nemzetisport.hu 2020.07.11 15:56 Frissítve: 2020.07.11 16:31

F1: a Hungaroring reagált a briteket érintő szabályokra

Alig egy héttel a Magyar Nagydíj hétvégéjének kezdete előtt jelentek meg a nemzetközi sajtóban olyan hírek, hogy akár veszélybe kerülhet az idény harmadik fordulója, a magyar kormány ugyanis szigorú szabályokat hozott a Formula–1 mezőnyére és annak főként brit tagjaira vonatkozóan. A hírekre a Hungaroring vezetősége is reagált.

Idén a Magyar Nagydíjat is rendhagyó módon rendezik meg (Fotó: AFP)

 

A 2020-as idény harmadik fordulójaként látogat el a mezőny Mogyoródra július 17. és 19. között. A koronavírus-járvány miatt azonban szigorú szabályok vannak érvényben az összes F1-es helyszínen, Magyarországon pedig a kormány külön óvintézkedésekre hívta fel a figyelmet a mezőny egy jelentős része számára.

A szabályok értelmében ugyanis a Nagy-Britanniából vagy más, nem az Európai Unió tagállamai közé tartozó országból származó és/vagy ott élő versenyzők, valamint csapattagok kizárólag a Hungaroringen vagy a szállásukon tartózkodhatnak a versenyhétvége alatt – amennyiben elhagyják az egyiket, az utuk csak a másik helyszínre vezethet.

Ennek értelmében nem látogathatják például a helyi éttermeket és a tömegközlekedési, illetve taxiszolgáltatásokat sem vehetik igénybe. Amennyiben megszegik a szabályokat, 15 000 eurós pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel nézhetnek szembe. Az F1-es csapatok közül a Ferrarit, az Alpha Taurit és az Alfa Romeót leszámítva az összes istállónak Angliában van a főhadiszállása, így igen sok embert érintenek ezek az óvintézkedések.

Természetesen a témában megkérdeztük a Hungaroringet is, amelytől a következő választ kaptuk:

„Célegyenesébe érkezett a felkészülés, gőzerővel zajlanak az előkészületek a 35. Formula 1 Aramco Magyar Nagydíj előtt, amellyel kapcsolatban a Hungaroring kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a Formula 1-es utazó karaván tagjai a lehető legkevesebbet érezzenek meg a jelenleg az egész világon fennálló, folyamatosan változó járványügyi helyzet nehézségeiből, és csak a sikeres hungaroringi versenyhétvégére kelljen koncentrálniuk. Kollégáink folyamatosan egyeztetnek annak érdekében, hogy a Magyar Nagydíjra utazók zökkenőmentesen érkezhessenek meg hazánkba, és sokan közülük – köztük természetesen britek is –, már itt is vannak, sőt, napok óta dolgoznak a Hungaroring területén. Egyenként mindenki bejutását követjük, tudjuk, hogy mikor és milyen útvonalon érkeznek meg hazánkba a résztvevők.

Való igaz ugyanakkor, hogy a magyar törvények értelmében a nem EU-tagállamok állampolgárai és a brit állampolgárok a magyarországi tartózkodásuk idejére járványügyi megfigyelés alá kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a repülőtér és a szálláshelyük, valamint a szálláshelyük és a munkavégzésük helye (vagyis a Hungaroring) között közlekedhetnek, továbbá hazautazás céljából a lehető legrövidebb útvonalon a határátlépési pontig. Ezen felül mindenki köteles betartani a FIA COVID-19 magatartási szabályzatban előírtakat.

A rendezői szerződés egyeztetésekor a kiindulópont a Nemzetközi Automobil-szövetség és a FOM oldaláról is az volt, hogy a lehető legszigorúbb szabályozásokat hozzák annak érdekében, hogy a világjárvány ellenére biztonságban tudják a Formula–1-es mezőnyt a versenyek idején. Ennek érdekében hozták azokat a szabályokat, amelyek szerint a csapatok tagjait külön szobákban, elzárt szinteken szállásolják el, és a csapattagok kizárólag a szálloda és a versenypálya között mozoghatnak. Ennél semmivel sem szigorúbb a Magyar Állam szabályozása.

A jelenlegi, folyamatosan változó járványügyi helyzetben az F1 csapatainak minden helyszínen be kell tartaniuk az adott ország előírásait annak érdekében, hogy a 2020-as világbajnoki sorozatot sikerrel megrendezhessék. A Hungaroring csapata továbbra is gőzerővel dolgozik azon, hogy az adott körülmények ellenére az előző évekhez hasonlóan sikeres és versenyzőbarát nagydíjat rendezzen.”

2020.08.11 20:32:47

F1 MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Tökéletesen működő vállalkozást építettek fel Verstappen köré, és nem tűnik utópisztikusnak a felvetés, hogy egyszer ő lesz minden idők legjobban kereső holland sportolója.

2020.08.09 12:33:53

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A Red Bull versenyzője hatalmas győzelmet aratott a Mercedes párosa előtt A 70. Évforduló Nagydíján.

2020.08.08 13:56:19

F1 H. L.

A finn 63 ezreddel előzte meg a britet • Verstappen a keményen rajtolhat • Vettel már a Q2-ben kiesett.

2020.08.08 10:29:29

F1 H. L.

Hamilton előnye 163 ezred Bottas előtt, a negyedik Hülkenberg lett, míg Verstappen a 7. helyen zárt.

2020.08.07 14:55:18

F1 H. L.

Először Vettel Ferrarija, majd az egyik Alfa Romeo adta meg magát • Ricciardo a harmadik lett Silverstone-ban.