Alonso, a hazug sajtó, a törött kard és a megkötött kéz

Vágólapra másolva!
2012.11.01. 15:56
null
Fernando Alonso kiakadt a La Stampa cikkén (Fotók: Action Images)
Címkék
Sebastian Vettel zsinórban ötödik győzelmére hajt, és ha a 4. Abu-dzabi Nagydíjon harmadszor is sikerrel jár, karnyújtásnyira kerül harmadik világbajnoki címétől. Riválisai az elmúlt hetekben a pályán nem sokat tudtak tenni a német ellen, Fernando Alonso versenyképes autó híján nagy szavakkal igyekszik tartani a hitet szurkolóiban. Azért az olasz sajtóra is kiakadt pár nappal korábbi cikkéért.

 

RED BULL

Sebastian Vettel

A RED BULL A VB-CÍM KÜSZÖBÉN

A Red Bull-istálló a hét végén megszerezheti harmadik konstruktőr-világbajnoki címét: ehhez el kell kerülnie, hogy a Ferrari legalább öt, vagy a McLaren legalább 15 ponttal többet szerezzen nála.

„Együtt repültünk MarkkalIndiából Abu-Dzabiba, és ott ülve Mark azt mondta, az a többi csapat legnagyobb esélye, ha lezuhan a gép" – mondta Vettel Abu-Dzabiban az újságíróknak.

A német Abu-Dzabiban még nem biztosíthatja be a világbajnoki címét, de helyzetbe hozhatja magát a texasi viadal előtt. A legutóbbi négy versenyt megnyerő német zsinórban 1111 kilométeren át állt az élen, ami az F1 történetének 5. leghosszabb ilyen jellegű szériája – eddig.
Kilátások. Tavaly csak a rajtnál történt defekt akadályozta meg abban, hogy megnyerje a versenyt, mostani formáját látva nehéz elképzelni, hogy bárki legyőzze.
„Szelet fogott a vitorlánk, ezt kihasználva jó lenne zsinórban ötödször is nyerni. Nehéz lesz, de muszáj lenne, hogy az utolsó két versenyre már nagy előnnyel érkezzünk.”

4. ABU-DZABI NAGYDÍJ
PÉNTEK
10.00–11.30: 1. szabadedzés
14.00–15.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny rajtja
Az NSO az összes edzésről, valamint a versenyről is élő tudósítással számol be. Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

Mark Webber

Már a Red Bull-istálló vezetői sem beszélnek mellé, Christian Horner csapatfőnök és Helmut Marko tanácsadó is elmondta, hogy Webber pontosan tudja, mit kell tennie, hogy a csapat megszerezze a világbajnoki címeket.
Kilátások. A csapat formáját látva elvárható az újabb dobogós helyezés, de amíg Vettel az élen van, a győzelem szóba sem jöhet.

McLAREN

Jenson Button

Az angol az Indiai Nagydíj után, Abu-Dzabiba menet megállt Dubaiban, ahol a helyi versenypályán hat kört (35 kilométert) futva készült a december eleji hawaii maratonira.
Kilátások. A McLarennél úgy vélik, a Red Bullnak elsősorban a versenypályákkal volt szerencséje az elmúlt időszakban, és Abu-Dzabiban meg lehet fogni a világbajnok istállót.

A pálya bemutatását ide kattintva olvashatja el
A pálya bemutatását ide kattintva olvashatja el

Lewis Hamilton

Miközben Button azt mondja, a Mercedeshez szerződő csapattársa távozása hatalmas veszteség lesz, Hamilton újra elmondta, semmit sem vár a 2013-as szezontól. Jó ideig az idény utolsó három futama ad lehetőséget neki a győzelemre.
Kilátások. A McLarennek Indiában nagyon ment a kemény keverékű gumikon, így nem túl jó hír, hogy a lágy mellett ezúttal a közepesen kemény abroncsokat adja a Pirelli a csapatoknak. Hamiltont azonban így sem szabad előre leírni.
„A világbajnoki esélyeink már az előző futam előtt szertefoszlottak, nem gyötrődöm, élvezni akarom a szezon végét, a célom, hogy az utolsó versenyeket élvezzem, és megelőzzük a Ferrarit a konstruktőr-világbajnokságban.”

FERRARI

Fernando Alonso

Szenzációs versenyzés és némi szerencse révén elérte, hogy Vettel csupán 13 pontra növelje az előnyét. Ám ebből lassan faragni kellene, hogy életben maradjanak a világbajnoki álmok.
Kilátások. A csapatok rájöttek, hogyan kell kezelni a Pirelli idei gumijait, így kevesebb a váratlan tényező, méltán bízhat a dobogós helyezésben – ám ez Vettel győzelme estén édes kevés lesz.
„Becsapjátok az olvasóitokat, ha hazugságokat írtok – üzente a Twitteren Alonso a Ferrarin belüli összetűzésről cikkező olasz La Stampának. A közelgő versenyre nagy szavakkal készült. – Ha eltörik a kardod, küzdj puszta kézzel! Ha megkötik a kezed, támadd az ellenséged a válladdal, esetleg a fogaiddal!”

Mindennek villognia kell a versenyhétvégére, az ablakoknak is
Mindennek villognia kell a versenyhétvégére, az ablakoknak is

Felipe Massa

Dél-Koreában gyorsabb volt Alonsónál, de nem előzhette meg csapattársát, Indiában a verseny elején szóltak neki, hogy spóroljon az üzemanyaggal. Így a hatodik helyen, Kimi Räikkönen kíséretében autózott a célig.
Kilátások. A csapat a DRS-t igyekszik hatékonyabbá tenni, hogy javítson az időmérős teljesítményén. Ha beválik, Massa is előrébb kerülhet a rajtrácson.

MERCEDES

Michael Schumacher

A német F1-es karrierje során először zsinórban négy versenyen maradt pont nélkül, és a Mercedes teljesítményét látva hosszabbra is nyúlhat ez a sorozat.
Kilátások. Három verseny maradt a hétszeres világbajnok pályafutásából, ezek közül az Abu-Dzabi Nagydíjtól várhat a legkevesebbet.

Nico Rosberg

A csapat három verseny óta nem szerzett pontot, előnye a Sauberrel szemben 20 pontra csökkent, ő maga pedig már csak három ponttal áll Romain Grosjean és néggyel Massa előtt.
Kilátások. Már Rosberg is belátta, hogy a hajrá versenyei a következő évre való adatgyűjtésről szólnak.

LOTUS

Kimi Räikkönen

A vb-pontverseny 3. helyén álló finn egy évvel meghosszabbította szerződését a Lotusszal, amellyel a szezon kellemes meglepetését szerezték. Räikkönen most úgy érzi, akár évekig elautózna az F1-ben.
Kilátások. A finn biztos benne, hogy jobb időmérős eredménnyel dobogóra állhatott volna Indiában, így a szombati nap Abu-Dzabiban is kulcsfontosságú lesz.
„Nem tudom, meddig maradok, minden lehetséges. Az is, hogy visszatérjek a Ferrarihoz vagy a McLarenhez. Egyik csapattól sem haraggal távoztam, jóban vagyok az emberekkel, csak a sajtóban jelentek meg fals sztorik.”

Romain Grosjean

A francia szerződésének meghosszabbítását is hamarosan bejelentik a Lotusnál, ahol változatlan felállással várják a 2013-as idényt.
Kilátások. A végsebesség javítása kulcsfontosságú lesz, a Red Bull-lal szemben a Lotus nem engedheti meg magának az alacsony végsebességet, hiszen a másik Renault-motoros csapattal szemben biztosan előznie kell.

A TOVÁBBI CSAPATOK
FORCE INDIA

Paul di Resta

A skót szerint csapattársa, Nico Hülkenberg nagy hibát követett el azzal, hogy a Sauberhez szerződött, mert ha már nem élcsapat hívta magához, maradhatott volna a Force Indiánál is.

Nico Hülkenberg

„Tárgyaltam a Ferrarival is, de csak tapogatóztunk, és itt véget is ért a beszélgetés. A sauberes szerződésemnek semmi köze sincs a Ferrarihoz, csak éppen tetszik a Sauber fejlődése.”

SAUBER

Kobajasi Kamui

A japán beszélt hazája néhány vállalatával, amelyek azzal kecsegtetik, hogy elő tudják teremteni számára azt a pénzt, amely a jövő évi sauberes szerződéséhez szükséges.

Sergio Pérez

„Az embernek vannak jó és rossz napjai. Tudom, hogy a mclarenes szerződésem miatt kiemelt figyelmet kapok, de csak véletlen, hogy éppen ekkor kerültem gödörbe.”

TORO ROSSO

Daniel Ricciardo

Az ausztrál jövőre is a Toro Rossónál versenyezhet, akárcsak csapattársa. 2013-ban meg kell mutatniuk, hogy érdemesek a Red Bull-os szerződésre, különben véget ér F1-es karrierjük.

Jean-Éric Vergne

„Nehéz az idény, de sokat tanultam, és megismertem a fiúkat a csapatnál. Sokkal erősebb vagyok már, mint amikor az első versenyemen rajthoz álltam. Jobb lesz a következő idény.”

WILLIAMS

Pastor Maldonado

„Örömmel gondolok vissza a Spanyol Nagydíjon aratott győzelemre, és hiszek benne, hogy ez a pálya a másik, amelyen hasonló eredményt elérhetünk.”

Bruno Senna

A brazil pilóta nem szakadt el hazája hagyományaitól: Abu-Dzabiban együtt rúgta a bőrt a helyi strandfocicsapat tagjaival, ezzel készült a nagydíjra.

CATERHAM

Heikki Kovalainen

Nagyot fordult a kocka a finnel: amíg nyáron az volt a kérdés, melyik él- vagy középcsapatnál folytatja, már az sem biztos, hogy a Caterhamtől szerződést kap. A csapat ugyanis azzal, hogy elbukja a csapat-vb 10. helyét, tízmillió dollártól esik el, amit pótolnia kell – még egy fizető pilótával.

Vitalij Petrov

„Szeretem Abu-Dzabit, minden évben látok orosz zászlókat a lelátón. Az autóvezetés viszont nagy kihívást jelent, mert amíg az első és a harmadik szabadedzésen a napsütésben meleg van, a második edzésen, az időmérőn és a versenyen menet közben lemegy a nap, és lehűl a levegő.”

HRT

Narain Karthikeyan

Az indiai sem versenyzett még ezen a pályán, ráadásul csak a 2. szabadedzésen hajt ki először a pályára, mert az elsőn a kínai Ma Csing-hua ül be a HRT-Cosworthba. Karthikeyant ezután aktiválják.

Pedro de la Rosa

A spanyol még sohasem versenyzett Abu-Dzabiban, de ő az egyetlen, aki itt vizes pályán éjszaka körözött F1-es autóval, még a Pirelli tesztpilótájaként, locsolóautóval feláztatott pályán.

MARUSSIA

Timo Glock

„Kizárt, hogy újabb fordulat történjen a világbajnoki címért folyó versenyfutásban. Vettel és a Red Bull a lehető legjobbkor szedte össze magát, a versenyeken a rajtnál az élre áll, és nem lehet megfogni.”

Charles Pic

Veszélybe került a francia jövő évi F1-es szereplése, a korábban több középcsapattal is szóba hozott Pic ugyanis lassan mindenhol kikerül a pakliból, és Max Chilton várható érkezésével távoznia kell.


A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Sebastian Vettel 5 8 14 240
2. Fernando Alonso 3 10 15 227
3. Kimi Räikkönen 6 16 173
4. Mark Webber 2 4 14 167
5. Lewis Hamilton 3 6 13 165
6. Jenson Button 2 5 11 141
7. Nico Rosberg 1 2 10 93
8. Romain Grosjean 3 9 90
9. Felipe Massa 1 11 89
10. Sergio Pérez 3 7 66
11. Kobajasi Kamui 1 7 50
12. Nico Hülkenberg 9 49
13. Paul di Resta 8 44
14. Michael Schumacher 1 7 43
15. Pastor Maldonado 1 1 3 33
16. Bruno Senna 8 26
17. Jean-Éric Vergne 3 12
18. Daniel Ricciardo 5 9
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Renault 407
2. Ferrari 316
3. McLaren-Mercedes 306
4. Lotus-Renault 263
5. Mercedes 136
6. Sauber-Ferrari 116
7. Force India-Mercedes 93
8. Williams-Renault 59
9. Toro Rosso-Ferrari 21

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik