MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2020.02.12 23:43 Frissítve: 2020.02.13 00:42

COVID-19 – Malonyai Péter jegyzete

 

Hogy nagy a baj, eddig is sejthető volt, ám most már biztosak lehetünk benne: a koronavírus (COVID-19) beférkőzött azok tudatába is, akiket általában nemigen érdekel az emberi oldal, hiszen van az a pénz...

Aktuálisan a Formula–1 Kínai Nagydíjának elhalasztása a bizonyíték. Perdöntő. Elegendő, ha csak visszalapozzuk az autós világcirkuszban részes országok esztendőről esztendőre közzétett statisztikáit arról, mekkora haszonnal jár egy-egy hétvége, s máris látjuk, hol tartunk.

És ez csak a leglátványosabb argumentum, legalábbis a sport oldaláról. Persze, lévén szó egészségről, járványról, miközben a megelőzésre, megfékezésre nincs hiteles, egyedül üdvözítő módi, a helyzet enyhén szólva is veszélyes. Nem véletlen, hogy a márciusi győri női kézilabda olimpiai kvalifikációs tornára Kazahsztánnak kell beugrania Kína helyett, ahonnan száműztek jó néhány versenyt. Mondanám, hogy jobb félni, mint megijedni, de egyrészt – ez régi mániám – a félelemnél nincs rosszabb, másrészt pedig eléggé megijedt a világ a Kínából (is) érkező hírek, adatok kapcsán.

 
Bejelentette az FIA, hogy elhalasztják a Kínai Nagydíjat – hivatalos

Kapaszkodunk a különféle jóslatokba, van, amelyik szerint március végére lecseng a járvány, más elképzelés szerint csak a nyáron. Amikor ugyebár olimpiát rendez Tokió, és...

Képtelenség folytatni, egyrészt a játékok megnyitója még odébb van, másrészt a járvány már csak olyan, hogy egyik napról a másikra változhat a helyzet. Egyelőre abban biztosak lehetünk, hogy a rendezők a rájuk jellemző alapossággal járnak el, az pedig hivatalos, hogy a NOB még csak nem is gondol arra, hogy elmaradjon a nyári olimpia.

Egyetértek azokkal a szintén hivatalos állásfoglalásokkal, amelyek szerint a legnagyobb veszélyt az esetleges pánik jelenti, ám aligha véletlen, hogy a rémület egyáltalán szóba került. Már csak azért is, mert még a leghozzáértőbbek sem tudják, mitől ennyire ragályos a koronavírus okozta betegség. Az pedig több mint tanulságos, hogy az áldozatok között van Li Ven-liang, a szemorvos, aki még december végén az elsők között próbálta meg figyelmeztetni kollégáit a járvány veszélyére, ám nem járt sikerrel, olyannyira, hogy a hatóságok rémhírterjesztés miatt előállították.

Szerencse, hogy nem népmesét írok, mert akkor illene tanulsággal szolgálnom, az ugyanis nem új, hogy nincs az a pénz, amely képes szembeszállni a természettel, majdnem azt mondtam, a sorssal.

De tudják mit, mondom. Tőlem ennyi telik.

2020.03.22 22:38:18

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. A hivatalos F1-es online versenyt olyan televíziós társaságok is élőben sugározták, mint a brit Sky Sports.

2020.03.09 18:45:32

F1 ZSOLDOS BARNA

Az 1997-es világbajnok háromcsapatos vb-harcot remél, és kínosnak tartja volt istállója vergődését.

2020.02.27 20:09:06

F1 H. L.

A holland 1 tizedet kapott az egy keverékkel keményebb gumikon • Leclerc 181 kört futott.

2020.02.26 18:46:31

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A címvédő istállónál közel sem a tervek szerint alakult a téli tesztidény utolsó előtti napja.

2020.02.25 19:32:16

F1 H. L.

Az utolsó pillanatokban Verstappen és Kvjat alatt egyszerre állt le az autó a harmadik szektorban.