A Ferrari már a hétvége kezdetén tudta, hogy nyerő autója van Ausztráliában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 14:28
A Ferrari akkor is nyert volna, ha Verstappen nem esik ki? (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Ferrari versenyzői, Carlos Sainz Jr. és Charles Leclerc már a hétvége kezdetén érezte, hogy harcba szállhat a győzelemért Ausztráliában. A csapatfőnök, Frédéric Vasseur bízik benne, hogy a folytatásban is nyomást gyakorolhatnak a Red Bullra, és hibába hajszolhatják a riválist.

Az előző idényhez hasonlóan ezúttal is a Ferrari vetett véget a Red Bull és Max Verstappen kilenc nagydíjat felölelő sikersorozatának. A maranellóiakat tavaly Szingapúrban és az idén Melbourne-ben is Carlos Sainz Jr. vezette győzelemre, ráadásul utóbbi helyszínen a spanyol pilóta mögött a csapattárs, Charles Leclerc szelte át a célvonalat, aminek köszönhetően a csapat a 2022-es Bahreini Grand Prix után ünnepelhetett újra kettős sikert. 

A Red Bull fékprobléma miatt már a verseny elején elvesztette a pole pozícióból induló Verstappent, miközben Sergio Pérez teljesítményét az RB20-as sérülése vetette vissza, a Scuderia magabiztos volt azt illetően, hogy akkor is esélye nyílhatott volna az első helyre, ha a riválist nem hátráltatják különböző tényezők. 

A vakbélműtéte után 16 nappal diadalmaskodó Sainz már a hétvége kezdetén úgy érezte, harcba szállhat a győzelemért az Albert Parkban. „Már az első körtől fogva úgy éreztem, nyerő autónk van. Még ha a Red Bull gyors volt, és meg is szerezte a pole pozíciót, az az 1:15.915-ös köridő nem volt elérhetetlen a számunkra sem."

A márkatársával Leclerc is egyetértett, és hangsúlyozta, nagy jelentősége van a mostani eredménynek. „Ez rendkívül fontos, hiszen rég volt már olyan alkalom, amikor elég jó tempónk volt ahhoz, hogy elkaphatjuk a Red Bullt. Azt nem mondanám, hogy irányításunk alatt tartottuk őket, mivel nem tudhatjuk, mire lehetett volna valójában képes Verstappen. De már az első szabadedzésen tudtuk, hogy a rajtelsőségre és a futamgyőzelemre is van esélyünk, hiszen nagyon jó volt a gumikezelésünk és a tempónk is, ami nagyon jó előjel."

„Ugyanakkor, ha megnézzük az első három nagydíjhétvégét, az első kettőn ők voltak előnyben versenykörülmények között, szóval még mindig van min dolgoznunk. De csapatként pont erre van szükségünk. Amint lehetőségünk nyílik rá, hogy nyerjünk, két kézzel kell megragadnunk, és Carlos megtette. Ami engem illet, másodikként értem célba, és megfutottam a leggyorsabb kört is, szóval ennél több pontot nem is szerezhettünk volna. Az első három futamon kivétel nélkül sikerült maximalizálnunk az eredményt, és pontosan ezt kell tennünk, amíg a folyamatosan javuló autónk nem lesz jobb a Red Bullénál, különösen a versenyen."

A kiegyensúlyozott teljesítmény fontosságára hívta fel a figyelmet a csapatfőnök, Frédéric Vasseur is, a francia szakember szerint a Red Bull előbb-utóbb hibákat fog elkövetni, ha folyamatosan nyomást tudnak helyezni rá. „Folyamatosan nőtt az önbizalmunk az elmúlt hónapban, de igazából ez volt a helyzet már az előző idény utolsó részében is. A mostani hétvége bizonyítja, hogy ha sikerül mindent összeraknunk, igaz, nem hiszem, hogy ez minden hétvégén összejönne, de amikor igen, akkor kicsit nagyobb nyomást helyezhetünk rájuk. Ha nyomás alatt tartjuk őket, elkövethetnek hibákat, szóval így kell folytatnunk tovább."

A „vörös bikák" visszavágásra készülnek a soron következő Japán Nagydíjon. „Max magabiztos volt azt illetően, hogy még a problémák ellenére is tudta volna tartani a tempót Sainz-cal, ami pozitívum. Úgy vélem, a gondjaink pályaspecifikusak voltak, semmi különös. Arra számítok, hogy Max dominálni fog Szuzukában" – jelentette ki a tanácsadó, Helmut Marko. 

Három versenyhétvégét követően meglehetősen szoros a csata az olasz és az osztrák csapat, illetve azok versenyzői között: Verstappen négy ponttal előzi meg Leclerc-t az egyéni vb-összetettben, ugyanannyival, mint amennyivel a Red Bull vezet a Ferrari előtt a konstruktőri tabellán.

38. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 22., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:18.564
2. szabadedzés1. Leclerc 1:17.277
MÁRCIUS 23., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Leclerc 1:16.714
Időmérő1. Verstappen 1:15.915
MÁRCIUS 24., VASÁRNAP
Verseny1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik