Bahrein a csúcs, Belgium a mélypont a Merci eddigi vb-csatájában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.19. 09:02
null
Rosberg fele annyi győzelmet aratott, mint Hamilton, de az utolsó futam előtt még van esélye a vb-cím megszerzésére
A hét végi Abu-dzabi Nagydíjjal véget ér a Formula–1 2014-es idénye, a 19. versenyen eldől, hogy az idényt uraló Mercedes-istálló pilótái közül a vb-pontversenyt vezető Lewis Hamilton vagy csapattársa, a legutóbbi futamot megnyerő Nico Rosberg lesz-e a világbajnok. Az eddigi 18 futamból csak három olyan volt, amelyen nem Hamiltont vagy Rosberget intették le elsőként. Az idényzáró önmagában is sok meglepetést tartogathat, előtte nézzük meg, hogy jutottunk el idáig, azaz hogyan lett 18 verseny után 17 pont a különbség? Arra viszont nem tudunk még válaszolni, ki lesz az az egy, aki nevet a végén.

 

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1. Lewis Hamilton101515334
2. Nico Rosberg51516317

Ausztrál Nagydíj – Hamilton első műszaki hibája után 25–0 Rosbergnek
Az idénynyitón rögtön nagy előnybe került Rosberg, mivel Hamilton a pole megszerzése ellenére is kénytelen volt feladni a futamot technikai hiba miatt, így a német, aki kényelmesen megnyerte a versenyt, rögvest 25 pontos előnyben volt csapattársával szemben.
Rosberg: 1. hely (3. rajthely). Hamilton: kiesett (1.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 25–0

Malajziai Nagydíj – Kezdetét vette Hamilton első sikersorozata
Malajziában kezdetét vette Hamilton négy versenyből álló győzelmi sorozata. A brit magabiztosan nyerte meg az időmérőt, majd a futamot is – mindkét esetben Rosberg lett a 2. –, így 7 pontot faragott hátrányán, és már csak 18 pontra volt a némettől.
Hamilton: 1. (1.). Rosberg: 2. (3.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 42–25

Bahreini Nagydíj – A Mercedes-belharc csúcsa, méghozzá a jó értelemben
Hiába nyerte meg Rosberg az időmérőt, Hamilton már a rajtnál megelőzte, és végül be is húzta a győzelmet. A német szinte végig támadta csapattársát, többször is megpróbálta megelőzni Hamiltont, volt, hogy előrébb is került, de az angol minden támadást visszavert. Hamilton megint csak 7 pontot tudott hozni Rosbergen.
Hamilton: 1. (2.). Rosberg: 2. (1.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 61–50

Kínai Nagydíj – Sima Hamilton-győzelem, de Rosberg ismét 2.
Hamilton dominanciája Kínában sem lankadt, rajt–cél győzelmet aratva kerekedett felül ismét csapattársán, akit másodikként intettek le, így az angol mindössze 4 pontos hátránnyal várta a vb európai szakaszának kezdetét.
Hamilton: 1. (1.). Rosberg: 2. (4.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 79–75

Spanyol Nagydíj – Az angol engedély nélkül tekerte fel a motorját, a vb élére állt
A pole pozíció megszerzése után Hamilton a rajtnál is maga mögött tudta tartani Rosberget, aki azonban a futam végén erősen támadta, de ez sem volt elég ahhoz, hogy elmenjen mellette. Utóbb kiderült, Hamilton a csapat utasítása ellenére a motor legerősebb üzemmódjában védekezett a hajrában, míg Rosberg engedelmeskedett, és visszavett a lóerőkből. Az angol győzelme azt jelentette, hogy 3 ponttal átvette a vezetést a világbajnoki tabellán.
Hamilton: 1. (1.). Rosberg: 2. (2.). A vb állása: Hamilton–Rosberg 100–97

Rosberg monacói manővere – ha szándékos volt, ha nem – rosszul jött ki Hamiltonnál
Rosberg monacói manővere – ha szándékos volt, ha nem – rosszul jött ki Hamiltonnál

Monacói Nagydíj – Győzelmet ért Rosberg vitatott manővere az időmérőn
Monacóban fordult a kocka, véget ért Hamilton diadalmenete. A szezon egyik legvitatottabb esete által ugyanis az időmérőn Rosberg szerezte meg a pole-t. Történt, hogy a harmadik szakaszban – miután Rosberg futott egy első helyet érő kört – Hamilton gyors köre alatt a német kicsúszott a bukótérbe, ezzel sárga zászlót idézett elő, így a brit kénytelen volt a szabályok értelmében a pálya azon szakaszán lelassítani. Nem tudta befejezni a gyors körét, így végül be kellett érnie a 2. rajtkockával. A futamon jó versenyt futott a gyakorlatilag hazai pályán menő Rosberg, és habár Hamilton próbált nem leszakadni tőle, a futam végén problémák adódtak a látásával, így már nem a győzelemért ment, hanem próbálta maga mögött tartani a hozzá rohamosan közeledő Daniel Ricciardót. Ez végül sikerült is, így a Mercedes újabb kettős győzelmet aratott, ám ezúttal Rosberg, Hamilton sorrendben, ami azt jelentette, hogy a német visszavette a vezetést a bajnokságban.
Rosberg: 1. (1.). Hamilton: 2. (2.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 122–118

AZ IDEI 18 VERSENYBŐL 14 EREDMÉNYE HAMILTONNAK KEDVEZNE ABU-DZABIBAN
Az idei 18 versenyből 14 zárult olyan eredménnyel, amelynek megismétlődése esetén Hamilton lenne a világbajnok Abu-Dzabiban. Az angol háromszor kiesett, emellett Németországban harmadik lett úgy, hogy Rosberg nyert. Ez az egyetlen idei eredmény, amely Abu-Dzabiban a pontok duplázása miatt okozná Rosberg vb-elsőségét.
Hamilton az idén 10 futamot nyert meg, Rosberg ötöt. Mindketten 15-ször álltak dobogón, csak Rosberg ért célba úgy, hogy nem állhatott fel a pódiumra (a Magyar Nagydíjon lett 4.). Az élen töltött köröket tekintve Rosberg áll jobban, 482–455 a javára – érdekesség, hogy a második helyen is ő volt többször, 336 körben a 331-gyel szemben.
Hamilton és Rosberg 2-2 futamot adott fel műszaki hiba miatt. Az angol harmadik kiesését Belgiumban a két versenyző koccanása, illetve az autóján azt követően keletkező károk okozták. Hamilton mindkét futamot megnyerte, amelyen Rosberg kiesett, a német mérlege ebben a tekintetben egy a háromból.

Kanadai Nagydíj – Újabb műszaki hibák, Rosberg célba ért, Hamilton nem
A Kanadai Nagydíjon kisebb meglepetésre – Hamiltonnak mindig is kedvezett a montreali pálya, első győzelmét is itt aratta – Rosberg szerezte meg az első rajthelyet, és a brit a futamon ezután sem bírt csapattársa elé kerülni. De mire a Mercedesek már több mint 20 másodperces előnyt autóztak ki a mezőny többi tagjával szemben, jött a Hamilton számára sokkoló csapatüzenet: gondok vannak a fékkel, ezért vissza kell vennie. Nem sokkal később Rosberg is megkapta ugyanezt az üzenetet, csakhogy míg ő be tudta fejezni a futamot, Hamilton kénytelen volt visszatérni a boxba, és feladni a versenyt. Rosberg a súlyos gondokkal küzdő Mercedesszel is tartani tudta magát, a győzelemről azonban le kellett mondania, a 68. körben ugyanis megelőzte Ricciardo. A német számára a célba érés felért egy győzelemmel, mert a 2. helyet jelentő 18 ponttal is 22-re növelte előnyét Hamiltonnal szemben.
Rosberg: 2. (1.). Hamilton: kiesett (2.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 140–118

Osztrák Nagydíj – Kiszorultak az első rajtsorból, de kettős győzelmet arattak
A Red Bull Ringen először fordult elő a szezon során, hogy nem valamelyik Mercedes-pilóta szerezte meg a pole pozíciót. Rosberg a 3. rajtkockát szerezte meg a két Williams mögött, de még így is sokkal jobb helyzetben volt, mint csapattársa, aki csak a 9. helyről indulhatott. Hamilton a rossz időmérő ellenére az első kör végére már közvetlenül csapattársa mögött állt a 4. helyen. A pole-ból induló Felipe Massa 13 körig tartotta az első helyet, Rosberg a futam harmadánál az élre állt, és végül meg is szerezte a győzelmet Hamilton előtt.
Rosberg: 1. (3.). Hamilton: 2. (9.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 165–136

Brit Nagydíj – A technika ördöge ezúttal Rosberget rántotta magával a mélybe
Angliában a pole pozíció megszerzése sem volt elegendő Rosbergnek a jó eredmény eléréséhez. A német több mint másfél másodperces előnnyel nyerte meg az időmérőt Sebastian Vettel előtt, a hazai pályán versenyző Hamilton számára viszont ismét nem sikerült jól a kvalifikáció, az elálló esőben rosszul mérte fel a körülményeket, az utolsó mért körében túl korán elvette a gázt, és csak hatodik lett. Rosbergnek már a futam első felében szóltak, hogy problémák vannak a váltójával, és a végzet fél távnál utol is érte, technikai probléma miatt megállt az autója. Ezzel a második helyen autózó Hamilton ölébe hullott a vezető pozíció, amivel a brit megszerezte idei 5. győzelmét, és Rosberg 29 pontos előnyét négyre olvasztotta.
Hamilton: 1. (6.). Rosberg: kiesett (1.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 165–161

Német Nagydíj – Fékhiba az időmérőn, bravúros 3. hely Hamiltontól
Hockenheimben a kvalifikáció – már zsinórban harmadszor – ismét rosszul sült el Hamilton számára, de ekkor járt a legrosszabbul: még az első szakaszban nagy sebességgel a falnak csapódott (később kiderült, a fékekkel gyűlt meg a baja). Emiatt kénytelen volt a mezőny végéről rajtolni, de nagyszerű teljesítményt nyújtva egészen a 3. helyig tört előre. Rosbergnek nagyszerű hétvégéje volt hazai pályán, a futamot magabiztosan nyerte meg.
Rosberg: 1. (1.). Hamilton: 3. (20.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 190–176

Magyar Nagydíj – Rosberg a pole-ból negyedik, Hamilton a boxból harmadik
A Magyar Nagydíjon is nehéz helyzetbe került Hamilton az időmérő alatt. Annak ellenére, hogy a Hungaroringen aratott négy győzelmével a pálya specialistájának számít, rögtön a kvalifikáció elején leégett az autója. A súlyos probléma miatt a brit csak a boxból rajtolt a másnapi futamon, s már az első körben kicsúszott, de tovább tudott menni. Rosberg jól jött el a rajtnál a hatalmas előnnyel megszerzett pole-ból, a verseny elején körönként 1.5-2 másodperccel növelte előnyét a mezőny többi tagjához képest. A Marcus Ericsson balesete miatt érkező safety car azonban annyira rosszul jött a németnek, hogy Hamilton mögé került, és a stratégiai csatából is a brit jött ki jobban: szép versenyt futva, a boxutcából indulva jött fel egészen a dobogóig, maga mögött tartva Rosberget, aki csak negyedik lett. A két mercedeses viszonyát tovább rontotta, hogy az egy kerékcserével többet beiktató Rosberget Hamilton a csapat utasítására sem engedte el a futam közben, így a harc a pályán és azon kívül is folytatódott köztük.
Hamilton: 3. (a boxból rajtolt). Rosberg: 4. (1.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 202–191

A 6. ABU-DZABI NAGYDÍJ PROGRAMJA
PÉNTEK
10.00–11.30: 1. szabadedzés
14.00–15.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny (71 kör, 305.909 km) rajtja
Magyar idő szerint. Az NSO mindegyik edzésről élő szöveges tudósítással számol be.

Belga Nagydíj – Rosberg izmozását vallomás követte
A legendás Spa-Francorchamps-ban súlyosbodott a helyzet. Az időmérőn a Mercedesek a Kanadai Nagydíj óta először kisajátították az első rajtsort, de a 2. kör az év egyik legnagyobb botrányát hozta. Hamilton a rajtnál elment csapattársa mellett, Rosberg azonban nem hagyta ennyiben a helyzetet; megpróbált visszatámadni, a két autó a 2. kör elején összeért, és a német első szárnyával defektet okozott Hamilton bal hátsó gumiján, így a brit gyakorlatilag három keréken próbált eljutni a boxig. Természetesen sok időt veszített a szezon leghosszabb pályáján, és bár utána próbált előrejönni, később sikerült meggyőznie csapatát, hogy nincs értelme tovább vezetnie, inkább spórolniuk kellene az erőforrással, így kiállt a versenyből. A futamot a Magyar GP után duplázó Ricciardo nyerte meg, az idén már harmadszor diadalmaskodva. Mögötte jött Rosberg, aki ezzel 18 pontot hozott nullázó csapattársán, aki természetesen nem törődött bele abba, hogy a német miatt kellett feladnia a versenyt. Hamilton a futam utáni csapatmegbeszélést követően a sajtó tudtára adta, hogy Rosberg bevallotta, szándékosan ment bele az elkerülhető koccanásba, így vágva ki a gumiját. A csapat vezetői felháborodtak, de nem került nyilvánosságra, milyen büntetést kapott Nico.
Rosberg: 2. (1.). Hamilton: kiesett (2.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 220–191

Belgiumban csúcsosodott ki Rosberg és Hamilton színfalak mögött dúló párharca
Belgiumban csúcsosodott ki Rosberg és Hamilton színfalak mögött dúló párharca

Olasz Nagydíj – Rosberg hibái után Hamilton ismét győzött
Monzában a Spában történtek miatt feszültebb volt a légkör a Mercedes garázsában, mint valaha. Hamilton megnyerte az időmérőt, de a rossz rajtja után visszaesett a 4. helyre. Rosberg hosszú ideig maga mögött tudta tartani csapattársát – aki közben megelőzte az előtte autózó Kevin Magnussen, Massa párost –, ám kétszer is hibázott a célegyenes végi kanyarban, a második alkalmat pedig Hamilton ki is használta, el tudott menni a német mellett. Persze sokan megkérdőjelezték a futam után, hogy valójában nem direkt hibázott-e a 2. helyen befutó Rosberg, és esetleg így büntette őt csapata a Belgiumban történtek miatt. Hamilton végül a rossz kezdet ellenére simán nyert, és 22 pontra csökkentette hátrányát.
Hamilton: 1. (1.). Rosberg: 2. (2.). A vb állása: Rosberg–Hamilton 238–216

Szingapúri Nagydíj – Kenőcs vetett véget Rosberg futamának, újra Hamilton a vb élén
Ezzel véget ért a szezon európai szakasza – kivéve az októberben rendezett Orosz Nagydíjat –, a mezőny pedig Szingapúrban folytatta a száguldást. Az időmérőt ismét Hamilton nyerte meg, Rosberg nem sokkal maradt el tőle, így nagy csatát tartogathatott volna a futam. Rosbergnek azonban már a felvezető kör előtt szóltak, hogy technikai problémák léphetnek fel, a végzet pedig utol is érte a németet, aki a rajtrácson maradt a felvezető kör megkezdésekor. A boxutcából indult, de hiába küzdött, az elektronikus rendszer használhatatlanná vált, így nem tudta előrébb verekedni magát, és az első kerékcsere után – ahol kuplung nélkül, az emelőről ledobva kellett volna elindulnia –, fel is adta a futamot. Mint kiderült, egy, a versenyhétvége előtt használt tisztítókenőcs tette tönkre a kábeleket a kormányában. Hamilton senkitől sem zavartatva nyerte meg a versenyt, és Monaco óta először, ismét vezette a bajnokságot.
Hamilton: 1. (1.). Rosberg: kiesett (2., a boxból rajtolt). A vb állása: Hamilton–Rosberg 241–238

KI MIKOR LESZ VILÁGBAJNOK?
Sokszor leírtuk már mi is, hogy Lewis Hamiltonnak Nico Rosberg győzelme esetén a 2. helyen kell célba érnie Abu-Dzabiban ahhoz, hogy világbajnok legyen. Ám a teljesség kedvéért álljanak itt a további variációk a dupla pontos idényzáróra!
Abu-Dzabiban a győztes 50, a második helyezett 36, a harmadik 30, a negyedik 24, az ötödik 20, a hatodik 16, a hetedik 12, a nyolcadik 8, a kilencedik 4, a tizedik 2 pontot kap.
Lewis Hamilton világbajnok lesz, ha Abu-Dzabiban...
...több pontot szerez, mint Rosberg.
...Rosberg legfeljebb a hatodik.
...Rosberg nyer, ő pedig a 2. helyen ér célba.
...Rosberg 2. lesz, ő pedig befér az első ötbe.
...Rosberg a 3. helyen ér célba, Hamilton pedig legalább 6.
...Rosberget negyedikként intik le, az angol pedig nem rosszabb nyolcadiknál.
...Rosberg 5., Hamilton pedig négy pontot szerez, azaz legalább 9. lesz.
...egyikük sem ér célba pontszerző helyen.
Nico Rosberg a világbajnok, ha...
...nyer, Hamilton pedig legfeljebb 3.
...2. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 6.
...3., Hamilton pedig nem fér be az első hatba.
...4., miközben csapattársa kiszorul az első nyolcból.
...5., és Hamilton csak két pontot szerez.

Japán Nagydíj – Hamilton a pályán előzött, Bianchi balesete miatt másodlagos volt az eredmény
Hamilton 3 pontos előnnyel érkezett Japánba, ahol alulmaradt az időmérőn, Rosberg szerezte meg a pole pozíciót. A brit kitartóan üldözte csapattársát, s végül a 29. körben remek manőverrel átvette a vezetést, majd meg is nyerte a Jules Bianchi balesete miatt 9 körrel a kiírt körszám előtt leintett kaotikus futamot. Hamilton győzelmével növelte előnyét, már 10 ponttal vezetett Rosberg előtt a bajnoki tabellán.
Hamilton: 1. (2.). Rosberg: 2. (1.). A vb állása: Hamilton–Rosberg 266–256

Orosz Nagydíj – A vakmerő rajton úszott el Rosberg győzelme, a mezőny végéről lett 2.
A mezőny rossz hangulatban érkezett meg az első Formula–1-es Orosz Nagydíjra. Hamilton megnyerte a kvalifikációt Szocsiban, az első kanyarban azonban Rosberg kis híján megelőzte, de a német túl nagyot fékezett, kénytelen volt már az első kör után kiállni kereket cserélni. Nicónak a mezőny végéről kellett felverekednie magát, és ezt meg is tette az első kör végén megkapott gumikon, de Hamiltont már nem volt esélye utolérni, így a brit megnyerte a futamot, és 17 pontra növelte előnyét. A konstruktőrök bajnoksága már itt eldőlt, a Mercedes akkora előnyt szerzett a többi csapattal szemben, amit már nem lehetett behozni a hátralévő három versenyen.
Hamilton: 1. (1.). Rosberg: 2. (2.). A vb állása: Hamilton–Rosberg 291–274

Amerikai Nagydíj – A német ismét megroppant csapattársa nyomása alatt
Austinban Rosberg indulhatott az első helyről, az időmérőn közel 4 tizedes előnnyel győzte le csapattársát. Hamilton azonban a 24. körben megelőzte a németet, aki elmondása szerint rossz gombot nyomott a kormányon, miközben a brit támadta. Hamilton így ismét csapattársa előtt tudta megnyerni a futamot, előnye 24 pontra nőtt az összetettben. A két versenyző között a pályán kívül normalizálódni látszott a helyzet.
Hamilton: 1. (2.). Rosberg: 2. (1.). A vb állása: Hamilton–Rosberg 316–292

Brazil Nagydíj – Hamilton megszerezte az első kötelező második helyezést
Brazíliába érkezve Hamilton kicsit hátradőlhetett, hiszen tudta, hogy már nem feltétlenül kell a győzelemért harcolnia, hiszen ha Rosberg meg is nyeri a hátralévő két futamot, ő két 2. helyezéssel is világbajnok. Rosberg megszerezte az első rajthelyet az időmérőn – és ezzel az idén először kiosztott trófeát a legtöbb pole pozícióért –, majd az egész futamon magabiztosan vezetve a kockás zászló is neki lengett először. Hamilton próbálta őt megelőzni, de miután megpördült a második kerékcseréje előtt, több mint hét másodperces hátrányt kellett ledolgoznia. Noha a futam végén Rosberg hosszú körökön keresztül kénytelen volt védekezni, a német meg tudta tartani az első helyet, így 7 pontot hozott csapattársán a bajnoki címért folyó csatában, amely az utolsó versenyen, az Abu Double-on dől el.
Rosberg: 1. (1.). Hamilton: 2. (2.). A vb állása: Hamilton–Rosberg 334–317

 

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1. Lewis Hamilton101515334
2. Nico Rosberg51516317
3. Daniel Ricciardo3815214
4. Sebastian Vettel415159
5. Fernando Alonso216157
6. Valtteri Bottas516156
7. Jenson Button112106
8. Felipe Massa210 98
9. Nico Hülkenberg14 80
10. Kevin Magnussen112 55
11. Kimi Räikkönen12 53
12. Sergio Pérez111 47
13. Jean-Éric Vergne7 22
14. Romain Grosjean2 8
15. Danyiil Kvjat5 8
16. Pastor Maldonado1 2
16. Jules Bianchi1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes651 – már világbajnok
2. Red Bull-Renault373
3. Williams-Mercedes254
4. Ferrari210
5. McLaren-Mercedes161
6. Force India-Mercedes127
7. Toro Rosso-Renault 30
8. Lotus-Renault 10
9. Marussia-Ferrari 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik