F1: a járvány miatt veszélybe került a Belga Nagydíj megrendezése

Vágólapra másolva!
2020.04.15. 20:47
null
Nézők szinte biztosan nem lesznek a belga versenyen (Fotó: AFP)
A belga törvényhozás szerdán úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítja az országban tartandó tömegrendezvények tiltását egészen augusztus 31-ig. Mindez igencsak rosszul érinti a Formula–1-es Belga Nagydíjat, amelyet az eredeti – még érvényben lévő – menetrend szerint egy nappal a határidő letelte előtt rendeznének.

A belga törvénykezés döntése igencsak érzékenyen érinti a Belga Nagydíj szervezőit, hiszen a versenyhétvége az utóbbi években rendszeresen 250 000 nézőt vonz, telt házzal fut, elsősorban a szomszédos Hollandiából Max Verstappennek szurkoló „oranjének” köszönhetően.

A belga kormány mai döntése értelmében egyelőre még az sem biztos, hogy magát a futamot meg lehet-e egyáltalán rendezni, hiszen több száz szerelő, mérnök, kiszolgáló személyzet érkezik a futamok helyszínére, hogy a futamot rendben megtarthassák.

A Formula–1-es idényt március közepén Ausztráliában kezdték volna a csapatok, ám a koronavírus-járvány miatt a verseny elmaradt, s később az idény első kilenc futamát elhalasztották. A jelenlegi állás szerint az idény június 28-án a Francia Nagydíjjal rajtolna el, s több helyszínen is fontolgatják, hogy zárt kapuk mögött rendezzenek versenyt – legutóbb például az osztrák kormány jelezte, nincs baja, ha nézők nélkül rendezik meg az idei versenyt Spielbergben.

„Ha egyszer már tudjuk, hogy elkezdhetünk versenyezni, szerintem elképzelhető, hogy akár két vagy három Grand Prix-t is megrendezhetünk egy hónapban. Ha július, augusztus körül tudunk kezdeni és decemberig tartana az idény, akkor lenne öt-hat hónapunk. Ha ezt megszorozzuk hárommal, már meg is van az idényre tizenöt-tizennyolc futam” – mondta még a múlt héten az FIA elnöke, Jean Todt a pótlás lehetőségéről a motorsport.com oldalnak, ám akkor még nem lehetett tudni arról, hogy veszélybe kerül a Belga Nagydíj megrendezése.

Jelenleg az eredeti versenynaptár szerint mindössze négy helyszínen kerülne sor az eredeti időpontban a versenyekre augusztus 31. előtt: Franciaországban, Ausztriában, Angliában és Magyarországon, ugyanakkor azt már korábban közölte az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, hogy ha egyszer újraindul a versenyzés, biztosan lesznek változások a naptárban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik