Marko: Legalább már nem kérdezik folyamatosan, hogy minden versenyt megnyerünk-e

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.27. 15:00
A Red Bull már a harmadik nagydíjon elszenvedte az idei első vereségét (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull tanácsadója, Helmut Marko talált pozitívumot is csapata idei első vereségében: legalább már nem szegezik neki a kérdést, valamennyi versenyen nyernek-e.

A Red Bull magabiztosan érkezett meg az Ausztrál Nagydíj helyszínére, és arra készült, hogy a Bahreinben és Szaúd-Arábiában elért kettős győzelem után tovább folytatódik a sikerszériája. A hétvége ugyanakkor nem a várakozásoknak megfelelően alakult, és noha Max Verstappen megszerezte a pole pozíciót, a „vörös bikák" nemcsak az idei első vereségüket szenvedték el, hanem még a dobogóról is lemaradtak Melbourne-ben.

A címvédő holland fékhiba miatt már a verseny korai szakaszában búcsúzni kényszerült, míg a rajtbüntetése után a hatodik pozícióból induló Sergio Pérez ötödikként szelte át a célvonalat, miután teljesítményt vesztett a padlólemez sérülése nyomán. 

„Sajnos az ausztráliai hétvégénk már a szabadedzésekkel nem indult jól. Egyértelmű hátrányban voltunk, nem volt semmi nyoma az első két nagydíjon mutatott fölénynek. Az, hogy Maxszal az első, míg Sergióval a hatodik rajthelyet szereztük meg, fantasztikus csapatmunka eredménye volt. Max a futam során úgy érezte, könnyedén képes tartani (Carlos) Sainz tempóját az élen, ezért is voltam dühös és csalódott a hiba miatt" – kezdte a tanácsadó, Helmut Marko a Speedweeknek írt rovatában. 

„A hangulat a csapaton belül a kiesésig olyan volt, mint amilyennek megszoktam: harci szellem jellemzett mindenkit. Utána kissé szomorúak voltunk, de legalább már nem kérdezik folyamatosan, hogy minden versenyt megnyerünk-e. Örülök, hogy ezt a témát ilyen korán lezárhattuk. Sergio nem futott rossz versenyt, épp ellenkezőleg. Viszonylag nagy sérülést szedett össze a padlólemezen, amit egy magas kerékvetőn való áthajtás idézett elő. Hogy mennyire veszélyesek ezek, már Maxnál is láthattuk pénteken. Elővigyázatosságból erőforrást cseréltünk nála, hogy a Honda megbizonyosodhasson róla, nem károsodott a motor."

„Nem tudjuk pontosan, mikor sérült meg Pérez padlólemeze, mert időnként ugyanolyan köridőket futott, mint az élen álló, de aztán visszaesett, és drámai szemcsésedés kezdődött nála. Egyelőre nem világos, hogy a rendkívül extrém gumikopás hátterében a padlólemez megrongálódása állt-e, vagy a beállításunk volt túl gumigyilkos."

„Ausztrália megmutatta, milyen gyorsan fordulhat a kocka: két domináns verseny után keményen küzdenünk kellett. Az erőviszonyok Melbourne-ben megerősítették, hogy a Ferrari az első számú üldözőnk, a Mercedes kiegyensúlyozatlan, míg a McLaren pályától függően hol jobban, hol kevésbé működik."

38. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 22., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:18.564
2. szabadedzés1. Leclerc 1:17.277
MÁRCIUS 23., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Leclerc 1:16.714
Időmérő1. Verstappen 1:15.915
MÁRCIUS 24., VASÁRNAP
Verseny1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik