F1: két órával eltolták és meghosszabbítják a második edzést Las Vegasban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.11.17. 09:47
null
Sainz szinte biztosan nem lesz ott a pályán (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) megerősítette, hogy helyi idő szerint péntek hajnali 2 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 11 órakor veszi kezdetét a Las Vegas-i Nagydíj második szabadedzése, és annak időtartamát másfél órára növelte.

 

 

Botránnyal kezdődött az év egyik legjobban vért sporteseménye: kevesebb mint tíz percig tartott a Las Vegas-i Nagydíj első szabadedzése. A Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz Jr. szűk kilenc perccel a kezdés után nagy sebességgel érkezett az 1.9 km hosszú egyenes szakaszon, amikor autója felrántotta a csatornafedelet az azt övező betonkeret meglazulása miatt.

1. LAS VEGAS-I NAGYDÍJ
NOVEMBER 17., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Leclerc 1:40.909
2. szabadedzés: 11.00–12.30
NOVEMBER 18., SZOMBAT
3. szabadedzés: 5.30–6.30
Időmérő: 9.00–10.00
NOVEMBER 19., VASÁRNAP
A verseny (50 kör, 310.05 km) rajtja: 7.00
A KÖVETKEZŐ FUTAM
November 26. 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

A Ferrariban súlyos károk keletkeztek, mint utóbb kiderült, a karosszéria mellett a belső égésű motort, az elektronikai vezérlőt, valamint az energiatárolót is cserélni kell Sainz autójában. A spanyol mellett egyébként Esteban Ocon is pórul járt, a törmelékeken áthajtó francia pilóta Alpine-ján a karosszériát kell cserélni.

A versenyirányítás először piros zászlóval megszakította, majd bő tíz perc várakozás után közölte, nem indítja újra a gyakorlást. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) azonnal munkához fogott, és elővigyázatosságból ellenőrizte valamennyi csatornafedelet a 6.2 km hosszú utcai pályán, illetőleg elkezdett dolgozni a probléma megoldásán is.

A szövetség a vizsgálat után megerősítette, több csatornafedél esetében (az Auto Motor und Sport információi szerint pontosan 30-nál) észlelt gondot, aminek következményeként elhalasztotta a helyi idő eredetileg éjfélre, míg közép-európai idő szerint péntek reggel 9 órára tervezett második tréning kezdetét.

A paddockban ekkor az a szóbeszéd járta, hogy a vezetőség helyi idő szerint péntek hajnali 2 óra 30 percre – ez Magyarországon 11 óra 30 percet jelent – tolja az edzést, és annak időtartamát 60-ról 90 percre növeli. Ez az értesülés részben beigazolódott, hiszen az FIA nemrég hivatalosan is megerősítette, hogy helyi idő szerint hajnali 2-kor, közép-európai idő szerint 11 órakor veszi kezdetét a másfél órásra hosszabbított esemény, ha addigra befejeződnek a javítási munkálatok.

Míg az Alpine időközben elkészült Ocon kocsijával, a Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur már korábban jelezte, olyan nagy kár keletkezett a Ferrarin, hogy Sainz biztosan nem tud részt venni a második tréningen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik