A dán Melbourne-ben egy első körös koccanás miatt esett vissza a mezőny végére, megint onnan kell felkapaszkodnia.

16.54 A Ferrari viszont amiatt aggódhat, hogy a turbó és a hőenergia-átalakító vezérlése nem tökéletes, így versenytávon az autó nem tud teljes erővel végigmenni a hosszú egyeneseken. Erre a Spanyol Nagydíjra ígértek megoldást, amihez fejlesztési zsetont is fel kell használni.

16.51 A két Mercedes Melbourne-ben nagyon elrontotta a rajtot, a két Ferrari kilőtt mellőlük. A német csapat nem biztos benne, hogy egyszeri volt a probléma, és a kuplungot az anyavállalat, a Daimler bevonásával próbálja fejleszteni. Ez azonban időbe telik.

16.48 Lejátszották a bahreini himnuszt, a készülődés utolsó fázisa következik.

Ennyi gumijuk maradt a versenyre a pilótáknak
Ennyi gumijuk maradt a versenyre a pilótáknak

16.44 Az időmérő körüli bohózat legutóbbi állomása az volt, hogy három lehetőség közül kell választaniuk a szabályalkotóknak a Kínai Nagydíjra. A német Auto Motor und Sport szerint ez nem igaz, a két lehetőség egyike a mostani rémes rendszer megtartása, a másik pedig, hogy szakaszonként a két legjobb eredmény összegét veszik figyelembe, ezzel mintegy kiiktatva a véletlenszerűség faktorát.

16.43 Az Ausztrál Nagydíjat megnyerő Nico Rosberg az egyetlen olyan pilóta az F1 történetében, aki egymás után négy futamot nyert meg, de sohasem lett világbajnok. A pole-ról tegnap lemaradó német ma fokozná ezt a statisztikát.

16.42 Köszöntjük olvasóinkat a Bahreini Nagydíjat végigkövető cikkünkben! A pilóták felsorakoztak a rajtrácson, minden készen áll az idény második futamára.

BAHREINI NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis HamiltonbritMercedes1:29.493átlag: 217.706 km/ó
2.Nico RosbergnémetMercedes1:29.5700.077 mp h.
3.Sebastian VettelnémetFerrari1:30.0120.519
4.Kimi RäikkönenfinnFerrari1:30.2440.751
5.Daniel RicciardoausztrálRed Bull-TAG Heuer1:30.8541.361
6.Valtteri BottasfinnWilliams-Mercedes1:31.1531.660
7.Felipe MassabrazilWilliams-Mercedes1:31.1551.662
8.Nico HülkenbergnémetForce India-Mercedes1:31.6202.127
9.Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari1:31.7561.717
10.Max VerstappenhollandToro Rosso-Ferrari1:31.7721.733
11.Carlos Sainz Jr.spanyolToro Rosso-Ferrari1:31.8161.777
12.Stoffel VandoornebelgaMcLaren-Honda1:31.9341.895
13.Esteban GutiérrezmexikóiHaas-Ferrari1:31.9451.906
14.Jenson ButtonbritMcLaren-Honda1:31.9981.959
15.Danyiil KvjatoroszRed Bull-TAG Heuer1:32.2412.202
16.Pascal WehrleinnémetManor-Mercedes1:32.8061.481
17.Marcus EricssonsvédSauber-Ferrari1:32.8401.515
18.Sergio PérezmexikóiForce India-Mercedes1:32.9111.586
19.Kevin Magnussen*dánRenault1:33.1811.856
20.Jolyon PalmerbritRenault1:33.4382.113
21.Rio HaryantoindonéziaiManor-Mercedes1:34.1902.865
22.Felipe NasrbrazilSauber-Ferrari1:34.3883.063
*a bokszból kell rajtolnia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik