A Red Bullnál nem keresztezik a lefelé jövő útját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.28. 11:51
null
Christian Horner néha szigorú csapatfőnök (Fotó: Czerkl Gábor)
Christian Horner, a Formula–1-ben szereplő Red Bull csapatfőnöke babonás. Nem kicsit, hanem nagyon, sikereit azonban nem feltétlenül ennek köszönheti. A 39 éves brit szakember exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak a Magyar Nagydíj hétvégéjén.

 

– Zsinórban a negyedik vb-címük felé robognak, és…
– …khm – köszörüli meg a torkát Christian Horner, a Red Bull-istálló csapatfőnöke, majd elkezd vadul kopogni az asztal lapján alulról felfelé, és keresztbe teszi a mutató és középső ujját.

– Ennyire babonás?
– Még ennél is inkább.

– Ez miben nyilvánul meg?
– Mindenben! Van nálunk egy szokás, hogy ha valaki lefelé jön a lépcsőn, te nem keresztezheted az útját felfelé menet, mert az szerencsétlenséget jelent. De például van egy alsógatyám, amelyben eddig három világbajnokságot nyertem – remélem, a negyediknél is szerencsét hoz!

– Térjünk vissza az eredeti kérdéshez! A negyedik vb-címükkel olyan győzelmi sorozatot érnének el, amilyet korábban csak a Ferrarinak és a McLarennek sikerült elérnie. Belegondol néha, hogy most éppen történelmet írnak?
– Nem. Mindig csak az előttünk álló versenyre koncentrálunk, és megpróbáljuk abból kihozni a lehető legtöbbet – a többi jön magától. Az idény végén lesz elég időnk gondolkodni, visszanézni, elemezni, hogy mi mindent értünk el. Igaz, ez sem tart sokáig, mert amint az egyik szezon befejeződik, máris a következőre koncentrálunk.

– Csapatfőnökként melyik az év legkeményebb időszaka?
– A gyárban zajló munka szempontjából az idény utolsó negyede állít minket a legnehezebb kihívás elé, hiszen akkor egyszerre kell fejleszteni az aktuális autót, és tervezni a jövő évit. Ilyenkor a végletekig kimerítjük az erőforrásainkat.

– Ön ilyenkor mit csinál, imádkozik, hogy minden jól menjen?
– Dehogy! Nagyon erős a vállalati szerkezetünk, hatékonyan dolgozunk. Ez az előkészítői, tervezői és alkotói munka kovácsol különbséget a csapatok között. A nagydíjakon a kirakatban vagyunk, de a sikereket a gyárban elvégzett munkának köszönhetően érjük el.

– Szigorú főnöknek tartja magát?
– Előfordul, hogy annak kell lennem. Szerintem amúgy azon múlik minden, hogy jó viszonyt ápolj a csapattagokkal – néha szigorúnak, néha megértőbbnek kell lenned, de ami nagyon fontos, hogy érezzék, bármikor fordulhatnak hozzád.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGY MELYIK VOLT CHRISTIAN HORNER LEGNEHEZEBB DÖNTÉSE AZ F1-BEN, ILLETVE HOGY MILYEN NEHÉZ ADRIAN NEWEYVAL EGYÜTT DOLGOZNI, AKKOR OLVASSA EL A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN MEGJELENT TELJES INTERJÚT – AKÁR DIGITÁLIS FORMÁBAN IS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik