B. L. 2020.05.26 15:28 Frissítve: 2020.05.26 15:35

F1: a miniszterelnök kérése segítheti a Brit Nagydíj ügyét

A motosport.com értesülése szerint az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson reagált az Formula–1-et a karanténkivételek közé tenni vágyók lobbizására, és azt kéri minisztereitől, segítsék elő a Brit Nagydíj megrendezésének lehetőségét.

Az előző idény szenzációs Verstappen–Leclerc csatát hozott Silverstone-ban (Fotó: AFP)

 

Az oldal a The Times hétfő esti cikkére hivatkozva arról számolt be, hogy Johnson elkötelezett amellett, hogy segítse a tervezett két silverstone-i futam megrendezését, és útjára indította a folyamatot. A forrás szerint erről a témáról egy múlt heti kabinetülésen tárgyaltak a felek.

Az indoklás a brit motorsportipar támogatása, míg az F1 jelezte a 2020-as idény életben tartásának fontosságát.

A korábbi hírek szerint június 8-án lép érvénybe a brit kormány szigorú szabályozása, miszerint az Egyesült Királyság területére belépőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk, ez pedig veszélybe sodorta a két futam megrendezését. Ez alól mentességet élveznek az alapvető fontosságúnak ítélt munkakörök, mint például a tehergépjármű-vezetők és a koronavírus legyőzésével foglalkozó szakemberek tevékenységei.

Ez nem terjedne ki a nemzetközi sportversenyekre, ugyanakkor a kormány célja a helyi sportvilág újjáindítása. A források szerint a kormány aggodalmát fejezte ki, hogy nyomással kerülhet szembe más üzletek és vállalkozások részéről, amelyek nem kaptak külön engedélyt.

Ugyanakkor egy kapu nyitva áll, mivel három hét után felülvizsgálják a rendszert, és további kivételeket alkalmazhatnak – erre június 29. körül kerülhet sor.

Ez amellett, hogy engedélyezné a Ferrari, az Alfa Romeo, az AlphaTauri és a kontinensről érkező versenyági szereplők Brit Nagydíjra érkezését, a helyi csapatok utazását is megkönnyítené a versenyek között.

Az F1 egyik szóvivője a motosport.com-nak elmondta, továbbra is nagy reményeik vannak arra, hogy megoldás születik.

„Konstruktívan dolgozunk a kormánnyal az idény biztonságos újjáindításán, a tárgyalások pedig folyamatban vannak.”

Az F1 vezetői optimisták, hogy a motorsportok bekerülnek a kivételek közé, de a június végi határidő megnehezítheti a július 26-ra és augusztus 2-ra kiírt silverstone-i futamok megrendezését, ami miatt Magyarország és Németország jöhet szóba ezekre a hétvégékre.

Egy korai megerősítése a mentességnek lehetővé tenné, hogy az eredeti időpontban rendezzék meg a brit versenyeket, de a pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle szerint akkor sem lenne probléma, ha el kellene tolni ezeket augusztus későbbi részeire.

„Megvannak az eredeti időpontok is, ha június közepén-végén lennének versenyek, de van egy bizonyos szintű rugalmasságunk arra, ha augusztus során kellene ezeket megrendezni végül. Nem hiszem, hogy problémát jelentene az F1-futamok időpontjának kiválasztásával. A kormány zöld jelzésére várunk, ez pedig időbe telik.”

2020.07.02 15:46:13

F1 H. L.

A bevezetett szabályok nemcsak az idei nagydíjak képét, a 2022-es formát is meghatározhatják.

2020.06.03 16:03:34

F1 SZALAY ATTILA (Képes Sport)

„Megvan bennem az akaraterő, hogy átjussak a falon, aminek fejjel rohantam neki.”

2020.05.12 20:26:37

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Már nem megváltóként, csupán megtűrt emberként tekintenek rá.

2020.05.09 14:17:03

F1 ZSOLDOS BARNA

NSOktatás, 1. RÉSZ. Böngéssze át velünk a 2020-as F1-es sportszabályzat legérdekesebb, legmeghökkentőbb részeit.

2020.05.06 07:26:33

F1 TÓTH ANITA

Megújul a Hungaroring, felépül a MotoGP-pálya, ideális esetben tíz éven belül lehet versenyzőnk az F1-ben.