F1: az eddigi utolsó Holland Nagydíjon nyert utoljára Niki Lauda

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.05.03. 19:51
null
Niki Lauda utolsó győzelme után Alain Prost és Ayrton Senna „kísérte fel” a dobogóra az osztrák legendát (Fotó: AFP)
A Nemzeti Sport Formula–1-es magazinjában sorrendbe állítottuk a sorozat első hetven évének 70 legjobb, legemlékezetesebb versenyét. Azokra összpontosítottunk, amelyek drámai fordulatait, előzéseit máig emlegetjük. Online sorozatunkban a húsz legjobbat vesszük sorra, ám ezúttal kivételt teszünk. Ma lenne a versenynaptárba visszatérő Holland Nagydíj, amelyre legutóbb 1985-ben került sor – Niki Lauda legutóbbi győzelme a listánkon a 49.

 

A Holland Nagydíj előtt a mclarenes Alain Prost és a ferraris Michele Alboreto egyaránt 50 ponttal állt a vb-pontverseny elején, míg Prost csapattársa, az 1984-es vb-t megnyerő Niki Lauda csupán öt ponttal a 12. helyen szerénykedett. Az osztrák a bajnoki cím megszerzésével elérte, amiért az 1980-as évek elején visszatért, 1985-ben már nemigen volt motivációja, ráadásul számos technikai hiba is hátráltatta. Hollandiában azonban nyerő helyzetbe került, és nem engedte ki a lehetőséget a kezéből.

A pénteki edzésnap után szombaton szakadt az eső, így az első nap eredményei alakították ki a rajtsorrendet. Nelson Piquet így szerezte meg a legendás Brabham-istálló utolsó pole pozícióját, míg Lauda a 10. rajtkockába került.

A száraz versenynapon Piquet szerencsés pole-ja hamar semmissé vált, ugyanis beragadt a rajtnál. Keke Rosberg állt az élre a Williamsszel, mögötte Ayrton Senna (Lotus), Teo Fabi (Toleman) és a két McLaren következett. Prost és Lauda átverekedte magát Fabin és a motorgondokkal küszködő Sennán, majd amikor Rosberg Williamse a 20. körben leállt, már az első két helyen haladtak a piros-fehér autók.

Az élmezőnyből elsőként Lauda cserélt kereket, majd amikor Prost bokszkiállását elrontotta a McLaren, az osztrák a csapattársa elé került.

Prostnak Sennát is meg kellett előznie, ami a 70 körös verseny 47. körében sikerült neki. A francia a veterán csapattárs nyomába eredt, de a McLarennél annak ellenére sem volt csapatutasítás, hogy Prost a vb-címért küzdött, Lauda pedig esélytelen volt az összetett elsőségre.

Viszont ez volt a háromszoros világbajnok utolsó igazi esélye a győzelemre, nem vehették el tőle a bokszból.

Prost az utolsó tíz körben mindent megpróbált, de Lauda a szűk pálya összes ívét sikeresen lezárta, kivédekezte a támadásokat, és megnyerte a versenyt. Utolsó győzelme (25. sikerével utolérte Jim Clarkot az örökranglistán) után a következő éra két emblematikus figurája, Prost és Senna „kísérte fel” a dobogóra.

A szűk zandvoorti pálya sok kritikát kapott, mert nem modernizálták, ami miatt 2020-ig vissza sem került a versenynaptárba. Az idén a koronavírus-járvány miatt nem lehet megrendezni a versenyt, így tovább kell várni a 31. Holland Nagydíjra.

A VERSENY ELSŐ FELEA VERSENY MÁSODIK FELE

30. HOLLAND NAGYDÍJ
1985. augusztus 25., Zandvoort
70 kör, a 16 futamos idény 11. versenye
1. rajtsor: Nelson Piquet (Brabham-BMW) és Keke Rosberg (Williams-Honda)
A dobogósok: 1. Niki Lauda (McLaren-TAG Porsche), 2. Alain Prost (McLaren-TAG Porsche), 3. Ayrton Senna (Lotus-Renault)
A versenyben vezettek:
Niki Lauda 37 kör (34–70.), Keke Rosberg 19 (1–19.), Alain Prost 14 (20–33.)

SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEI

13.: Jenson Button nyerte meg az első esős Magyar Nagydíjat

14.: Häkkinen és Schumacher párharcának ikonikus pillanata

15.: Senna parádés első kört futott, majd le is körözte Prostot

16.: Jim Clark körhátrányból állt az élre, de aztán jött az utolsó kör

EXTRA, 45.: Stirling Moss eltüntette az 50 lóerős hátrányt Monacóban

17.: Nigel Mansell óriási hajrája után 14 ezredmásodperc döntött

18.: Vettel hibája a Hamilton elleni harc végét jelentette – talán végleg

19.: Gilles Villeneuve utolsó győzelme az 1980-as évek mesterműve volt

20.: Vettel a sírból hozta vissza a világbajnoki címet Brazíliában

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik