F1: Törölni kellett volna a 2008-as Szingapúri Nagydíj eredményét – Todt

Vágólapra másolva!
2023.12.15. 13:08
null
Jean Todt kiállt Felipe Massa mellett (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) korábbi elnöke, Jean Todt támogatja Felipe Massa ügyét, szerinte törölni kellett volna a 2008-as Szingapúri Nagydíj végeredményét.

 

 

Mint ismert, Felipe Massa még a 2023-as idény folyamán indított jogi procedúrát azzal a céllal, hogy elérje, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és a Formula–1 utólag törölje az ütközésbotrányról elhíresült 2008-as Szingapúri Nagydíj végeredményét, illetve hogy ezáltal elismerjék 2008 világbajnokának. A brazil tizenöt év után azért indult harcba újra a vb-címért, mert az F1 korábbi tulajdonosa, Bernie Ecclestone elismerte, hogy még a 2008-as világbajnokság lezárulta előtt ő és az FIA vezetősége is tudomást szerzett a csalásról, amely csak a következő év közepén robbant ki Nelson Piquet Jr. menesztését követően.

Noha az ügy elakadt és egyelőre nem tudni, mi lesz a végkimenetele, több jelenlegi és korábbi résztvevő megosztotta már a véleményét Massa kedvezményezéséről. Legutóbb Jean Todt – akit nem sokkal a botrány után neveztek ki az FIA élére – szólalt fel és jelentette ki a a francia L'Équipe-nek adott interjújában, hogy törölni kellett volna a szingapúri verseny végeredményét.

Ez speciális eset. Bizonyított csalás történt, amiről csak később szereztünk tudomást. Az FIA szabályzata mindig is kimondta, hogy az eredményeket december 31-gyel bezárólag ratifikálni kell, és hogy ezután nem változtatunk rajtuk. A szingapúri üggyel kapcsolatban a tények csak egy évvel később derültek ki, és az FIA által alkalmazott szankciókat a Párizsi Bíróság még az érkezésem előtt törölte."

„Bernie Ecclestone állítása szerint ugyanakkor az elődöm, Max Mosley, valamint az akkori versenyigazgató, Charlie Whiting már a kezdetektől fogva tudott a történésekről. Amikor én az FIA elnöke lettem, nem értesítettek erről. Az, hogy kiderült, a szövetség a híres december 31-i dátum előtt tudta az igazságot, az valóban megváltoztathatja a dolgokat. Charlie és Max sajnos elhunyt már. Utólag nézve elmondható, hogy kérni kellett volna a szingapúri futam eredményének a törlését. A teljesen új tény – már ha igaz, valamint igazolható – az, hogy a szabályozó testület, amely a bajnokság végeredményét hivatalossá tette, tudta, mi történt."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik