A Red Bulltól erősít a McLaren

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.14. 09:20
null
Az előrelépés érdekében a Red Bullból „halászik” a McLaren (Fotó: Reuters)
A Ferrarinál nem kívánnak ügyet csinálni abból, hogy Felipe Massa megtagadta a csapatutasítás teljesítését a hétvégi Japán Nagydíjon, és a csapatfőnök Stefano Domenicali biztosította a brazil pilótát a Scuderia támogatásáról. A McLaren megszerezte a Red Bull aerodinamikai részlegének vezetőjét, az azonban egyelőre tisztázatlan, hogy Peter Prodromou mikor kezdheti meg a munkát Wokingban.

Ahogyan már beszámoltunk róla, Felipe Massa is elismerte, hogy arra vonatkozó utasítást kapott a Japán Nagydíjon, engedje el a pályán közvetlenül mögötte haladó Fernando Alonsót – annak ellenére, hogy a Ferrari brazil pilótája az időmérő edzés után kijelentette, hogy nem számít hasonló rádióüzenetre –, amit aztán nem tartott be, közölte versenymérnökével, Rob Smedleyvel rádión, hogy nem kívánja elengedni csapattársát.

A KONSTRUKTŐR-VB ÁLLÁSA
1.Red Bull-Renault445
2.Ferrari297
3.Mercedes287
4.Lotus-Renault264
5.McLaren-Mercedes83
6.Force India-Mercedes62
7.Sauber-Ferrari45
8.Toro Rosso-Ferrari31
9.Williams-Renault1

Alonso nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak, hiszen valójában már nem igazán számít, hogy a Scuderia melyik autója végez előrébb, és a csapat vezetője, Stefano Domenicali is leszögezte, hogy az eset egyáltalán nem változtat Massa helyzetén a csapaton belül:

„Fernando végül megelőzte őt – magyarázta Domenicali – Felipe próbál olyan gyors lenni, amennyire csak tud, és megértem őt. A csapat gond nélkül támogatni fogja őt a hátralévő versenyeken. Ma kihoztuk a maximumot a lehetőségeinkből, úgyhogy nem kell az ilyesmiből ügyet csinálni, mivel van épp elég dolgunk, amivel foglalkoznunk kell, például azzal, hogyan tudunk javítani az autón a szezon végéig.”

A háttérben nagy harc van kibontakozóban a McLaren és a Red Bull között az energiaitalos istálló aerodinamikai részlegének vezetője, Peter Prodromou szolgálataiért. A McLaren ugyanis bejelentette, hogy szerződteti a szakembert, aki 1991 és 2006 között már dolgozott a wokingi istállónál, és Adrian Neweyval együtt távozott a Red Bullhoz, ahol nem kis szerepe volt a gyakorlatilag verhetetlen kasztni kifejlesztésében.

A problémát az jelenti, hogy Prodromou szerződése 2014 végéig szól, aminek kitöltéséhez Christian Horner és a Red Bull mindenképp ragaszkodik, miközben Martin Whitmarshék természetesen szeretnék már az aktuális idény végétől alkalmazni a mérnököt.

„Régóta dolgozunk együtt Peterrel – nyilatkozta Horner – Értékes tagja a csapatnak, és még rengeteg idő van hátra a szerződéséből. Nem fogjuk erőszakkal tartóztatni, ha távozni szeretne, a szerződésének lejártakor elmehet, de az még odébb van.”

A McLarenre mindenképp ráférne a mielőbbi az erősítés már a 2015-ös, Hondával történő együttműködés megkezdése előtt, ugyanis a brit istállóval 1971 és 1980 után harmadszor fordulhat elő, hogy dobogós helyezés nélkül zárják a szezont. Prodromou egyébként a Red Bull főmérnöke, Newey pozíciójának jövőbeli várományosa volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik