F1: hibátlan mérleggel vonulna nyári szünetre a Red Bull

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2023.07.28. 11:51
null
Ha Sergio Pérez (elöl) vagy Max Verstappen megnyeri a Belga Nagydíjat, a Red Bull újra rekordot dönt (Fotó: AFP)
Százszázalékos győzelmi mutatóval érkezett meg a Red Bull a bajnokság 12. helyszínére, Spába, ahol természetesen szintén toronymagas favoritnak számít. Újra rekordot dönthet a csapat.

 

Harmincöt évvel ezelőtt látott legutóbb annyira domináns idénykezdetet az F1 világa, mint az idén – akkor a McLaren, most a Red Bull nyitotta 11 győzelemmel az aktuális évadot. A wokingi istálló nagy sorozata anno a 12. helyszínen, Monzában Alain Prost motorhibája és Ayrton Senna ütközése miatt megszakadt, a jelenkort uraló csapat azonban nyilván nem szeretne botlani, és igyekszik ezt a rekordot is megdönteni Spa-Francorchamps-ban.

Erre természetesen minden esélye megvan, hiszen múlt héten Mogyoródon Max Verstappen több mint félperces előnnyel győzött, tavaly pedig Belgiumban úgy is földbe döngölte a mezőnyt, hogy a 14. helyről indult. A holland versenyző a 2022-es nagydíjon ihletett formában vezetett már az első szabadedzéstől fogva, így még a mezőny sűrűjéből indulva sem jelentett különösebb meglepetést a győzelme, most pedig inkább az lenne meghökkentő, ha nem ő nyerne. Persze a sprintformátum mindig pluszkihívást jelent a Red Bullnak is, hiszen csak egyetlen tréning áll rendelkezésére az autó optimalizálására, de eddig idén mindig vette ezt az akadályt a bajnokcsapat.

„Már várom ezt a sprinthétvégét Belgiumban – mondta az idén kilenc győzelemnél járó Max Verstappen. – Úgy fest, esős napok előtt állunk, meglátjuk, ez hogyan befolyásolja az eseményeket, mert ez mindig érdekesebbé és kaotikusabbá teszi a helyzetet. Spa természetesen a kedvenc pályám az egész versenynaptárban, úgyhogy nagyon várom már, hogy ott versenyezhessek és láthassam a rajongókat – szórakoztató hétvége lesz. Érdekes lesz azt is megfigyelni, hogy az autó miként viselkedik majd a nagy tempójú kanyarokban. Jó emlékeim vannak Spából, és a nagyszerű magyarországi sikerünk után remélem, hogy ezen a hétvégén is kiemelkedő teljesítményt nyújtunk – még egyszer, utoljára meg kell nyomnunk a nyári szünet előtt.”

Bár az F1-ben sosem lehet alábecsülni a külső befolyásoló körülmények szerepét – időjárás, technikai hiba, rajtbaleset stb. –, a legnagyobb kérdés ezúttal is az, melyik istálló lép fel az erősorrend második helyére a Red Bull mögé. A legutóbbi két helyszínen óriási meglepetésre az idényt botrányos formában nyitó McLaren ugrott az üldözőboly élére, és figyelembe véve, hogy mennyire különbözik egymástól Silverstone és a Hungaroring, erre Spában is jó esélye van. A wokingi istálló legutóbb 2012-ben végzett egymás után két versenyen a dobogón, és nyilvánvalóan az a célja, hogy sorozatban harmadszor is trófeát szerezzen.

„Nagyszerű érzés visszatérni oda, ahová a csapat tartozik, de azért még mindig sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy egyenletesen fenntartsuk ezt a formát az évad maradék részében – mondta Lando Norris, a McLaren pilótája. – Már várom, hogy Spában versenyezzünk. Ez az egyik kedvenc pályánk, amelyik elvileg fekszik az autónknak. Természetesen kihívásokkal szembesülhetünk a körülményektől függően, de a legjobbunkat nyújtjuk, hogy minél jobb helyzetben zárjuk az évad első részét.”

A brit versenyző nem véletlenül beszélt a körülményekről, hiszen már a csütörtöki „nulladik napon” eső fogadta a mezőnyt Belgiumban, és a csapadék egész hétvégén végigkísérheti az eseményeket. Pénteken már a nagydíjra kvalifikálnak a pilóták, szombaton pedig jön a sprintnap, vagyis zsúfolt és hektikus napok várnak mindenkire a jól megérdemelt nyári szünet előtt.

Sprintkisokos
- a péntek délutáni klasszikus, háromszakaszos időmérő a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét határozza meg
- a szombati időmérő a délutáni sprintfutam rajtsorrendjéről dönt három rövidebb szakasszal – a 12 perces Q1-ben és a 10 perces Q2-ben a közepes, a 8 perces Q3-ban a lágy gumik használata kötelező
- a szombati sprintfutam távja 100 km, az első nyolc helyezettet jutalmazzák 8-7-6-5-4-3-2-1-es pontrendszerben
- a vasárnapi nagydíj teljesen független a szombati sprinteseményektől

A BELGA GP PROGRAMJA
Július 28., péntek
Szabadedzés:
13.30–14.30
GP-időmérő: 17.00
Július 29., szombat
Sprintidőmérő:
12.00
Sprintfutam:
16.30
Július 30., vasárnap
Verseny:
15.00

VB-ÁLLÁS
Az egyéni vb állása 11 nagydíj után:
1. Verstappen 281 pont, 2. Pérez 171, 3. Alonso 139, 4. Hamilton 133, 5. Russell 90

konstruktőri vb állása 11 nagydíj után: 1. Red Bull 452 pont, 2. Mercedes 223, 3. Aston Martin 184, 4. Ferrari 167, 5. McLaren 87

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik