F1: Pérez a Miami Nagydíjon is legyőzi Verstappent?

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.05.04. 17:45
null
Miamiban is izgalmasnak ígérkezik a Red Bull házi csatája (Fotó: AFP)
Nincs megállás, szünet nélkül folytatódik a 2023-as Formula–1-es világbajnokság, az ötödik állomás Florida, ahol a második Miami Nagydíjat rendezik meg a hétvégén. A vb-éllovas Max Verstappen Azerbajdzsánban alul maradt a csapattársával, Sergio Pérezzel szemben, és a mexikóinak remek esélye lesz rá, hogy megint borsot törjön a holland orra alá. Nem mellesleg egy újabb sikerrel átvenné a vezetést is az egyéni bajnokságban. A szorosnak ígérkező házi csata mellett a versenyre jósolt eső hozhat még izgalmakat, és az sem kizárt, hogy váratlan eredmény születik vasárnap.

 

 

A LEGFORRÓBB TÉMÁK A PADDOCKBAN

Noha a Red Bull tovább folytatta a győzelmi sorozatát, és idén már a harmadik kettős sikerét ünnepelhette, a felerősödő házon belüli rivalizálás csempészett némi izgalmat az előző évekhez képest jóval visszafogottabb versenyt hozó Azeri Nagydíjba. Sergio Pérez ugyanis az egész hétvégén előnyben volt a csapattársához, Max Verstappenhez képest, és a szombati sprint után vasárnap is elsőként szelte át a célvonalat azután, hogy végig kontroll alatt tartotta a hollandot.

A pályafutása hatodik sikerét elkönyvelő Pérez a versenyzők közül először duplázott Bakiban, s mindössze hat pontra csökkentette a lemaradását az egyéni összetettben, vagyis igencsak közel került hozzá, hogy először a bajnoki tabella élére álljon. A mexikói a leintést követően nem is kertelt, s egyértelműsítette, hisz benne, hogy a csúcsra ér, hiszen ha nem így lenne, akkor nem utazgatna a világ körül, miközben három gyermeke várja otthon. A pilóta emellett arra is rámutatott, az Ausztrál Grand Prix időmérőjén történtek fényében neki kellene vezetnie a pontversenyt, s jelezte, éhes a további sikerre.

2. MIAMI NAGYDÍJ
MÁJUS 5., PÉNTEK
1. szabadedzés: 20.00–21.00
2. szabadedzés: 23.30–00.30
MÁJUS 6., SZOMBAT
3. szabadedzés: 18.30–19.30
Időmérő: 22.00–23.00
MÁJUS 7., VASÁRNAP
A verseny (57 kör, 306.326 km) rajtja: 21.30
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 21., 15.00
Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 28., 15.00Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 4., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona

A Red Bull állítása szerint Péreznek minden esélye meg is van rá, hogy újra legyőzze a márkatársat, hiszen egyelőre szabadon engedi versenyezni a pilótáit egymás ellen, és ez egészen addig nem is fog változni, amíg nem másik csapat ellen kell küzdeniük. Az RB19-es futamon mutatott fölényét tekintve még egy darabig nem igazán lesz ellenfele az osztrák csapatnak, így minden adott ahhoz, hogy a holland, mexikói kettős izgalmas csatát vívjon a pályán akár az idény végéig is.

Azonban ahhoz, hogy Pérezzel igazi esélyesként számoljanak az osztrákok csapatfőnöke, Christian Horner szerint elengedhetetlen, hogy a pilóta normális, épített pályán is megverje a márkatársát, és nyerjen. A mexikói ugyanis a karrierje során csupán egyszer, a 2021-es Szahíri GP-n diadalmaskodott hagyományos aszfaltcsíkon, amikor még a Racing Point néven futó istállónál versenyzett, vagyis a Red Bull színeiben kizárólag utcai helyszíneken állhatott fel a dobogó felső fokára.

Arra a kérdésre, hogy Pérez képes-e legyőzni „normális” pályán is Verstappent most hétvégén még nem kapunk választ, hiszen a mezőny ezúttal is utcai nyomvonalon csap össze, a mexikói ugyanakkor azt bebizonyíthatja, hogy egymás után két különböző helyszínen is képes borsot törni a kétszeres vb-első orra alá, és egy esetleges újabb diadallal át is venné a vezetést az egyéni összetettben.

A korábbi F1-es versenyző Jenson Button szerint komoly fegyvertényt jelentene, ha Pérez Miamiban is legyőzné Verstappent, s igazi vb-kihívóvá lépne elő az újabb siker révén, ami izgalmassá tehetné a bajnoki küzdelmet. Míg 2009 világbajnoka szorít az ex-csapattársnak, Ralf Schumacher szerint akár a mexikói állásába is kerülhet, ha hosszú távon felveszi a harcot a márkatárssal, hiszen úgy véli, a Red Bull megválna tőle, ha elmérgesedne a viszony a páros között.

A német állítása szerint Pérez és Verstappen már most sem ápol túl jó viszonyt egymással, és arról beszélt, hogy rengeteg spekuláció kering Pérez jövőjével kapcsolatban a paddockban annak ellenére is, hogy a pilóta 2024 végéig érvényes szerződéssel rendelkezik. Lehetséges utódként az AlphaTaurit erősítő Cunoda Jukit, valamint a Red Bullnál jelenleg a harmadik számú versenyző feladatköreit ellátó Daniel Ricciardót nevezte meg, és rámutatott, a váltás jót tenne a „vörös bikáknak” is, mivel ha a két pilóta nem harmonizál egymással annak az árát a csapat fizeti meg.

Bár Pérez és Verstappen is úgy nyilatkozott, nagyon jó kapcsolatot ápolnak, és tisztelik egymást, Ralf Schumacher mellett többen is úgy vélik, a tavalyi brazíliai nézeteltérés, valamint az utána történtek nem múlhattak el nyom nélkül, így érdekes lesz látni, hogy változik-e a kommunikáció a mexikói és a holland között, ha a előbbi valóban folyamatosan nyomás alá tudja helyezni az utóbbit…

MI VÁRHATÓ A MIAMI NAGYDÍJON?

Szünet nélkül folytatódik a bajnokság, az ötödik állomás Florida, ahol a második Miami Nagydíjat rendezik meg a hétvégén. Az 5412 méter Miami International Autodrome a 11. amerikai pálya volt, amely vendégül látta a Formula–1 mezőnyét, és azzal a céllal tervezték, hogy minél jobb show-t szolgáltasson.

Ami az első évet illeti, a szombat Ferrari-fölényt, míg a vasárnap Verstappen-győzelmet hozott: a Red Bull-os a harmadik rajtkockáját váltott a dobogó felső fokára, míg a Scuderia Leclerc vezérletével a második és a harmadik helyen látta meg a kockás zászlót az egy biztonsági autós szakaszt hozó versenyen.

Ami a jelenlegi formát illeti, az olasz csapat élén a monacóival megint borsot törhet Red Bull orra alá a kvalifikáción, a futamon ugyanakkor várhatóan az osztrák alakulat két pilótája csap össze a győzelemért.

Ami az időmérőt illeti, kevesebb váratlan eredményre lehet számítani, mint múlt hétvégén, hiszen a mezőny három gyakorláson is részt vehet a megmérettetés előtt, így kisebb lesz az esélye annak, hogy valamely gárda vagy pilóta eltéved a beállítások terén. Az év eddigi alakulását tekintve szoros csata várható Leclerc és Red Bull kettőse között, s a hozott fejlesztésekkel a monacóinak remek sansza lehet rá, hogy megint beférkőzzön az egyik vagy mindkét Red Bull elé.

Leclerc-nek ez tavaly már összejött, hiszen ő szerezte meg a pole-t az első floridai kvalifikáción, ráadásul akkor Carlos Sainz Jr-nek is sikerült megelőznie a Red Bull kettősét. Az idei kiírásban, és főleg Azerbajdzsánban szenvedő spanyol számára a második rajtkocka is remek előrelépést jelentene, ám az eddigiek alapján arra lehet számítani, hogy Leclerc-nek egyedül kell megvívnia az osztrák alakulat párosával.

Ami a versenyt illeti, egy évvel ezelőtt nem volt elég a Scuderia egykörös előnye a sikerhez Miamiban, és ez a mostani esztendőben még markánsabban megmutatkozhat, hiszen a Red Bull minden eddiginél nagyobb fölényben van versenytávon a riválisokkal szemben. Pontosan ezért a „vörös bikáknak” akkor is óriási sanszuk van a győzelemre, ha esetleg egyik pilótájuk sem kvalifikálja magát az első sorba, így valami váratlannak kellene történnie ahhoz, hogy a Ferrari az idei első dobogója után először nyerjen is.

Az esély az időjárás-előrejelzések alapján adott: a vasárnapi verseny második felére jósolt eső ugyanis akár el is hozhatja a váratlan fordulatot, hiszen a mezőny idén először versenyezne vizes körülmények között, ami minden résztvevő számára új kihívást jelentene.

Ha az ellenfeleknek végül nem is sikerül véget vetnie a Red Bull győzelmi sorozatának, a házon belüli csata akkor is izgalmasan alakulhat, ha a vasárnapi futam hajrájában nem szakad le az ég. Az egész hétvégére ígért nagy hőség, illetve az újraaszfaltozott pálya kombinációja igencsak megnehezítheti a gumikezelést, és az ezen a területen jeleskedők, köztük Pérez is előnybe kerülhet.

A mexikói Azerbajdzsánban is jobban bánt a gumikkal, és nagy valószínűséggel úgy is remek esélye lett volna a győzelemre, ha a csapattársának nem jön ki rosszul a biztonsági autós szakasz időzítése, így a nagy meleg az ő kezére játszhat.

Ami a dobogós esélyeket illeti, a Ferrari az újításokkal felvértezve igyekszik minél közelebb kerülni a Red Bullhoz, ám ha ez egyelőre feltehetően nem is lesz elég a győzelemre, az első három helyet mindenképpen megcélozza a csapat.

Az Aston Martin ugyanakkor Miamiban nagyobb fenyegetést jelenthet rá, mint egy héttel ezelőtt, hiszen amellett, hogy a silverstone-i alakulat szerint jobban fog neki feküdni a mostani pálya, az AMR23-as gumikopása is jobbnak bizonyult az év eddigi versenyi során, mint a Scuderiának, így Fernando Alonso remek esélyekkel szállhat harcba az idei negyedik pódiumáért.

A két istálló mellett még fontos kiemelni a Mercedest is, amely ugyancsak fejlesztésekkel készül, és az esetleges eső, akár kedvezhet is neki.

Ami a további pontszerző helyeket illeti, a nagy négyes után szoros csata alakulhat ki, és az AlphaTauri, illetve a McLaren kétségkívül azon lesz, hogy Azerbajdzsán után Miamiban is beférkőzzön az első tízesbe. A többi csapat, így az Alpine, a Haas, az Alfa Romeo és a Williams persze nem hagyná ezt szó nélkül – közülük a legnagyobb eséllyel talán az enstone-i istálló szállhat harcba a pontokért. Emellett érdemes lesz figyelni azt is, hogyan teljesít Logan Sargeant hazai környezetben. Az amerikai egyelőre nem szerzett pontot, nem úgy, mint csapattársa, Alexander Albon, aki még az idénynyitón futott be a tizedik helyen.

Sargeant mellett még az azeri futamon balesetet szenvedő Nyck de Vries áll pont nélkül, míg az alakulatok közül valamennyien szereztek már top 10-es eredményt.

A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Max Verstappen 2 4 4 1 93
2. Sergio Pérez 2 3 4 1 87
3. Fernando Alonso 3 4 59
4. Lewis Hamilton 1 4 47
5. Carlos Sainz 3 35
6. Charles Leclerc 1 2 28
7. George Russell 3 1 27
8. Lance Stroll 3 26
9. Lando Norris 2 13
10. Nico Hülkenberg 1 6
11. Oscar Piastri 1 4
11. Esteban Ocon 1 4
11. Valtteri Bottas 1 4
14. Pierre Gasly 2 4
15. Csou Kuan-jü 1 2
16. Cunoda Juki 2 2
17. Kevin Magnussen 1 1
18. Alexander Albon 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 180
2. Aston Martin-Mercedes 85
3. Mercedes 74
4. Ferrari 63
5. McLaren-Mercedes 17
6. Alpine-Renault 8
7. Haas-Ferrari 7
8. Alfa Romeo-Ferrari 6
9. AlphaTauri-Honda 2
10. Williams-Mercedes 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik