Hamiltonról szólt a futam, ám Button nyert

Vágólapra másolva!
2010.03.28. 07:55
null
Vettel kiesése után Button nyerte meg a melbourne-i futamot (Fotók: Action Images)
Címkék
Akárcsak tavaly, idén is a világbajnok Jenson Button nyerte meg a Formula–1-es vb-sorozat Ausztrál Nagydíját. Az élről induló Sebastian Vettel a futam derekán kicsúszott, így az elsőként száraz gumira váltó angol világbajnok állt az élre. Az elképesztően aktív Lewis Hamilton kénytelen volt megelégedni a hatodik hellyel, miközben a dobogóra Robert Kubica és Felipe Massa állhatott fel. Michael Schumacher épphogy befért a pontszerzők közé.

 A FUTAM TUDÓSÍTÁSÁT ITT TEKINTHETI MEG!

A Formula–1 Auszrál Nagydíjának időmérő edzésén Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, így a futamon a német pilóta indulhatott az élről. Vettel mögött csapattársa, Mark Webber rajtolt a második helyről, őt a Bahreinben győzedelmeskedő Fernando Alonso követte. A rajt már csak azért is izgalmasnak ígérkezett, mert Melbourne-ben esős idő várta vasárnap a versenyzőket, és nem is kellett csalatkoznunk – a vizes pálya tüzes startot hozott...

 

KATTINTSON A 2010-ES
ADATBANK MEGTEKINTÉSÉHEZ!

Vettel kiválóan indult, Webber annál kevésbé, így az ötödik helyről startoló Felipe Massa feljött a második pozícióba. Fernando Alonso kettős szorításba került Michael Schumacher (kívül) és Jenson Button (belül) által, utóbbi meg is akasztotta a kerekét, így a spanyol világbajnok megpördült, és másodpercekig szembenézett szinte az egész mezőnnyel (Alonso a 18. helyről kezdhette a zárkózást).

Ezt követően Alonso megúszta a nagy ütközést, azonban még az első körben kiesett Kobajasi Kamui, aki – elveszítve az uralmát az autó fölött – Nico Hülkenberget is magával sodorta. A hatalmas ütközés miatt a következő három körben bejött a biztonsági autó.

Michael Schumacher autójának orrát közben le kellett cserélni, így a hétszeres világbajnok pilóta a mezőny végére került. Vitalij Petrov a 10. helyre zárkózott fel, néhány körrel később azonban a kavicságyban fejezte be a futamot.

Elsőként Jenson Button ment ki a boxba száraz gumikért, az első néhány méter csúszósra sikerült az aktuális világbajnoknak az új kerékfedőkkel, ám három körön belül gyakorlatilag mindenki követte őt, az angol profitált is a húzásból, Vettel mögé feljött a második helyre.

A 16. körben folytatódott a látványos jelenetek sora: a dobogósokat üldöző Mark Webber előzte meg Felipe Massát a célegyenesben, majd Lewis Hamilton is elment a brazil mellett, sőt az angol Webber mellett is elhaladt, majd összeakadt az ausztrállal, így Massa visszaelőzte mindkettőt, miközben Webber a sóderágyba került, hogy aztán két körrel később a futam leggyorsabb köridejét fussa.

SZAVAZÁS

Ki lesz 2010-ben a Formula-1 világbajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 26. körben az élen öt másodperces előnnyel haladó Vettel kicsúszott az egyik kanyarban (később a német pilóta fékhibára hivatkozott a csapatrádión), és kiesett. Az első három helyre így a Button, Kubica, Hamilton hármas került.

A második kerékcserék sorát Michael Schumacher kezdte meg, miközben Hamilton hiába próbálkozott Kubica megelőzésével. A 37. körben Webber ment el a megcsúszó Hamilton mellett, majd néhány másodperccel később fordított felállással játszották el ugyanezt a jelenetet.

Hamiltont kihívták kerékcserére, így Massa és Alonso is az angol elé került, aki Webberrel együtt a mezőny leggyorsabbja volt ekkor. Hamilton nyolc körrel a futam vége előtt érte utol Alonsót (ekkor hangzott el a spanyol aranyköpése: „Nem akarom tudni, hogy mennyivel van mögöttem...”), ezt követően azonban jelezte, hogy elkoptak a gumijai.

Két körrel a vége előtt Hamilton mégis kívülről megközelítette Alonsót, majd próbált belső ívre váltani, a későn reagáló Webber azonban telibe trafálta az angolt, így Nico Rosberg jött fel Alonso mögé az ötödik helyre.

A futamot – akárcsak az elmúlt évben – Jenson Button nyerte meg, a második helyen Robert Kubica, a harmadikon Felipe Massa végzett. A további sorrend: 4. Alonso, 5. Rosberg, 6. Hamilton.

A DOBOGÓSOK NYILATKOZATAI 
JENSON BUTTON
„Az volt a legfontosabb, hogy gyorsan kimentem új gumikért. Először úgy éreztem, hogy katasztrofális döntést hoztam, hiszen az első kanyarokban a pályán is alig bírtam tartani az autót, ám szerencsére végül bebizonyosodott, hogy mégiscsak jó döntés volt. Nagyon különleges érzés újra nyerni, köszönöm a csapatnak a nagyszerű munkát.”
 
ROBERT KUBICA
„Nagyon nehezen sikerült felmelegítenem az új kerekeket, és a futam közepén még azt sem tartottam kizártnak, hogy ismét ki kell mennem a boxba, de végül a csapattal történt beszélgetés után amellett döntöttünk, hogy megpróbálok végig menni, és sikerült megszerezni a második helyet.”
 
FELIPE MASSA
„Ausztráliában mindig nehéz futamokon vettem részt, ezúttal sem volt máshogy. Nem mondhatnám, hogy tökéletesen alakult számomra a hétvége, de két verseny alatt egy második és egy harmadik helyezést értem el, ami nagyon jó eredmény.”
FORMULA–1, AUSZTRÁL NAGYDÍJ
  1. Jenson ButtonbritMcLaren-Mercedes1h33:36.531
  2. Robert KubicalengyelRenault+ 12.034
  3. Felipe MassabrazilFerrari+ 14.488
  4. Fernando AlonsospanyolFerrari+ 16.304
  5. Nico RosbergnémetMercedes+ 16.683
  6. Lewis HamiltonbritMcLaren-Mercedes+ 29.898
  7. Vitantonio LiuzziolaszForce India-Mercedes+ 59.847
  8. Rubens BarrichellobrazilWilliams-Cosworth+ 1:00.536
  9. Mark WebberausztrálRed Bull-Renault+ 1:07.319
10. Michael SchumachernémetMercedes+ 1:09.391
11. Jaime AlguersuarispanyolToro Rosso-Ferrari+ 1:11.301
12. Pedro de la RosaspanyolSauber-Ferrari+ 1:14.084
13. Heikki KovalainenfinnLotus-Cosworth+ 2 kör
14. Karun ChandhokindiaiHRT-Cosworth+ 4 kör
Timo GlocknémetVirgin-CosworthNem ért célba
Sebastian VettelnémetRed Bull-RenaultNem ért célba
Luca di GrassibrazilVirgin-CosworthNem ért célba
Adrian SutilnémetForce India-MercedesNem ért célba
Vitalij PetrovoroszRenaultNem ért célba
Bruno SennabrazilHRT-CosworthNem ért célba
Sébastien BuemisvájciToro Rosso-FerrariNem ért célba
Nico HülkenbergnémetWilliams-CosworthNem ért célba
Kobajasi KamuijapánSauber-FerrariNem ért célba
Jarno TrulliolaszLotus-CosworthNem ért célba
 A futamok első 10 helyezettje kap pontot a versenyeken. A győztes 25, a második helyezett 18, a harmadik 15 ponttal lesz gazdagabb a nagydíjak után. A további helyezésekért járó pontok: 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

 

A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA
  1. Fernando AlonsospanyolFerrari  37 pont
  2. Felipe Massabrazil Ferrari 33
  3. Jenson Buttonbrit McLaren-Mercedes 31
  4. Lewis Hamiltonbrit McLaren-Mercedes 23
  5. Nico Rosbergnémet Mercedes 20
  6. Robert Kubica lengyelRenault 18
  7. Sebastian Vettelnémet Red Bull-Renault 12
  8. Michael Schumachernémet Mercedes 9
  9. Vitantonio Liuzziolasz Force India-Mercedes 8
10. Mark Webberausztrál Red Bull-Renault 6
11. Rubens Barrichellobrazil Williams-Cosworth 5
A KONSTRUKTŐRI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1.  Ferrari70
2.  McLaren-Mercedes54
3.  Mercedes29
4.  Red Bull-Renault18
5.  Renault18
6.  Force India-Mercedes  8
7.  Williams-Cosworth  5
Ezúttal sem volt jobb Melbourne-ben Butonnál
Ezúttal sem volt jobb Melbourne-ben Butonnál
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik