Alonso: Befolyásolták a verseny eredményét!

Vágólapra másolva!
2010.06.27. 18:31
null
Alonso szerint igazságtalan eredmény született (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
Fernando Alonso nehezen emészti meg, hogy míg ő a szabályokat betartva a kilencedik helyen fejezte be a Formula–1-es világbajnokság Európai Nagydíját, addig a szabályokat áthágó Lewis Hamilton másodikként érhetett célba. Szerinte a versenybírók nagymértékben befolyásolták a verseny végeredményét. A versenyt megnyerő Sebastian Vettel elsősorban annak örül, hogy csúnya balesetet szenvedő csapattársa, Mark Webber jól van.

 

BÜNTETÉSEK
A FUTAM UTÁN
 

Miután a safety car mögött haladva túl gyorsan érkeztek az ominózus baleset helyszínére, kilenc pilótát öt másodperces büntetéssel sújtottak. A kilenc érintett pilóta beérkezései sorrendben: Jenson Button, Rubens Barrichello, Robert Kubica, Adrian Sutil, Sébastien Buemi, Pedro de la Rosa, Vitalij Petrov, Vitantonio Liuzzi és Nico Hülkenberg. Timo Glock viszont húsz másodperces büntetést kapott, amiért figyelmen kívül hagyta a kék zászló jelzését.

 

Mindez azt jelenti, hogy Alonso kettővel több vb-pontot kasszírozott, miután Buemi elé került, Rosberg pedig – De la Rosa kárára – bekerült a pontszerzők közé.

A tizedik körben Mark Webber hatalmas balesete után bejött a safety car, amelyet Lewis Hamilton megelőzött. Így a McLaren angolja a második helyre jött fel, míg a korábban közvetlenül mögötte haladó Alonso a kilencedik helyre csúszott vissza. Hamiltont később áthajtásos büntetéssel sújtották, ám ezután is a második helyre tudott visszajönni a brit, aki végül ebben a pozícióban ért célba Sebastian Vettel mögött.

„Szomorú dolog ez, nemcsak miattunk, hanem a versenyre kilátogató szurkolók miatt is, akik egy manipulált futamot láthattak – füstölgött Alonso. – Jól álltunk, a harmadik helyen voltam a remek rajt után. Aztán bejött a safety car, Hamilton pedig megelőzte, ilyet eddig sosem láttam. Egy méterre voltunk egymástól, ő mégis a második, én pedig a kilencedik helyen végeztem."

„A második hely állt nekem ezen a napon, a safety car megjelenése után pedig a kilencedik, ahol végül be is fejeztem a versenyt, Hamiltonnak viszont nyolcadikként kellett volna célba érnie. Itt viszont aki betartja a szabályokat, az a kilencedik lesz, aki pedig megszegi azokat, az második" – elégedetlenkedett tovább Alonso, aki szerint minden összefogott ellenük.

Hamilton elmondása szerint nem nagyon tudja, mi történt a vitatott esetnél, annak viszont nagyon örül, hogy megtartotta vezető helyét a világbajnoki pontversenyben.

„Nem igazán tudom, mi történt. Az első kanyarnál megláttam a safety car vonalát, és magát a safety cart is mellettem. Úgy gondoltam, hogy már elhagytam, így továbbmentem – mondta Hamilton. – Azt hiszem, nagyon nagy dolog, hogy továbbra is vezetem a pontversenyt. Én is és Jenson is keményen dolgozunk, az eredmények pedig ezt az erőfeszítést tükrözik."

Essen szó azért a győztesről is, elvégre Vettel tökéletes futamot produkált, így megérdemelten szerezte meg idei második győzelmét. Ennek ellenére a német versenyző rendkívül szimpatikusan nem saját sikerének örült leginkább, hanem annak, hogy csapattársával minden rendben van.

„Most az a legfontosabb, hogy Marknak nem esett baja abban a szörnyű balesetben – utalt Webberre a versenyen végig az élen haladó Vettel. – Ez azt mutatja, hogy az autók egyre biztonságosabbak, ám továbbra is nagy a kockázat. Sokan mondják, hogy a mai Formula–1 sokkal unalmasabb, mint volt harminc éve, és nem történik semmi. Az ilyen események azonban emlékeztetnek minket arra, hogy a sebesség óriási, és nagyon rossz dolgok tudnak történni."

A verseny legijesztőbb pillanata kétségkívül Webber balesete volt. Az ausztrál pilóta nem hibáztatja Heikki Kovalainent, akinek az autójának hátulról nekiütközött, majd a levegőbe repült, mielőtt a gumifalba csapódott.

„Nos, két ember kell a tangóhoz, nem igaz? – nyilatkozta a BBC-nek az ausztrál, arra utalva, hogy mindketten felelősek voltak valamennyire a balesetért. – Csúnya volt. Meglepődtem, mivel azt hittem, látja mennyivel gyorsabb vagyok nála, ám aztán hirtelen lefékezett, körülbelül nyolcvan méterrel korábban, mint ahol én abban a kanyarban szoktam."

WEBBER VALENCIAI BALESETE
 

„Azt hiszem, Markot meglepte, hogy olyan korán fékeztem. Mögöttem volt, én pedig megpróbáltam védeni a pozíciómat. Úgy éreztem, nem tudja, merre menjen, amikor pedig beleléptem a fékbe, már nem volt ideje reagálni. Én jól vagyok, és örülök neki, hogy neki sem esett baja" – idézte fel a történteket Kovalainen.


 EURÓPAI NAGYDÍJ
 A MÓDOSÍTOTT, NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY
 1. Vettel Red Bull-Renault 1:40:29.571
 2. Hamilton McLaren-Mercedes  + 5.042 mp
 3. Button McLaren-Mercedes  + 12.658*
 4. Barrichello  Williams-Cosworth  + 25.627*
 5. Kubica Renault  + 27.122*
 6. Sutil  Force India-Mercedes  + 25.168*
 7. Kobajasi  Sauber-Ferrari + 30.965
 8. Alonso Ferrari + 32.809
 9. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 36.299*
10. RosbergMercedes+ 44.382
11. MassaFerrari+ 46.621
12. De la Rosa  Sauber-Ferrari  + 47.414*
13. Alguersuari
Toro Rosso-Ferrari
+ 48.239
14. Petrov Renault  + 48.287*
15. Schumacher Mercedes
+ 48.826
16. Liuzzi  Force India-Mercedes  + 50.890*
17. Di Grassi  Virgin-Cosworth + 1 kör
18. Chandhok  HRT-Cosworth  + 2 kör
19. Glock  Virgin-Cosworth + 2 kör**
20. Senna  HRT-Cosworth  + 2 kör
21. Trulli  Lotus-Cosworth + 4 kör
NEM ÉRTEK CÉLBA
Hülkenberg Williams-Cosworth 50 kör
Kovalainen Lotus-Cosworth 9
Webber  Red Bull-Renault 9

*, **: A csillaggal jelölt pilóták 5, a két csillaggal jelölt pilóta pedig 20 másodperces büntetést kapott.

 A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
 PILÓTÁK
  1. Hamilton 127
  2. Button 121
  3. Vettel 115  
  4. Webber 103
  5. Alonso 98
  6. Kubica 83
  7. Rosberg 75
  8. Massa 67
  9. Schumacher  34
10. Sutil 31
11. Barrichello  19
12. Liuzzi 12
13. Buemi  7
14. Kobajasi  7
15. Petrov 6
16. Alguersuari  3
17. Hülkenberg  1
   
 KONSTRUKTŐRÖK
1. McLaren-Mercedes  248
2. Red Bull-Renault 218
3. Ferrari  165
4. Mercedes  109
5. Renault  89
6. Force India-Mercedes 43
7. Williams-Cosworth 20
8. Toro Rosso-Ferrari  10
9. Sauber-Ferrari 7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik