Az FIA szerint nincs ügy, Vettel szabályosan előzött

Vágólapra másolva!
2012.11.29. 12:23
null
Sebastian Vettel megkönnyebbülhet, Fernando Alonso az utolsó reménysugarat is elvesztette (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Automobil-szövetség csütörtökön közölte, nincs mit vizsgálnia a Brazil Nagydíjat követően. Az FIA azután adta ki a közleményt, hogy a Ferrari délelőtt megkereste, vizsgálja meg Sebastian Vettel Jean-Éric Vergne-nyel szemben elkövetett előzését.

A Ferrari által vizsgált felvételen látszik, hogy a pálya menti lámpás figyelmeztető rendszer szerint Vettel szabálytalankodott, hiszen a 3-as kanyar kijárata után sárgán villogó lámpa után és a 4-es kanyar előtt 150 méterrel elhelyezett zölden villogó lámpa között előz, miközben a kormánykerekén is világít az előzés tilalmára vonatkozó dupla sárga led.

Csakhogy más felvételeken jól látszik, hogy a sárga fénnyel szemközt, néhány száz méterrel odébb zöld zászlót lenget az egyik pályabíró, és Vettel csak az oszlop mellett elhaladva kezdi meg a manővert. Így pedig az előzés is teljesen szabályos, hiába maradt égve a kormánykeréken a figyelmeztető sárga led – az automata rendszert felülírja a pályabíró zászlós lengetése.

Ha a Ferrari panasza jogos lett volna, Vettel 20 másodperces büntetést kaphatott volna (ez váltaná ki az ilyen esetben kiszabott boxutcai áthajtásos büntetést), amivel visszaesett volna a 6.-ról a 8. helyre a futam végeredményében, és ezzel Fernando Alonso lett volna a világbajnok.

ECCLESTONE: EZ EGY VICC
„Ez egy vicc – reagált a Telegraph című napilapban a Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone. – Amit a Ferrari állít, az egyszerűen nem igaz. A versenybíróság minden információt megkap a futam minden pillanatában, ezért azonnal megfelelő döntéseket tud hozni. Kár, hogy az idei nagyszerű vb-t egy ilyen vita árnyékolja be.”
MTI
A LÁMPÁK ALAPJÁN ÓVHATOTT VOLNA A FERRARI

A ZÖLD JELZÉS A PÁLYA MÁSIK OLDALÁN LÁTHATÓ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik