F1: kilépéssel fenyeget a kiakadt Red Bull-tulajdonos

Vágólapra másolva!
2014.03.25. 06:45
null
Mateschitz amondó, vannak olyan körülmények, amik a Red Bullt kilépésre késztethetik (Fotó: Reuters)
A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz meglebegtette, hogy vállalata kiszállhat a Formula–1-ből, amennyiben nem lesz elégedett a sportágban végbemenő változásokkal. Az osztrák üzletember mindezt azzal összefüggésben mondta, hogy Formula–1-es csapatának pilótáját, Daniel Ricciardót az idénynyitó Ausztrál Nagydíjról kizárták, mert az autója a versenyen nem felelt meg az új szabályoknak.

A 2. helyen célba érő ausztrál eredményét azért törölték, mert az autójában az üzemanyag áramlásának mértéke többször is meghaladta a megengedett 100 kilogramm per órás sebességet. A Red Bull azonnal jelezte fellebbezési szándékát, és csütörtökön be is nyújtotta a hivatalos okmányokat, az ügyet április 14-én tárgyalják. Az osztrák Kuriernek interjút adó Mateschitzet megkérdezték arról a már korábban is hangoztatott kijelentéséről, hogy elképzelhető bizonyos körülmények között a Red Bull kilépése is a Formula–1-ből. Hogy mi kell ehhez?

„Ez a kérdés kevésbé gazdasági vetületű, sokkal inkább a sportszerűséggel és a politikai befolyással van összefüggésben. Ebben a kérdésben van egy világos határ, amit még el tudunk fogadni” – mondta Mateschitz, aki bővebben nem fejtette ki válaszát, de sejttette, hogy Ricciardo kizárását ezen túlinak érzi.

A nyilvánvaló nyomásgyakorlásnak még nagyobb hangsúlyt adva a Red Bull tulajdonosa élesen kritizálta az F1-ben életbe lépett változtatásokat, az üzemanyag-áramlás szigorú szabályozását és a turbómotorok hangját. „Abszurd, hogy egy kört másodpercekkel lassabban tesznek meg az autók, mint tavaly. A GP2 a költségvetés töredékével szinte hasonló versenyeket produkál, és majdnem olyan köridőket teljesítenek, mint az F1-ben” – mondta Mateschitz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik